Manisa Genç Girişimciler Akhisar’da Buluştu
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Akhisar Ticaret Borsasının ev sahipliğinde Manisa ve ilçelerinin Genç Girişimcileri Akhisar’da buluştular. Manisa Genç Girişimciler Kurulu aylık olağan toplantısını Gülbeyaz-ı Ziyafet Restaurant’ta gerçekleştirdi.
Toplantıya Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ve Meclis Başkanı Şenol Ürküp, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Genç Girişimcileri başkanı Levent Akçalı, Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu, Akhisar ve Manisa ilçelerinden gelen Genç Girişimciler katıldı.
Toplantıda konuşan Manisa Genç Girişimcileri Başkanı Levent Akçalı;” Manisa Genç Girişimciler kurulu olarak bu gece Manisa’mızın büyükleriyle burada bulunmaktan çok mutlu oldum. Onların tecrübelerinden faydalanmak ve istifade etmek için toplanıyoruz. Bu ay ki toplantımızı Akhisar’da gerçekleştiriyoruz. Bu toplantıların bizlere faydası oluyor. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda konuşan Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu;” Çok küçükken 6 yaşımdayken ilk ticari girişimimi gerçekleştirdim. Rahmetli dedem İsmail Keskinoğlu bizleri cesaretlendirdi ve Keskin abim ile birlikte Çarşamba Pazar’ında yumurta sattım. Ve gün sonunda elimizde inanılmaz güzel bir para topladık. Abimle birlikte ne hayaller kurduk. Bir senelik harçlığımızı bir günde topladık, aynı anda ikimize bisiklet alacak para kazandık. O gün ticarete çok ısındık. Dedemle hesap gördük, sattığımız yumurtaların parasını verdik, dedem de bize birkaç haftalığı alabilecek parayı verdi. Ondan sonra her Çarşamba pazarı için Salı gününden hazırlıklar başladı. O günden beri çok şeyler öğreniyoruz. Hepimiz bir işlerle uğraşıyoruz. Dünyada hangi işi yaparsak yapalım, ticaret memlekete, ailenize, dünyaya faydalı olmak için yapılır. Ama ne yaparsanız bu faydayı sağlayabilmek için, önce şirketinize faydalı olmak zorundasınız. Şirkete faydalı olmanın bir anlamı var karlı olmak. Dünyada büyüme artık ikinci plana atılmaya başlandı. Yapısal olarak karlılığı hep ikinci planda tuttuk. Sürdürülebilirliliği olmamak için sene sonunda aşağıda bilançonun altında yetkiliği görmeniz lazım. Sürdürülebilirliliği işi için hepimizin çok ciddi anlamda karlılığa bakmamız lazım. Keskinoğlu’nun malı kalitelidir. Artık malı kaliteli olduğu için malını satabilen aranızda var mı, biz malımızı kaliteli yaptığımız için malımızı satamıyoruz. Sadece kaliteli yaptığımız için satamıyoruz. Eskiden kaliteli yapıyorduk yüzde 20 fark ödeyeceksin diyorduk tüketici de bunu kabul ediyordu. Artık kaliteli olmak bir farklılık yaratmıyor. Hepimiz çok kaliteli olmak zorundayız. Bu malı al almıyorsan alma diyebilen var mı, hiç birimiz malın fiyatını söyleyerek satma lüksümüz yok. Artık malın fiyatını alını söylüyor. Biz birkaç yıldır inanılmaz maliyet kontrolü yapıyoruz. Sizlerde maliyetlerinize çok ciddi bakın. Bu geceye katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap;” Sizleri çok iyi tanıyorum, çünkü bir önceki dönem sizlerle birlikte çalıştık bu görevi en iyi şekilde icra etmeye çalıştık. Genç Girişimcilik evet çok güzel bir şey, TOBB çatısı altında Manisa Ticaret Borsası, Genç Girişicilik çok faydalarını gördüm. Yıllardan beri genç girişimcilerin proje sorunları vardır. Bizim zamanımızda neler yapabiliriz çalışmalarını yaptık ama çok ileriye gidemedik. Arkadaşlarımızla istişareler yaptık ama başarılı olamadık. İnşallah sizler başkanınızla beraber yeni projelerin yapılmasının gerektiğine inanıyorum. Bir yeni işe girmek hakikatten çok zor, hele hele bu zamanlarda, ama cesaret, güven, kendine özgüvenle birlikte mutlaka bir işler yapılması gerekiyor. Yıllardır ben pamukçuluk işini yaptım. İzmir Ticaret Borsasında pamuğu satmak çok kolay. 2008 yılında konserve sektörüne girdim. Konserve sektörüne girdiğim zaman anladım ki satmanın zor olduğunu anladım, satmak çok zor. 3 haftadır dışardan misafirlerimiz geliyor. Malımızın fiyatını biz belirlemiyoruz. 4-5 firmaya uğruyorlar bizim malımızın fiyatını belirliyorlar. Peki bizim maliyetlerimiz, bizim kazançlarımız nerede bunları çıkarmak çok zor, ticaret zor hale geliyor. Bakıyorum, bir Denizli, Kayseri, Gaziantep buralarda çok daha birlik, beraberlik var. İnsanlar müteşebbisler. İnsanlar beraber oturup bir şeyler paylaşabiliyorlar. Bunu Manisa’da ve ilçelerinde bir eksik olarak görüyorum. Mutlaka istişare yapmamız gerekiyor. Yeni sinerji üretmemiz gerekiyor ki bizler bu beraberlikle yeni işlere adım atalım. Sizlerle bu gece burada beraber olduğum için çok mutlu oldum. Bu geceyi hazırlayan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza ve Akhisar Ticaret Borsası başkanımıza çok teşekkür ederim” dedi.
