Katar Hava yolları ile Kenya’ya uçamamak …
Merhaba!
Yine epey ara verdik; en son 23 Eylül 2023 tarihinde EMC TÜRKİYE konferansını ele almıştık. Dostum Kenan Molla “hocam, sesiniz çıkmıyor, okuyucularımız yazı bekliyor” deyince araya bu yazıyı sokmaya karar verdim.
Artık biliyorsunuz, çokça yazdım, ben 40 yıllık bir akademisyen, bir elektronik yüksek mühendisiyim. Ömrümü öğrencilerime, ülkeme ve bilimsel çalışmalara adamış bir öğretim üyesiyim. Bu süreçte ülkemizi yurt içinde ve dışında başarı ile temsil etmeye çalıştım; 10’un üzerinde kitabım, yüzlerce (300+) bilimsel makalem ve bildirim var. İlki yirmi yıl İTÜ’de, son yirmi küsür yıldır da vakıf üniversitelerinde çalıştım. Yükseköğretim konusunda, özellikle vakıf üniversitelerindeki çarpıklıklar, kuralsızlıklar üzerine yazılar yazıyorum, açtığım davalarda uzun hukuk savaşımlarım oldu. Yeşil pasaport sahibiyim ve 70’e yakın ülkede 200’ün üzerinde üniversitede, akademide, enstitüde ve ARGE kurumunda konferanslar, kurslar vermiş, hala vermekte olan üretken birisiyim.
Dünyada teknolojiye ve onun standartlarına yön veren, beş kıtada 450 bin mühendis üyesi olan uluslararası meslek örgütü Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsünün ( IEEE – Institute of ElectricalElectronicsEngineers) hem Yönetim kurulu üyesiyim, hem seçkin konuşmacısıyım(DL - DistinguishedLecturer). Ocak 2024’ten bu yana da IEEE Antenler-Propagasyon Topluluğunun Seçkin Konuşma Program Komitesi başkanıyım. IEEE adına Dünyanın dört bir yanında bilimsel etkinlikler düzenlemekten sorumluyum. Her yıl bir düzine ülkede etkinlikler planlıyorum.
Bu kapsamda İtalya’dan, Hindistan’dan, İspanya’dan ve Dubai’den davet ettiğim uluslararası uzmanlarla birlikte Kenya Teknik Üniversitesinde 17 Mayıs 2024 Cuma günü bir çalıştay düzenledim. Bu etkinlikte açılış konuşmasını da ben yapacaktım. 15 Mayıs 2024 akşamı 20:05 kalkışlı Doha aktarmalı Katar Havayolları ile Nairobi-Kenya uçuşunu yapmak üzere 3 saat öncesinden (Sabiha Gökçen) hava alanına gitti.
Türkiye – Kenya arasındaki anlaşmaya göre yeşil pasaport sahibi Türk Vatandaşları Kenya’ya vizesiz seyahat edebiliyor. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde şu resmi bilgi var (https://www.mfa.gov.tr/kenya_ya-seyahat-edecek-olan-resmi-pasaport-hamili-vatandaslarimiza-duyuru.tr.mfa):
“Bakanlar Kurulu'nun 02.06.2009 tarih ve 2009/15076 sayılı kararı ile onaylanarak, 27.06.2009 tarih ve 27271 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Arasında Diplomatik, Resmi, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri için Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma” 18 Ekim 2009 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.”
Benzer bir bilgi Kenya İstanbul Konsolosluğu sayfasında da var (https://www.kenyaembassy.org.tr/pages/2/Visas):
“5. E-VISA FOR DIPLOMATIC PASSPORT HOLDERS
PLEASE NOTE: On 20th February 2009, the Republic of Kenya and the Government of the Republic of Türkiye entered visa waiver agreement for holders of Diplomatic, Official, Special and service passports. This means that the holders of the aforementioned passport do not require a visa to enter Kenya.”
Buna karşın, Katar Havayolu yetkilileri, “vizeniz yok” diyerek beni uçağa almadılar. Yukarıdaki internet bilgilerini cep telefonumdan yetkililere göstermeme, “uluslararası bir skandala yol açıyorsunuz, bunun hesabını veremezsiniz” uyarılarını yapmama karşın Katar Havayolu geri adım atmayınca, biletimi iptal edip geri döndüm.
Bu Katar Havayollarının neden olduğu bir uluslararası skandaldır. Bu çalıştayı dört gözle bekleyen yüzlerce Kenyalı üniversite öğrencisine, genç akademisyenlere yapılmış bir kötülüktür. Uçak bileti ve otel rezervasyon iptallerinden 800 ABD doları kadar zararım var, bu elbette önemli ama asıl üzüntüm, bu uluslararası etkinlikte Kenyalı öğrencilerle ve akademisyenlerle birlikte olamamak, onların hayal kırıklıklarına uğraması ve Türkiye’yi temsilen açılış konuşmasını yapamamaktır. Bu işin peşini bırakmayacağım, CİMER üzerinden Dışişleri Bakanlığına da yazdım, sorumlular bu skandalın hesabını vermeli!
Neyse ki, uzaktan da olsa, Kenya Teknik Üniversitesindeki gençlerle, başka bir sıkıntı olmadan, çok başarılı bir çalıştay geçirdik. Gerek uluslararası IEEE konuşmacılarımızın gerekse katılımcıların geri beslemelerinden ve sosyal medya paylaşımlarından, teknik program kadar sosyal etkinliklerden ve 2-günlük Masai Mara Safarisinden de son derece memnun olduklarını gördüm.
Bu kez nasip değilmiş, sağlık olsun.