Manisa'ya Gelen Turist Sayısı Yüzde 20 Arttı
Haber Merkezi
Manisa Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, ilde turizmin hızla geliştiğini ve turist sayısının da arttığını bildirdi. Geçen yıl gelen turistlerin, bir önceki yıla göre yüzde 20 fazla olduğunu, 2013'te resmî kayıtlara göre 406 bin turist geldiğini söyledi.
Manisa'nın tarihte birçok medeniyete evsahipliği yaptığını hatırlatan Il Müdürü Karaköse, ilk paranın basıldığı yerin de Salihli ilçesindeki Sardes antik kenti olduğunu vurguladı. Buraya yılda ortalama 70 bin turist geldiğini, Alaşehir'deki Sencan Kilisesi ve Akhisar'daki Thyatira Kilisesi gibi yerlerin de inanç turizmine konu mekanlar olduğunu belirtti. Karaköse, bunlarla beraber il merkezinin şehzadeler şehri kimliği olarak camiler, Osmanlı döneminden kalan yapılar, Mesir Festivali'nin yansımaları, Kula'nın yaşayan bir müze olmasının turizmin gelişmesinde önemli olduğunu kaydetti. Belediyenin yaptığı yenileştirme çalışmalarıyla Kula'nın tarihî kimliğinin ortaya çıkmaya başladığını, Yunus Emre Türbesi, Peri Bacaları ve Jeopark ön plana çıkınca ilginin katlanarak artmaya başladığını söyledi. Kırsal turizm yönünden de Manisa'nın gelişme gösterdiğini dile getiren Erdinç Karaköse, "Yuntdağı'nda kırsal turizmi hareketlendirmek için çalışmalarımız var. Yuntdağı, çekim merkezi haline gelecektir. Spil Dağı'nda bu sene yapılan altyapı çalışmaları nedeniyle ziyaretler durduruldu ama yılda 100 bin insan ziyaret ediyor. Çalışmalar bittiği zaman bu sayı daha da artacak." şeklinde konuştu.
Turistin Manisa'ya geldiği zaman trafik konusunda sıkıntı yaşadığını da değinen Kültür ve Turizm Il Müdürü Karaköse, bunun hemen hemen her şehirde olduğunu vurguladı. Hediyelik eşya konusunda bir eksiklik olduğuna değinerek, "Tarihî Bedesten'i yeniden hayata geçirerek, bir nebze de olsa bu eksikliği tamamlamış olacağız. 14 Şubat'ta teslim alacağız. Manisa'ya gelen birinin, ayrılırken alacağı bir hediyelik eşya mekanı doğru düzgün yok. Dört beş yıldır Manisa'nın tarihî bir çarsıya sahip olması için çalışıyoruz. Bedesten bittiğinde böyle bir fonksiyon kazandıracağız. Yeme içme kültürü açısından mekanlara ihtiyacımız var. Son zamanlarda açılan mekanlar bu konseptle açılıyor." dedi.
Manisa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin katma değer bırakması gerektiğini vurgulayan Karaköse, "Ilimize gelen turistler gelip gezmiş ve gitmiş. Onlara Manisa'yı tanıtacağız ama onların da elbette katma değer bırakmaları lazım. Ekonomik katkıda bulunmaları gerekiyor. Eğer katma değer bırakmazlarsa bizim yaptıklarımız hamallıktan başka bir iş olmaz. Önümüzdeki Mesir Festivali için turlar şimdiden rezervasyon almaya başladı. Bunlar Manisa'da bazı yönden iyi gelişmeler olduğuna işarettir." diye konuştu. Konaklama bakımından da sıkıntıları olduğunu dile getiren Karaköse, turların erkenden rezervasyon almasıyla birlikte yatırımcıların daha fazla yatırım yapmaya teşvik edileceğini söyledi. Turizmde belirlenen hedeflere adım adım ulaştıklarını, turist sayısındaki yüzde 20 civarında artışın hiç de küçümsenecek bir rakam olmadığını ifade etti.