Toplantıda konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil; “Bana göre yapacağınız işlerde ilk önce yapacağınız işe inanmanız lazım. İnanırsanız iyi tespit ederseniz ve yaptığınız işte istikrarı sağlarsanız sonucu alırsınız diye düşünüyorum. Ticaretin başlangıcı dürüstlüktür, dürüstlüktür, dürüstlüktür. . Bu geceyi hazırlayan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza ve Akhisar Ticaret Borsası başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda konuşan Akhisar Ticaret Borsası Alper Alhat; “ Ben sizlere daha farklı bir konuda bir öneride bulunmak istiyorum. Genelde gençlerimizin çoğu babalarından gördüğü işleri daha ileri götürmek için bir şeylerde bulunuyor. Bazıları da yeni projelere yönelik çalışmalar yapıyor. Bizim yeni kuracağımız işlerde inovasyona ihtiyacımız var. Yani biz yenilikçi atılımlar yapmak zorundayız. İsmail Keskinoğlu’nun dediği gibi kar oranının artmasının tek yolu maliyetleri indirmek değildir. Mallarımızı daha iyi satabilmektir. Bir malı satabilirseniz ancak yeni bir ürün alabilirsiniz. Bizim gibi çok üretken olan bir şehirde sadece zeytin ve zeytinyağının dışında Akhisar’da marka olma yolunda çok iyi giden lokum sektöründen arkadaşlarımız var. Akhisar’da marka olan Dört Mevsim Gazoz’un, zeytinyağcılarımızın ve zeytincilerimizin bu şehir için bir inovasyona ihtiyacımız var. Çünkü bu sektörlerin farklı yerlerde aynı işi yapan firmalarda var. Biz bu güzel memleketimizin toplu bir şekilde Akhisar ivmesini yukarı çıkardığımızda altındaki bütün ürünler o balonla beraber yukarı çıkacaktır. Biz kendi firmamızda buna benzer birkaç örnek denemesinde bulunmuştuk. Öncelikle zeytinyağında Rusya’da ki bir partnerimizle çocuk zeytinyağı diye bir ürün çıkardık Kids Oil diye. İnanılmaz bir şekilde satışlar artmaya başladı. İçerisinde sadece 3 dizimi geçmeyen zeytinyağlarını bulundurduk. Ama dünyada ki bunun algısı şuydu Çocuğunuza en düşük asitli zeytinyağını yedirmek istiyorsunuz ve bu yağı yedirin. Biz bu yağda asit olarak özel bir derecelendirme yaptık. İlk 2-3 sene çok başarılı olduk. İspanya’da çok zorluklar çıkarttılar baş edemeyeceğimizi anladık durduk ve şuanda Amerika’da satıyoruz. Geçen Ukrayna’ya gittiğimde raflarda her markanın bir çocuk yağı olduğunu gördüm. Biz bu işi 5 yıl önce yaptık. Ben buraya geldiğiniz için çok teşekkür ederim. Bütün girişimcilere başarılar diliyorum.
Toplantıda konuşan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu başkanı Abdurrahman Yılmaz; “ Allah bu memlekete petrol vermemiş, altın kaynağı vermemiş, çok ciddi zenginlikler vermemiş. Ama bu memlekete verdiğini de başka hiçbir millete vermemiş. Oda girişimciliktir. Siz hayalinizin eline bir gaye vermezseniz zihinleriniz benliklere döner dolapçı beygiri gibi etrafında gezdirir. İlk baştan yapılacak olan şey çok güzel bir hayal kurmak ve ikinci olarak o hayalin eline bir gaye vermek. Üçüncü olarak da o girişimcilik ruhunu enjekte etmek. Önceden simitler tablalarda satılıyordu ama şuan simit sarayda satılıyor. Demek ki simidi sarayda satabilmenin bakış açısına bakmak lazım. Adamın birisi kalkıp dedi ki bu kahve 50 kuruş, 20 kuruş. Ama dedi ki ben bu kahveyi karton bardakta satacağım. Ama bir bakış açısıyla o girişimcilik ruhunu enjekte ettiği hadise birisini starbucks yapıyor. İnşallah birisini de Kahve Diyarı yapacak. Deha; bir imkansızlığın içinde bir mümkünlüğü görüp onu uygulayabilendir. Gemileri karadan yüzdürüp denize indirmek Mehmetlerden birisini Fatih yapar. Benim naçizane tavsiyem girişimcilik ruhuyla hadiseye farklı bir nazardan bakarak Fatihler olmamız lazım. Çünkü bizim altınımız ve petrolümüz yok. Biz Odalar ve Borsalar birliğinin çatısı altında işlevi olan sivil toplum kuruluşlarıyız. TOBB’un ve Rıfat başkanın genç girişimcilere bir hayli önem vermesi ve kadın girişimcilere hassasiyetle önem vermesini bir kez daha anlıyorum. Yine bana rehber olan cümlelerden bir tanesinidir ‘ Fikirlerin çarpışmasından güzellikler ve hakikat ortaya çıkar’ ben inanıyorum ki bu tarz toplantıların asgari faydası fikirlerin çarpışmasıdır. Biz bu tarz toplantılarda belki 100 kere toplanacağız. Farklı fikirler elde edeceğiz. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantıda Manisa ve İlçeleri Genç Girişimciler Kurulunun yaptığı çalışmalar ve uygulanması düşünülen projeler değerlendirildi.