Köy ve Beldelerde ezan okunmalı
Değerli okurlarımız bu gün yazımda ezanı şerifin Yüce dinimiz İslam’ın simge ve şiarı olduğunu ve bu mübarek ezanı şartlarına uygun okunulmasına birazcıkta olsa yazmak istedim.
Milli şairimiz merhum Akif. Milli marşımızda ezan için yazdığı şu mısralar ne kadar manidardır.
Bu ezanlar ki şahadetleri Dinin temeli
Ebedi, Yurdumun üstünde inlemeli
Merkezi sistem ezan okumayı diyanet işleri başkanlığı ve müftülükler hemen kaldırılmalı.
Çünkü ezanın şartlarından biride her beldede devletin veya köy halkının belirlediği bir görevli müezzin tarafında o beldede dışarıda ve yüksek bir yerde okumalıdır. Ezan çok önemli ve mühüm bir İslam şiarıdır ve kuvvetli sünnettir. Ezani şerif Hicretin birinci senesinde emr olundu. Peygamberimiz (s.a.s) talimatıyla sahabeyi kiramdan Abdullah bin zeydin (r.a.) talimiyle ilk ezanı Bilali Habeş(r.a) Medine-i münevverde okudu. Ezanı şerif Kitap ve sünnetle sabittir. Böyle önemli olan ezanının tek bir müezzin tarafında tek bir camide okunması, diğer yüzün üzerind belde ve köylerde hiç okunmaması ne kadar sünnete aykırı olduğunu bilen bilir.
Bir evrakta bile ıslak imza isteniliyor da kabul olması için, ama ezanda bunun istenilmemesi ne acı.
Geçenlerde torunlarımla sohbet ediyordum konu ramazan iftarına geldi, bende çocuklar biz küçükken oruç tutardık ama çok acıkırdık, iftar vakti imamı müezzini minarenin şerefesinde gördük mü o anki sevincimizi anlatamam, torunlarım bana ne dediler biliyormusunuz?.
(Dede müezzin intihar etmek için mi minareye çıkmıştı.)
Ben soğudum kaldım, hemen toparladım yok çocuklar ezan okumak için çıkıyordu hani minarelerde bir yuvarlak çıkma var ya oraya şerefe denlir, eskiden müezzinler ezanı şerifi okumak için minarelerin içinde merdivenler var o şerefeye çıkıp ezanı şerifi okurlardı onun için oraya şerefe denilmiş, yani ezanla şereflendiği için. Müezzin günde beş vakit minarenin şerefesine çıkıp ezan okurdu kulağı duymayanlar bile minarede müezzini gördüler mi namaza giderlerdi,
Çocuklar amma dede biz hiç müezzini minarede ezan okuduğunu görmedik.
Bakın bir minarenin ortalama maliyeti iki yüz, üç yüz bin liradır ve bu para kuruş kuruş Müslüman halktan toplanıyor, en azında her beldede bir camide sembolikte olsa müezzin minareye çıkmalı şerefede ezanı şerifi okumalı, tarihimize mal olmuş bu güzel ananeyi devam etmeliyiz. .
Akhisar’ımız yüz yetmiş binin üzerinde bir nüfusa sahip. Yüzlerce cami yüzlerce imam müezzin var hepsi kadrolu ve devlet tarafında maaşlı, bunların içinde tek bir müezzin merkezde ezan okuyor. Vaiz merkezde, ezan merkezden, duyurular merkezden, böyle giderse hocalarımız ezan okumayı ve vaiz vermeyi unutacaklar.
Dinler arası diyalog ve merkezi sistem ezan okuma, İslamı içten bozmaya çalışanların birer projeleridir.
Diyanetin çok değerli müftü ve hocalarımızda ricamız merkezi ezanı kaldırmaları. Her köy ve mahallede görevliler canlı ezanının okumalı vaizini vermeli, cemaatla göz teması kurmalı ilim dilini ve vücut dilini kullanmalı. Hani bir söz vardır (lisanı hal lisanı kaldan efdaldır )İmam ve müezzinlerimiz ilim irfan sahipleridir ezanıyla sohbetiyle nasihatiyle halkın içinde olmalı. Millet olarak buna gerçekten ihtiyacımız vardır. Hoşça kalın.
Kaynak. kitabul fıkıh mezahibi erba. Durul muhtar.nimetul İslam.diyanet ilmihali .