18 Ocak 2025
  • Manisa8°C
  • İzmir7°C

6 ŞUBAT’TA HAYATINI KAYBEDENLER 04.17’DE ANILDI

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde hayatını kaybedenler için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe teşkilatı Parti Lokalinde saat 04.17’de anma programı düzenledi.

6 Şubat’ta hayatını kaybedenler 04.17’de anıldı

06 Şubat 2024 Salı 10:21

Bu haber toplam 1133 defa okunmuştur

6 Şubat’ta hayatını kaybedenler 04.17’de anıldı

 Haber Merkezi

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde hayatını kaybedenler için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe teşkilatı Parti Lokalinde saat 04.17’de anma programı düzenledi.

İlk depremin meydana geldiği saat 04.17’de CHP İlçe lokalinde gerçekleşen anma programında konuşan CHP İlçe Başkanı Hayriye Hacet;” 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam 1 yıl geçti. Hayatlarını enkazın altında bırakan yüz binler oldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, acısı hiç geçmeyen ailelere sabır diliyorum. 6 Şubat’ı hiçbir zaman unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Jeofizik Mühendisi Caner Bollu’nun açıklaması

CHP Parti üyesi Jeofizik Mühendisi Caner Bollu’nun 6 Şubat Depremlerinin Yıldönümünde yaptığı bilgilendirme konuşması;” Şu an burada, geçtigimiz yıl 6 Şubat'ta yaşanan büyük yıkımı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Büyük depremin üzerinden 1 yıl geçti bile. Başta depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Alllah'tan rahmet, geride kalan ailelerine ve bütün milletimize sabır ve baş sağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle acılar göstermesin. 

"Depremin üzerinden geçen 1 yılda neler değişti?" "Önlem amaçlı ne gibi çalışmalar yapıldı?" konusuna girersem konuşmam çok uzar ve sanırım burada zamanımız yetmez. Sözlerimi çok uzun tutmak istemiyorum. Konuya bir yer bilimci ve jeofizik mühendisi gözüyle baktığımda şunu ifade etmeliyim ki ülkemizde 1999 Marmara depreminden sonra Yer Bilimlerine olan hassasiyet, 1999 yılı öncesine göre artış göstermiştir. Ancak 2023 yılında yaşadığımız depremde görmüş olduğumuz büyük yıkım ve acı sonuçlar ne yazık ki Yer Bilimlerinin hala yeterli düzeyde uygulanmadığını gösteriyor. Depremler durdurulamaz, önceden tahmin edilemez ve enegellenemez olduğu için, insanlığa düşen en büyük görev deprem öncesinde önlem almaktır. Dünyada deprem gerçeğiyle yüzleşmiş ve bu gerçekle yaşayan gelişmiş ülkelerin böyle yaptığını görüyoruz. Bizlerin de depreme karşı yapabileceği tek şey depreme dayanıklı yapılar üretmektir. Bunu yaparken zemin parametrelerini de çok iyi inceleyip; yapıları, zeminin özelliklerine göre tasarlamalıyız.  Mühendislik yapıları dünyada yercekimi oldugu icin havada durmadığına göre yapının sağlamlığının önemi kadar oturacağı zeminin de çok iyi araştırılıp; yapı tasarımlarının buna uygun üretilmesi gerekmektedir. Yapı çok sağlam olmuş ama zemin özellikleri dikkate alınmadan üretilmişse; üzülerek söylüyorum ki bu yapı, sağlam ve depreme dayanıklı olmuyor maalesef. Zemin etüdü sağlıklı bir şekilde yapılmamış; buna uygun bir yapı tasarımı yapılmamışsa istediğiniz kadar  demir ve kaliteli beton kullanın, o yapı çökmese bile yıkılacaktır. Kahramanmaras depreminde maalesef bunların en acı örnekleriyle hepimiz karşılaştık.

Önerim; ülkemizde Yer Bilimleri dallarının depreme dayanıklı yapı tasarımlarında çok daha ciddiye alınarak eskisinden çok daha etkin ve fazla kullanılmasıdır. Tüm yerel yönetimlerin deprem konusu özelinde yapılanmalara gitmeleri, bu konuda Yer Bilimcileri çalıştırmaları ve gerekli adımları atmaları çok önemlidir. Gelecekte böyle büyük acıların tekrarlanmaması en büyük dileğimdir.

a--(1)-490.jpga--(2)-495.jpga--(3)-385.jpga--(4)-328.jpga--(5)-246.jpga--(6)-200.jpga--(7)-163.jpga--(8)-130.jpga--(9)-094.jpg

whatsapp-image-2024-02-06-at-12.39.47.jpgwhatsapp-image-2024-02-06-at-12.39.47-(1).jpg

Yorumlar