Marka Çeşitleri
Marka, şahıs ve firmaya ait bir ürün ve hizmetin, bir diğer şahıs ve firmadan ayırt etmeye yarayan, belirleyici isim, şekil, biçim, sayı ve harfler, ambalaj, çizimler dahil olmak üzere baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü belirleyici işarete verilen isimdir. Marka olarak adlandırdığımız bu belirleyici unsurlar, şahıslar ve/veya firmalar tarafından koruma altına alınması, size ait olan bir ürünün kopyalanması ve çoğaltılmasına yani sizin emeklerinize karşılık ticari kayıplar yaşamamanız adına tescillenmesi gerekmektedir.
Marka tescilinin genel amacı, özel yasa ile getirilen korumadan yararlanmak demektir.
Türkiye’de markaların korunması ve kişilere tescillenmesi 1995 yılında 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girmiş ve bu süreçten sonra firmalar ve şahıslar kendilerini diğerlerinden ayırt etmek adına kullandıkları isim ve şekilleri Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak tescil ettirmeye başlamışlardır. Marka dediğimiz belirleyici tescil modeli, kendi içerisinde 4 farklı gruba ayrılır.
Marka Çeşitleri Nelerdir?
- Ticaret Markaları
- Hizmet Markaları
- Garanti Markaları
- Ortak Markalar
Ticaret Markaları,
Bir işletmenin imalatını, tedariğini ve/veya ticaretini yaptığı ürün ve hizmetleri, başka bir firmanın ürün ve hizmetlerinden ayırmaya yarayan işarettir. Ürünlerin üzerinde ve ambalajında yer alan görsel şekiller ve metinler ticaret markalarıdır.
Hizmet Markaları,
Yine ticaret markalarnda olduğu gibi bir işletmenin hizmetlerini bir diğer işletmenin hizmetlerinden ayırmaya yarayan işarettir. Bankalar, hastaneler, reklam şirketleri, Televizyon ve Radyolar gibi hizmet sektöründe olan firmaların tercih ettiği tescil yöntemidir.
Garanti Markaları,
Marka sahibi olan firmanın kontrolü altında, birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak paydalarını ve özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşeilerini ve kalitesini garanti altına almaya yaran işarettir.
Ortak Markalar,
Bir grup şirketin ürünlerinin bir diğer grup şirketlerden ayırmaya yarayan işarettir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Öncelikle firmanıza ait bir marka belirlersiniz. Bu marka için bir şekil yani logo çizimi yaptırırsınız. Sonrasında TPE tarafından onaylanmış bir marka vekili veya marka hizmeti sunan ve bünyesinde marka vekili barındıran bir tescil firmasına gerekli evrakları doldurarak tescil sürecini başlatırsınız. Bu süreçte, öncelikle marka sınıfınızı belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin en yaygın olarak e-ticaret ve mağazacılık için başvurusu yapılan marka sınıfı 35. Sınıftır. Daha sonra size iletilen formlardaki bilgilerde marka sahibi bilgileri, marka bilgileri ve emtiya listesi yani genel olarak markanın sunduğu ve sahip olduğu ürün ve hizmetlerden bahsedersiniz. Daha sonra vekâlet verdiğiniz marka vekili sizin için başvuru işlemlerini yapar ve harç ödemesini de yaptıktan sonra marka tescil süreciniz başlar.
Sonraki süreçte, markanız 1 seneye yakın bir süre TPE tarafından incelemeye alınır, aynı ve benzer isimler yok ise başvurunuz onaylanır ve marka harcı ödeme işleminden sonra 10 yıllık marka tescili yapılır. Siz de marka tescili konusunda hizmet vermek veya şirketinizin marka yönetimini üstlenmek adına çalışmalarda bulunmak istiyorsanız, Marka süreçleri konusunda uzman eğitmen kadrosuna sahip IBS Türkiye’nin eğitim ve sertifika programlarından faydalanarak bu alanda etkili ve başarılı bir iş konseptine sahip olabilirsiniz.