Köylerdeki içme suyuna zam kabul edildi
Haber Merkezi
Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (MASKİ) 2019 yılı 2.Olağan Gelen Kurul toplantısında kırsal mahallelerdeki su ücretlerine zam oy çokluğu kabul edildi. MASKİ ücretlerin vahşi sulamanın önüne geçmek için yaptıklarını öne sürerek gündem AK Parti, MHP ve CHP’nin kabul, İYİ Parti ve BBP’nin red oyları ile oy çokluğu ile geçti.
1. Köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde 0-30 metreküp birinci kademe: 0,75 kuruş. 31-50 metreküp ikinci kademe 1,23 TL. 51 ve üzeri 1,70 TL.
2. Belde durumundan mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde; 0-30 metreküp, 1,51 TL, 31-50 metreküp 2,46 TL, 51 ve üzeri 3,41 TL. oldu” dedi.
MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran yaptığı konuşmada, “2014 yılından beri yapılan uygulamada köy ve beldelerimizde kanun gereği en düşük tarifinin %25’i köylerde, %50’si beldelerde uygulanıyor. Şimdi biz özellikle bu yaz bunun çok büyük sıkıntısı yaşadık. Köylerimiz ve beldelerimizde bir olumsuz durum gelişti. Bizim içme suyumuzun temellerini biliyorsunuz Manisa ve genelinde hep çoğunluk kaynak değil de sondajlar. Bunların çok yüklü bir enerji maliyeti var. Biz 2 yıl önce dört buçuk milyon enerji bedeli öderken bugün itibariyle on bir milyon enerji bedeli ödüyoruz. Dolayısıyla bizim o kadar çok sondajımız var ki bizim bu konuda ve sondajla temin ettiğimiz suları ayrıca arıtma tesisinde istenmeyen maddeler olabilir onları arıtmak için biz bir arıtma tesisi yapıyoruz. Bunları tüm Manisa’ya sağlıklı içme ve kullanma suyu temin ediyoruz. Biz içme suyu ve kullanma suyunu temin etmekle mükellefiz. Tarımsal kullanmadaki suları temin etme gibi sorumluluğumuz yok. Ama küçük bahçeler yani hobi bahçeler tarafında hiç değilse insanlar kendi yetiştirdikleri sebzeyi ve meyveyi sulasınlar diye sizin özel ricanız olmuştu bu konuda. Köylümüz hiç değilse kendi ektiğini sulayabilsin demişti başkanımız. Bununla ilgili de çalışma, yani küçük hobiler için de bir fiyatlandırma yapmıştık. Ama bu yaz çok net bir şekilde şunu yaşadık biz; köylerde 0.75 TL ödedikleri bu ucuz maliyetli suyla tarlalarını sulamaya başladılar. Ve bu tarlaların sulanması esnasında büyük çukurlar açarak, ve o çukurlara da pompa atarak evlerinden çektikleri sular ile orda su biriktirerek tarlalarını suluyorlar. Yani kaçak olarak kullanılan bir su. Çok ucuza mal edildiği için bu sular çok hoyratça kullanıldı.
Bakın bu yaz asıl gitmesi gereken kişilere yani gerçek kullanıcılara su gidemedi. Çünkü tarlaları sulamaya o kadar çok su harcandı ki depolar tamamen boşaldı. Ve daha depo dolamadan gelen su gidiyordu. Bizim bütün ekiplerimiz ilçelerde sadece tarla sulayanların sularını kesebilmekle ancak meşgul olabildiler. Şimdi o kadar basit geliyor ki insanlara “bir sondaj daha açın!”, bakın bir sondajda geçmiş yıllarda Manisa’da 50 metrede 30 metrede bulunan su şimdi 300 metrelere kadar yükseldi. Yani çok ciddi derinliklerde artık yer altı sularımız. Çünkü su bitti artık. Sadece Türkiye’de değil dünyada bitti su. Biz yakın gelecekte içme suyu içinde büyük kavgalar yaşayacağız belki. Bu nedenle biz bir tık belki engel olabilir dedik. Belki insanlara biraz uyarı manasında olur. Biz tarlanızı bu suyla sulamanızı istemiyoruz. Bakın evinizin önündeki bahçenizi demiyorum. Bildiğiniz zeytin tarlaları sulandı bu sularla. Çok ciddi su tüketimi yapıldı. Gerçek ulaşması gereken insanlara suyumuz ulaşmadan bitti. Bu nedenle çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Yani ben şunu çok net söyleyebilirim ki; o zaman aşağıda tarlasını sulayan kişi üst tarafta çeşmesini açıp suyunu akıtamayan kişinin hakkını gerçekten yemiş oluyor. Suyunu alıyor onun resmen. Bu nedenle bu konuda hepinizden de çok ciddi destek bekliyoruz biz MASKİ olarak da.