Manisa'da İGC Rüzgarı Esti
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) iş birliği ile yürütülen 'Güçlü Gazeteci Özgür Medya Programı' kapsamında düzenlenen il eğitimlerinin üçüncüsü Manisa'da yapıldı.
Manisa ve ilçelerinde basın mesleği görevini sürdüren/yaşayan gazetecilere yönelik 4 ayrı başlıkta düzenlenen 1 günlük eğitim programı, 18 Eylül Cumartesi günü Anemon Manisa Otel’de gerçekleştirildi. Eğitime Manisa basın temsilcileri ve Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, Manisa Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Turgay Duyar, Manisa Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği temsilcileri katıldı.
Güncel mesleki derslerin 4 ayrı başlıkta sunulduğu eğitimde Av. Birgül Değirmenci İfade özgürlüğü ve gazetecilerin hakları, Ahmet Buğra Tokmakoğlu Yeni nesil medya yayıncılığı, Doç. Dr. Gökçen Başaran İnce medyada nefret söylemi ve ayrımcı dille mücadele ve Özgür Kurşun ise mobil araçlarla görüntülü habercilik konularında bilgi verdi.
Mesleğe Sahip Çıkacağız
İGC Başkanı Dilek Gappi, mesleki yetkinliklerin artırılmasının önemine vurgu yaparak, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Avrupa Birliği finansal desteği ile kurduğu İGC Basın Akademisinin sektördeki eğitim boşluğunu gidermek üzere yola çıktığını ve 2019 yılından beri düzenli eğitimleriyle mesleki gelişmeleri ve İngilizce dil eğitimi ihtiyacını ücretsiz karşıladığını söyledi.
Dilek Gappi, yerel basınında güç birliğine her zamandan daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Hiç kimsenin bu mesleği itibarsızlaştırmaya hakkı yoktur. Bu meslek demokrasinin 4. gücüdür ama onun da ötesinde bir meslektir. O zaman biraz daha fazla sahip çıkacağız. Kişisel donanımları artıracağız. Kişisel kavgalarımızı bir kenara bırakacağız. Yeni insanları bu meslekte tutmanın yollarını arayacağız” dedi.
Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları programı kapsamında Nar-Kadın ve LGBTİ+ bireyler odaklı şiddete karşı iletişim projesi ile 45 gazeteciye eğitim verileceğini de söyleyen Gappi, medyadaki nefret dilini dönüştürmek için yola çıktıklarına dikkat çekti.
İGC Akademi Ekim Aralık dönemlerindeki derslere Manisa'daki gazetecilerin de online katılabileceğini söyleyen Gappi, Yeni Medya, Görsel İşitsel Medyada Yeni Teknolojiler ve Uygulamaları, Dijital Pazarlama, İngilizce başlangıç ve orta seviyedeki eğitimlerin 4 Ekim 2021 tarihinde online ve yüz yüze başlayacağını hatırlattı.
Birlik Olalım
Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, İzmir Gazeteciler Cemiyetine Manisa’da bu eğitimi gerçekleştirdiği için teşekkür etti. Filizkan, bugünün basının çok zayıfladığını dikkat çekerek, “Güçlü basın diyoruz özgür basın diyoruz ama öncelikle kendi içimizde güçlülüğü sağlayamadığımız bir süreçte ne güçlü basın olur ne de özgür basın olur. Meslek grupları bir olmalıdır” diye konuştu.
Gazetecilerin hakları engellenemez
Avukat Birgül Değirmenci gazetecilerin haklarının basın kanununda açıkça ifade edildiğini anlatarak, uluslararası ifade özgürlüğünün güvencesi altında olduğuna da dikkat çekti. Değirmenci Avrupa İnsan Hakları sözleşme hükümlerinin geçerli olduğunun altını çizerek, örnek davalardan bahsetti. Değirmenci gazetecinin halkı bilgilendirme görevinin engellenemeyeceğini aktarırken, gazetecilerin haber kaynağını gizleme özgürlüğünün de hukuki olarak güvence altında olduğunu aktardı.
Medyadaki ayrımcı dil şiddeti körüklüyor
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Doç.Dr. Gökçen Başaran İnce, insanların kendine benzetmediklerini ötekileştirdiğine dikkat çekti. Çocuklukta baskı altında büyüyen bireylerin bu ayrımcılığı daha fazla yaşadığını anlatan İnce, siyasal ve dini olarak ayrıştırma politikasının şiddetin artmasında etkin olduğunu savundu. Dr. İnce, geçmişten bu yana gelen ön yargıların dile yansıdığını da belirterek, cinsiyet, din, ırk gibi etkenlerin ayrımcılıkta oynadığını anlattı.
Gazetede küpürlerinden örnek veren İnce, kadın şoför, Hristiyan adam gibi söylemlerin halkı şiddete kışkırtan söylemlerin toplumu zedelediğini belirtti. Sıfatlardan arınmış bir dilin kullanılmasını tavsiye eden İnce, gazetecilerin haber dilinde önceliğin doğru anlatım olması gerektiğini vurguladı.
Uzun yıllar sektörde kameraman olarak hizmet veren Özgür Kurşun Mobil Araçlarla Görüntülü Habercilik eğitiminde cep telefonlarının günümüz kameraları olduğuna dikkat çekti. Artık büyük kameralara ihtiyacın azaldığını belirten Kurşun, cep telefonlarıyla çekim sırasında dikkat edilmesi gereken detayları paylaştı.
Ucuz teknik ekipmanlar, ücretsiz mobil kurgu uygulamaları hakkında da bilgi veren Kurşun, uygun fiyatlara ekipman sağlanarak, kaliteli görüntülü habercilik yapılabileceğini söyledi.
Ahmet Buğra Tokmakoğlu Yeni Nesil Medya Yayıncılığı konulu sunumunda medya sektörünün her geçen gün değişen ve gelişen yeni teknolojilere uyum sağlamasının şart olduğunu belirterek ‘Gazeteciliği ne kadar iyi yaparsak yapalım ne kadar iyi haberler yazarsak yazalım yeni medya düzeninde bu haberleri yeni teknolojiler ve sosyal medyayı kurallarına uygun şekilde kullanamadığımız sürece geniş kitlelere ulaştırmamız mümkün değil. Bu nedenle sosyal medyayı takip eden, yeni teknolojilerdeki gelişmeleri anlık takip eden, aynı anda birçok işi yapmayı bilen yetkin birer uzman olmak zorundayız’ diye konuştu.
Dijital dünyanın geniş kitlelere ulaşmadaki rolüne dikkat çeken Tokmakoğlu, ‘Yerelde ülkenin de içinde bulunduğu şartlara bağlı olarak zaman zaman umutsuzluğa düştüğümüz anlar oluyor. Kendi farkındalıklarımızı geliştirerek, yeni dünyaya adapte olarak bu alandaki fırsatları sonuna kadar kullanmalıyız. Geleneksel gazetecilik reflekslerimizi bu yeni gelişmelerle birleştirerek rakiplerimizden farkımızı ortaya koyup geleceğe güvenle bakabiliriz. Bu nedenle sosyal medya biz gazetecilerin nimetlerinden yararlanması gereken tartışmasız bir alan’ dedi.