22 Ekim 2024
  • Manisa15°C
  • İzmir17°C

5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE TİYATRO ETKİNLİĞİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Akhisar Temsilciliği, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kendi tiyatro topluluğu olan Tiyatro Güneş’in sahnelediği oyunla kutladı. Önceki gün gerçekleştirilen etkinlikte Akhisar Eğitim Sen temsilcili

5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde Tiyatro Etkinliği

06 Ekim 2007 Cumartesi 13:23

Bu haber toplam 5927 defa okunmuştur

EĞİTİM SEN, 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDENİYLE TİYATRO ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Akhisar (Akif ÖZALP)

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Akhisar Temsilciliği, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kendi tiyatro topluluğu olan Tiyatro Güneş’in sahnelediği oyunla kutladı. Önceki gün gerçekleştirilen etkinlikte Akhisar Eğitim Sen temsilciliği yönetim kurulu üyesi Kenan Çetin bir konuşma yaptı. Çetin yaptığı konuşmada, eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin önemine değinerek, tüm öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Eğitim Sen yöneticisi Çetin konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bu gün ülkemizde ve tüm ülkelerde biz öğretmenler için önemli bir gün. 5 Ekim, dünya öğretmenlerinin birlik ve dayanışma günüdür.

Bu gün, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)’nün 05 Ekim 1966 tarihinde, imzalamış oldukları ortak belgede,“Öğretmenlerin Toplum İçindeki Statülerine İlişkin Tavsiye Kararı” yer aldı. Bu tarihten sonra, her yıl, 5 Ekim gününün, “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanması benimsendi. 1994 yılından buyana, her yıl 5 Ekim günü, “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugün; Dünya’da ve Türkiye'de eğitim emekçileri olarak, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz. Öğretmenlik mesleği açısından uluslararası genel kabullerin simgesi sayılan 5 Ekim'i Türkiye'deki öğretmenler, her gün biraz daha zorlaşan ekonomik, demokratik ve mesleki sorunlarla karşılıyor.

Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlerin 5 Ekim'i, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha mutsuz karşıladığı açıktır. Çünkü Türkiye'deki öğretmenler toplumsal statüleri, eğitimin niteliği, ekonomik, sosyal ve özlük haklar konusunda oldukça geri durumdadır.

Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri özellikle son yıllarda hızla yozlaştırılmaktadır. Öğretmenlik mesleğinde yaşanan nitelik azalmasında ülkeyi yönetenlerin, eğitim politikalarına yön verenlerin payı yüksektir. Dolayısıyla bugün eğitim sisteminin sorunlarla boğuşmasının sorumlusu eğer aranacaksa; esas sorumlular öğretmenlerimiz değil, siyasi iktidarlar ve onların sözünden çıkmayan yöneticilerdir.

Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmenliğin uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla yapılandırılması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.Nitelikli eğitim için nitelikli öğretmenin olması gerektiği gerçeği ortadadır. Bu nedenle öğretmen yetiştirme konusundan başlayarak, eğitim süreci içerisinde öğretmenin yaşadığı bütün sorunların acil olarak giderilmesi gerekmektedir.

Bizler, dünya öğretmenleri olarak; Öğretmenlerin çalışma koşullarının ve öğrencilerin öğrenim alanlarının gerekli standartlara ulaşmasını sağlamak amacıyla, 1966 tarihli “Öğretmenlerin Statülerine İlişkin Tavsiye Kararı” ile 1997 tarihli “Yüksek Öğretim Personelinin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”nın tüm dünyada eğitim yetkilileri tarafından uygulanacağını umuyoruz.Dünyanın her yerinde, tüm çocuklar için nitelikli, parasız kamusal eğitim hakkının güvence altına alınmasını talep ediyoruz.Dünya Öğretmenler Günü’nde, tüm kıtalardaki, ülkelerdeki, köy ve kasabalardaki öğretmenleri kutluyoruz ve çoğu zaman zor koşullarda sürdürdükleri çabaları için kendilerine teşekkür ediyoruz.Eğitim sisteminde yaşanan bütün sorunların ancak örgütlü mücadele perspektifiyle hareket edilirse çözülebileceğine olan inancımızla, tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz” dedi

Akhisar Eğitim Sen tiyatro topluluğu olan Tiyatro Güneş haziran ayında başarıyla sergilediği Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “Kadınlık Bizde Kalsın” adlı oyunu, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle tekrar sahneledi. Kalabalık bir izleyici topluluğunun izlediği oyun ilgiyle izlendi.

Yönetmenliğini Ali İlhan'ın yaptığı oyunda Ali Arslan, Ali Şahan, Aydın Dalda, Görkem Oynar, Gülden Bodur, İlhan Gedük, Nedim Teker, Nergiz Tosuner, Nurdan Güler, Özlem Soycan, Veli Doğan, Yasemin Arslan, Zehra Özer ve Zeynel Polat oyuncu olarak görev alırken, Hüseyin Fırat, Ahmet Çeler ve Firdevs Nur kahraman’da teknik ekip de görev aldılar.

Tiyatro Güneş, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu’nda tekrar başarıyla sahnelediği oyunu daha önce de 20 Haziran 2007’de sahnelenmiş izleyenlerinin büyük beğenisini almıştı.

Eğitim Sen Tiyatro Topluluğu Tiyatro Güneş, aynı oyunu 6 Ekim 2007 günüde Manisa’da Milli Eğitim Müdürlüğü Ders Araçları Merkezi Salonu’nda saat 20.30’da sahneleneceği bildirildi.


































Yorumlar