Kış Aylarında Beslenmenin Önemi
Akhisar Haber Ajansı - AHA
Özel Akhisar Hastanesi diyetisyeni Tolgahan Kaya, kış aylarında beslenmenin önemi hakkındaki herşeyi sizlerle paylaşıyor. Kış aylarının gelmesi havaların da soğumasıyla birlikte hastalıklar baş göstermeye başladı. Hastalıklardan kendimizi korumanın en iyi yolu sağlıklı beslenmek ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek olacağına dikkat çeken Kaya şunları kaydetti.
Özel Akhisar Hastanesi 7/24 randevu için 0236 404 0 404 nolu telefonu arayabilirsiniz.
Maalesef ki kış aylarında, soğuk havalarda vücut kendini korumaya alır ve metabolizmamız yavaşlar, karbonhidratlara eğilim artar, fiziksel aktivitenin de azalması ile birlikte kilo artışı görülebilir. Peki, kış aylarında nasıl beslenmek gerekiyor?
Güne kahvaltı ile başlamak;
Kahvaltı her yaşta, her mevsimde günün altın öğünüdür. Kahvaltının önemi kış aylarında daha da artmaktadır. Güne kahvaltı ile başlamak hem bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmeye yardımcı hem de metabolizmanızın hızlanmasına destek olacaktır. Bu nedenle kaliteli besinlerde kuvvetli bir kahvaltıyı ihmal etmeyin.
Ara öğünler çok önemli;
Kış aylarında vücut kendini korumaya alabilir. Bu durumda da metabolizma yavaşlar. Bunun yanı sıra pilav, makarna, çikolata, tatlı gibi karbonhidratlara eğilim artar. Ara öğünlerde atlandığı durumda bu istek daha da artabilir. Bu nedenle kan şekerimizi dengeleyecek ara öğünleri günlük beslenmemizde ihmal etmememiz gerekir. 2-3 saatte bir olacak şekilde öğünlerinizi düzenleyebilirsiniz. Ara öğünlerde ise meyve, süt+bisküvi, ayran+galeta, kuru meyve+ceviz gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
Su tüketimine dikkat;
Sıcak havalarda artan su tüketimi maalesef kış aylarında azalıyor. Ancak su her mevsimde hayatımızda olmalıdır. Her gün içeceğimiz 2-2,5 lt su, metabolizmamızı hızlandırmaya ve besinlerin sindirimine yardımcı olur, kabızlığı önler, eklemlere destek olur. Kış aylarında çay tüketimi artabilir ancak hiçbir içecek suyun yerini tutmayacaktır.
Yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durun;
Beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi gıdaların glisemik indeks değerleri yüksektir. Bunların yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepek unundan yapılmış, glisemik indeks değeri düşük yiyecekleri tercih edin. Diyette bol posalı/lifli besinlere yer vermeye özen gösterin çünkü öğünlerde lif oranı arttıkça glisemik indeks değeri de azalır. Haftada 1 günde kuru baklagil tüketmeniz hem günlük alınan posa içeriğinizi artıracaktır.
Kış aylarında meyve ve sebze tüketimi önemli,
Soğuk havalarda her gün bol sebze ve meyve tüketimi vücut direncini artırmaya yardımcı olacak içeriğindeki vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecektir. A ve C vitaminlerinden zengin brokoli, havuç, lahana, maydanoz gibi sebzeler ve portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma gibi meyvelerin tüketimi antioksidan içeriğiyle de önemlidir.
Posa ve probiyotik tüketimine özen gösterilmeli,
Kış aylarında metabolizmanın yavaşlaması ve fiziksel aktivitenin de azalması ile birlikte kabızlık sorunları görülebilir. Bu nedenle posa tüketimini artırmak çok önemlidir. Posa içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerin yanı sıra ekmek, makarna, pilav gibi besinlerinde kepekli olarak tercih edilmesi bağırsak hareketlerini hızlandıracaktır. Bunların yanı sıra bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için probiyotik içerikli yoğurtları tercih edebilir, kefir içebilirsiniz” dedi.