Mayıs‘ta baştan başa İtalya Turu …
İtalya tarihiyle, doğal ve kültürel zenginlikleriyle,
verimli topraklarıyla yaşanılası güzel bir ülke.
On yıllardır Dünya Üniversitelerini gezip konferanslar vermekteyim. Gezdiğim/gördüğüm kent sayısı 60’a yakın ülkede 200’ü geçti. 2020 yılından bu yana, açılımı “Institute for Electrical Electronics Engineers” olan uluslararası meslek örgütümüz IEEE adına yapmaktayım bu gezilerin çoğunu. 2020’de IEEE’nin Seçkin Konuşmacısı (Distinguished Lecturer) seçildim; 2023 sonuna dek bu sıfatla IEEE adına gezip, konferanslar vermeye devam edeceğim.
Bir önceki yazımızda Nisan ayı mini Türkiye turunu paylaşmıştım. Bu kez, 2-18 Mayıs 2022 tarihleri arasında IEEE adına yaptığım büyük İtalya turunu ele aldım. Kuzeyden güneye bir düzine kenti gezdim, 6 üniversitede konferanslar verdim, İtalyan meslektaşlarla ve genç araştırıcılarla Elektromanyetik Mühendisliğini konuştuk, geleceğin sistemlerini, araştırma ve mühendislik alanlarını tartıştık; yedik/içtik/gezdik; kazasız belasız 3500 km yol kat ettik ve yurda döndük.
Turumuz İstanbul – Milan uçuşuyla 2 Mayıs’ta başladı. İner inmez, alanda araç kiraladık ve ilk durağımız Trento kentine doğru yola çıktık. Trento Kuzey İtalya’da Trentino-Alto Adige özerk bölgesinin Avusturya – Macaristan etkisinin fazla görüldüğü, başkenti. İtalyanca kadar Almancanın da konuşulduğu Alplerin harika manzaralarına sahip verimli toprakları olan bir yerleşim yeri. Hem İtalyan Rönesansı hem de Roma etkilerine sahip şirin bir kent. İlk konferansımızı Trento Üniversitesinde verdik ve Prof. Giacomo Oliveri ve öğrencileriyle harika bir gün geçirdik. Ayrılmadan önce yerel bir aile lokantasında yerel lezzetleri tattık.
İtalya turunda ikinci durak sadece bir gece kalabildiğimiz dünyaca ünlü Floransa kentiydi. Floransa Üniversitesinden meslektaşım Prof. Ancelo Fireni konferansım için kentin en eski gözlem evini ayarlamıştı. 5 Mayıs sabahı konferansa Pisa Üniversitesinden Prof. Stefano Maci ve öğrencileri de geldi. İki saatlik konferans ve tartışmaların ardından güzel bir lokantada öğle yemeğinin ardından Benevento’ya gittik. 6 Mayıs sabahı 20 yıllık dostum Prof. Vincenzo Galdi ve öğrencileriyle bu şirin ve tarihi kentin Sannio Üniversitesinde konferansımızı verdik, öğrencilerle sohbet ettik. Kısa bir kent turunun ardından akşam yemeğinde Vincenzo, eşi ve kızıyla birlikte harika zaman geçirdik.
Turumuzun ilk 3 durağı, program gereği sıkışık oldu. İlk 3 konferansımızı 4-5-6 Mayıs’ta arka arkaya verdikten sonra biraz rahatladık. Salerno kentinde 2 gün tatil yaptık. Önce MS 79 yılında Vezüv yanardağının patlaması sonucu lavlar altında yok olan Ercolano ve Pompei kalıntılarını gezdik. Dünyaca ünlü Amalfi sahil kasabasına uğradık, güzel bir öğle yemeği yedik.
Dördüncü durağımız Pizzo Calabro idi. Burada Akdeniz Ülkeleri Mikrodalga konferansına katılıp davetli konuşmamızı yaptık. Akdeniz ülkelerinden gelen dostlarla ve meslektaşlarla birlikte 3 güzel gün geçirdik. Tiren Denizinin çivi gibi suyunda sezonu açtık. Tropea sahil kasabasının güzel bir lokantasında gala yemeğine katıldık.
Bir sonraki durağımız Çizme’nin topuğunda, Güneyin Floransa’sı da denen Lecce kentinde Salento Üniversitesiydi. Salento Üniversitesinden Prof. Luciano Tarricone ve öğrencileriyle gelecekte onları bekleyen meslek sorunlarını, araştırma alanlarını tartıştık. Üç gün konakladığımız Lecce’de hem kenti doya doya gezdik hem de civarda güzel yerlere gittik. Bir Unesco Dünya mirası olan Alberobella evlerini gördük, Gallipoli ve Otranta sahil kentlerini gezdik.
