MASKİ’den Çevre Dostu Yatırımlar
Haber Merkezi
Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Akhisar’da kurduğu Solar Çamur Kurutma Sistemi ile çevre dostu bir çalışmaya imza attı. Manisa ve Turgutlu’da inşası devam eden Atıksu Arıtma Tesisleri’ne de Solar Çamur Kurutma Ünitesi kuruluyor.
Büyüyen Manisa’ya büyük yatırımlar yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü, Akhisar’da faaliyete geçirdiği Solar Çamur Kurutma Sistemi ile çevreci bir yatırımı hayata geçirdi. Dünya genelinde sayılı tesislerden olan sistem sayesinde atıksu arıtma tesislerinden çıkan yaş çamurun çevreye zarar vermesinin önüne geçildi. Akhisar’da hizmet veren tesiste, il genelinde çalışır durumda bulunan 13 atıksu arıtma tesisinde ortaya çıkan yaş çamur kurutma işlemine tabi tutuluyor. Bu kapsamda, Akhisar’da kullanılmakta olan Solar Kurutma ünitesi 1.100 metreküp hacme sahip.
MASKİ, temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile çamurun kurutulması prensibine dayanan bu yöntem ile birlikte ısı elde etmek için herhangi bir enerji tüketimine gerek duyulmadan, düşük ve sabit işletme maliyetleri ile çevreci bir çözüm ortaya koymuş oldu. Akhisar Atıksu Arıtma Tesisi’nde bulunan solar çamur kurutma sistemi ile il genelinde aktif olarak çalışan tesislerden çıkan çamurda Akhisar’daki tesiste işlenerek, kurutulan çamur tesisten düzenli depolama alanlarına gönderiliyor.
MASKİ Genel Müdürlüğü, çevre dostu Solar Kurutma Sistemini, inşaları tüm hızıyla devam eden, Manisa ve Turgutlu Atıksu Arıtma Tesisleri’ne de kuruyor. Yapım işlerinin tamamlanması ile birlikte tesislerde kurulacak olan Solar ünitelerde 7.000 ton/yıl kapasiteleri olacak.
Gediz’in ekolojik yapısını koruyoruz
MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Akhisar’da hizmet veren atıksu arıtma tesisinde bulunan Solar Çamur Kurutma sisteminin faydalarından bahsetti. Koç, “Çevreci ve ekonomik bir yapıya sahip sistem sayesinde tesislerde ortaya çıkan çamuru susuzlaştırıp, stabilitesini sağlıyoruz. Çamurun içinde bulunan suyun Güneş enerjisinden faydalanılarak kurutulması prensibine dayalı sistem, ortaya çıkan çamurun daha düzenli bir şekilde depolanmasını sağlıyor. Özellikle Ege Bölgesi gibi güneşli gün sayısının fazla olduğu bölgelerde elektrik tasarrufu da sağlıyor. Akhisar’da bulunan Manisa ve Turgutlu’ya da yaptığımız sistem için büyük bir coğrafi avantajımız var. Biz de bu avantajı yaptığımız çalışmalarda değerlendiriyoruz. Büyük ölçekli yatırımlarımızla hem Gediz nehrinin ekolojik yapısını korumuş olacağız hem de tesislerden çıkan çamuru minimize edip, düzenli depolama alanlarında saklanmasını sağlayacağız” dedi.