Mevlana Celaleddin-i –Rumi ve Şebi Arus
Mevlana Hazretleri Manevi dünyamızı aydınlatan ulu çınarlardan biri dir,
Mevlana hazretlerinin Kulluk ve ölüme bakış açısı çok manidar ve sırlarla doludur. Heryıl 7 aralıkta başlayıp 17 Aralıkta biten panel ve etkinlikler yapılıyor bu yıl Şebi Arusünl 746. Yılı olacak.
Mevlana hazretleri Allaha laikiyle kul oma Resulüne laikiyle ümmet olmaya şereflerin en büyüğü olduğunu kendi nefsinde uyguladığını ve insanlara Mesneviyeyi şerifte hep bunu anlatmış. Bir beytinde.
Men bendii Kuranem eger candarem
Men haki payi reya Muhammed muhtarem.
Ben Kurani kerimin bendesiyim yolundayım.
Ben Hazreti Muhammed Aleyhüselamın yolunun toprağıyım.
Her ne güzellik feyz varsa ondan bize gelmektedir. Biz ona ümmet olmakla şeref kazandık. Ve beytin devamında da her kim ki bundan başka bir şey bana isnat ederse (u bizarem bizarem) onlardan şikâyetçiyim Dünyadan Haşre kadar diyor.
Mevlana Hazretlerine göre Rütbelerin en büyüğü şan ve şerefin en üstünü Allah (c.c) gerçek anlamda kul olmaktır ve kulluk vazifesini yerine getirmektir. Allah’ın birliği vahdaniyetini tek yegâne İlah olduğunu şirksiz ona kulluk etmektir. Yine bir beytinde şöyle buyurmaktadır.
Men bende şüdem bende şüdem bende şüdem
Men bende bihaclet biser üfkende şüdem
Her bende şevad şadki azad şevad
Men şad ezanem kitura bende şüdem.
Ben kul oldum kul oldum kul oldum
Ben boynu bükük kulluk vazifemi yapamdan utanarak huzuruna geldim.
Her kul köle ağasının kapısından azad olunca hürriyetine kavuşunca sevinir.
Bense ne zaman senin kapında tam teslimiyyetle kul olursam o vakit sevinirim.
Yine Mevlana hazretleri Mesneviyi şerifte bir beytinde şöyle buyurur
Mesneviya ma dükkana vahidest
Ğayri vahid herçi bud, u putest
Bu Mesnevimiz birlik dükkânıdır
Bir den gayrsi puttur.
Zaten her mümin kelimeyi tevhid getirerek bunu ikrar ediyor.
Mevlana Hazretleri Tasavvufun en yüksek perdesinden bahis eder onu herkesin anlaması çok zor. Zaten mesneviye yi şerifte yazar, gerçek anlamda bizi biraz Hüsameddin ibni Vefa el kürdi anladı ve mesneviyeyi de Hüsamettin çelebi hazretlerine yazdırmış Mevlana’nın vefatından sonra postuna Hüsamettin Çelebi ibni vefa el kürdi oturmuş Sultan Veled hazretlerini de o yetiştirmiş.
Mevlana hazretleri ölümü bir düğün gecesi (Şebi Arus) diye anlatmış kulun Rabbine kavuşması en büyük bayram düğün kabul etmiş. Ölüm bir yok oluş değil vuslata kavuşma ebedi saadetin kapısı olduğunu buyuruyor, Ölümü bir matem gecesinden düğün gecesine çevirmiş (şeb farsça gece demek arus Arapça düğün demek) Mevleviler halada kişi ölünce öldü demezler Hakka yürüdü derler.
Şemsi Tebriz’i Hazretleri Tasavvuf ve ilmi ledün-i konusunda Mevlana hazretlerine hocalık yapmış. Diğer ilimlerde de Mevlana Hazretleri Şemsi Tebriz’i hazretlerine hocalık yapmıştır. Mevlana Celalettin’i Rumi hazretleri namı Dünyanın her tarafına yayılmış adeta batmayan bir güneş gibi herkes ondan istifade ediyor. Şebi Arus haftasında Rahmetle anıyoruz, tabi ki Mevlana hazretleri bir umman derya onu anlatmaya ne bilgim nede gücüm yeter, ancak bereketlenmek için birkaç kelam yazdım. Rabbim Şefaatlarına nail eylesin.