Son durak Napoli’nin kuzeyinde Campania Üniversitesiydi. Son konferansımızı 16 Mayıs’ta bu üniversitede verdik. Prof. Raffaele Solimene ve öğrencileri yanında üniversitenin genç akademisyenleriyle de bir araya geldik. İki gün konakladığımız kent Aversa Napoli’ye 15km uzakta Caserta iline bağlı, İtalya’nın önemli tarım ovalarından Terra Lavoro’nun ortasında şirin bir kent. Konferans sonrası, sadece Aversa’nın değil, Napoli’nin önemli bir lokantasında harika pizzalar yedik. “Pizza Napoli’de yenir” sözünün boş olmadığını bizzat yaşayarak gördük. 17 Mayıs bütün günümüz bu kez Güneyden Kuzeye yolda geçti. Aversa’dan sabah erkenden yola çıktık, yaklaşık 5 saat sürüşle Pisa’ya vardık. Pisa’da 2 saatlik bir mola verdik. Hem Pisa kulesine omuz attık hem de güzel bir öğle yemeği yedik. Tekrar yola koyulup Milano’ya vardık. Gece bir otelde konaklayıp, 18 Mayıs’ta uçakla İstanbul’a döndük. Özetle, Milano’da başlayan İtalya turumuz tüm ülkeyi baştan başa dolaşıp yaklaşıp 3500km yaptıktan sonra yine Milano’da son buldu.
İtalya’ya belki 15-16 kez gittim ama ilk kez bu kadar uzun kaldım ve yol kat ettim. Sevdiğim, evimde hissettiğim, yer yer kıskandığım, tarihiyle, doğal ve kültürel mirasıyla, tarımı ve endüstrisi ile zengin, yaşamak isteyeceğiniz bir ülke. İnsanları dışa açık, kompleksiz, mutlu, huzurlu. Saygı duyduğum bir diğer yönleri ise her kentin tarihi binalarını üniversitelere vermeleri; böylece hem tarihe saygı gösterilmesi hem de tarihi binaların yaşayan ama korunan yerler olması. Her gittiğimde “niye bizde yok?”, “niye biz de böyle mutlu değiliz?” diye sorguladığım bir ülke İtalya. Elbette, nedenlerini biliyoruz ama yine de sormadan edemiyor insan!
Resim 1: 3 Mayıs günü Trento kentinde kameramıza takılanlar.
Resim 2: 4 Mayıs günü Trento Üniversitesinde konferansımız ve Prof. Giacomo Oliveri ve öğrencileriyle Fakülte önünde toplu resmimiz.
Resim 3: 5 Mayıs günü Floransa Üniversitesi konferansımız ve sonrasında öğle yemeğinden kareler.
Resim 4: 6 Mayıs günü Benevento’da Sannio Üniversitesinde Prof. Vincenzo Galdi ve öğrencileriyle.
Resim 5: 7 Mayıs günü gezdiğimiz Ercolano kent kalıntıları.
Resim 6: 7 Mayıs günü gezdiğimiz Pompei kent kalıntıları.
Resim 7: 8 Mayıs günü Amalfi sahil kasabasından görüntüler.
Resim 8: 11 Mayıs’ta Akdeniz Ülkeleri Mikrodalga konferansındaki “keynote” konuşmamız ve meslektaşlarla toplu resimlerimiz.
Resim 9: 12 Mayıs’ta, güneyin Floransa’sı da denen Lecce kentinden görüntüler.
Resim 10: 13 Mayıs’ta Salento Üniversitesinde verdiğimiz konferans sonrası Prof. Luciano Tarricone ve öğrencileriyle toplu resimlerimiz.
Resim 11: 14 Mayıs’ta Alberobella ve Gallipoli kentlerinden görüntüler.
Resim 12: 16 Mayıs’ta Callabria Üniversitesinde konferansımızdan ve sonrasında Prof. Raffaelel Solimene ve öğrencileriyle toplu resimlerimiz.
Resim 13: 15-16 Mayıs’ta iki gece konakladığımız Aversa kentinden görüntüler.
Resim 14: 16 Mayıs’ta gezdiğimiz Caserta Kraliyet Sarayından görüntüler.
Resim 15: 17 Mayıs’ta Pisa gezimizden kareler.
Resim 16: İtalya denince akla makarna, pizza ve her türlü deniz ürünü geliyor öncelikle.