AKHİSAR ÇAĞLAK FESTİVALİ’NİN 557.YILINDA ŞEYH İSA’YI ANDI
557. Çağlak Festivali kapsamında her yıl yapılan Şeyh İsa anma programı Şeyh İsa Camisinde yapıldı.
05 Mayıs 2016 Perşembe 23:01
Akhisar Çağlak Festivali’nin 557.Yılında Şeyh İsa’yı Andı
Haber Merkezi
557. Çağlak Festivali kapsamında her yıl yapılan Şeyh İsa anma programı Şeyh İsa Camisinde yapıldı. Her yıl olduğu gibi Bosna-Hersek’ten gelen Travnik Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencileri de Şeyh İsa Anma törenine katılarak ilahiler söyledi ve katılımcıları mest etti.
Akhisar Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün organize ettiği Yalçın Dursun’un sunduğu program Akhisarlı Şeyh İsa’nın vasiyeti ile başladı. Program öncesi de katılımcılara özel olarak hazırlanan Akhisar’a özgü helva dağıtımı yapıldı. Program Kaymakam Kaan Peker, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Ömer İşçi, Latif Çakmak, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Kamu Kurum ve Kuruluşların temsilcileri ve Akhisarlı vatandaşların yoğun katılımı ile başladı.
Kur’an Tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı Zarif Süzgün’ün konuşması yer alırken daha sonra Belediye Başkanı Salih Hızlı söz aldı. Başkan Salih Hızlı yaptığı konuşmada; “557 yıldır hep birlikte Akhisarlılar olarak, burada toplanıyoruz. Sizler burada tüm Akhisar’ı temsil ediyorsunuz. Bu Çağlak Festivali’miz biraz buruk, terör olayları sebebiyle biz de bir kutlama değil de sade bir anma töreni gerçekleştiriyoruz. Bu arada şehitlerimize rahmet diliyorum, onları minnetle anıyoruz. Gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. İnşallah hep birlikte bu kötü günleri atlatacağımızı düşünüyorum. Sevgili Akhisarlılar hep beraber çok muhteşem bir şehir de yaşıyoruz. Bu şehirde yaşayan insanlar her dönemde çok önemli değerler üretmişlerdir, biz de üretmeye devam ediyoruz. 5 Bin yıllık bir tarihimiz var, 557 yıldır da bir festivali gerçekleştiriyoruz. 557 yıldır sürekli bir festivali gerçekleştirmek her şehre nasip olmaz. Bunları bizler gerçekleştiriyoruz, dolayısıyla bu çok önemli bir değerdir, bunu hep birlikte gerçekleştirdik. Şu anda huzurlarında bulunduğumuz Şeyh İsa Hazretleri de bu şehrin çok önemli bir değeridir.
FARKLILIKLARIMIZA RAĞMEN KARDEŞÇE YAŞIYORUZ
Çağlak Festivali’mizin tarihini hatırlayacak olursak, biliyorsunuz Şeyh İsa Hazretleri Kayseri’den Medrese, şimdiki Üniversite tahsili sonrasında Çağlak Mevkii’nde Akhisarlılar tarafından karşılanmasıyla başlamıştır. Burada Akhisar şehrinin ilme verdiği ve münevverini, alimini karşılarken gösterdiği hassasiyet hala bizim için geçerlidir ve biz bu hassasiyeti devam ettirmekteyiz. Tabiki değer üretmeye devam ediyoruz, bize bırakılan bu şehir de hep birlikte barış içerisinde bütün farklılıklarımıza rağmen kardeşçe yaşamaya devam ediyoruz. Bu da bizim medeniyetimizin çok önemli bir özelliğidir. Biz de bu özelliği Akhisarlılar olarak taşıyoruz.
YENİ DEĞERİMİZ AYVAZ DEDE
Son dönemlerde keşfettiğimiz bir değerimiz daha var, Ayvaz Dede. Burada Bosna’dan gelen kardeşlerimiz var, Ayvaz Dede’nin memleketinden. Ayvaz Dede biliyorsunuz bir Akhisarlı, burada Yatağan Mahallemizden gitmiş, oranın İslamlaşması için önemli çabalar sarfetmiştir. Dolayısıyla Akhisar’da gitmiş olması, bizim Çağlak Festivali’mizin de, orada Ayvaz Dede Şenlikleri’nin de kutlanıyor olması bu keşfettiğimiz yeni bir değerdir. Hep birlikte Akhisarlılar olarak bunu da sahip çıkıyoruz ve bunu da ileri bir noktaya taşımaya gayret ediyoruz. Bosna ile, Balkanlarla bütün coğrafyamız ile kurduğumuz köprü daha da bütün Akhisarlıların katkısı ile daha da sağlamlaşıyor. Biz medeniyet sınırlarımızı hatırlıyoruz. Bizim medeniyetimize ait kavramları da katarak onun üzerinden hayatımızı güncellemeye çalışıyoruz, yeni değerler üretmeye çalışıyoruz.
AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİ VE ÇAĞLAK FESTİVALİ UNESCO’YA ADAY
Bu arada yeni bir değer olarak Ayvaz Dede Şenliklerini ve Çağlak Festivali’ni UNESCO somut olmayan kültürel mirasa katmaya karar verdik. İnşallah bu konuda da çalışmalarımız var, Yine bugün aramızda bu konuda UNESCO komisyon üyesi Sayın Prof. Dr. Metin Ekici hocamız gelmişti, o görevi sebebiyle ayrıldı. Şuanda aramızda yine UNESCO komisyon üyesi Prof. Dr. Gülin Öğüt Eker hanımefendi var. İnşallah onların da katkıları ile bu Ayvaz Dede ve Çağlak Festivallerimizi evrensel bir boyuta taşıyıp, evrensel bir tescil gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Akhisar Kaymakamı Kaan Peker ise yaptığı konuşmada; “Bu gönül erlerinin her birisine çok şey borçluyuz. Vatanımız kutsiyetini ve Dünya tarihindeki eşsiz yerine bu toprakların bağrında yatan mana erlerinden almaktadır. Merhum Nurettin Topçu'nun da ifade ettiği gibi; “büyük mezarların üstünde büyük vatanlar vardır. Büyük ölüleri olmayan milletler ebedi olamazlar. Onlarsız yeryüzünde yetim yaşarız. Yaşadığımız bu yeryüzünde toprağın ruhu yoksa bizde de hayat olmaz. Gerçek büyüklerimizin mezarında ebedilik bayrağı dalgalanmaktadır. Bizi yaşatan ve ebediliğe götürenlerin başında işte böyle nice manevi liderleri görüyoruz”
Bugün 557. idrak ettiğimiz Festivalimiz Aslında bu yönüyle bir kutlama faaliyetinin ötesinde geçmişte kurduğumuz medeniyetin ipuçlarını izlerine bize hatırlatmakta ve geleceğe doğru olan yürüyüşümüzde rehberlik yapmaktadır.
Geçmişimizi irdelerken Tarih biliminin yeterince hakkını veremediği Fetih erleri kadar bir o derece önemli dua erleri diye de adlandırılabilecek bu insanlar Osmanlı'nın maddi ve manevi gelişmesinde önemli roller oynamışlardır. birçok açıdan yozlaşan Anadolu'nun yerli Rum halkının arasında yepyeni bir misyon ve düşünce ışığıyla giren bu insanlar, faaliyetleri ve yaşayışlarıyla İslam dininin en güzel temsilcisi olmuşlardır. Bu temsil bir yandan Osmanlı'nın çeşitli açılardan gelişmesine zemin hazırlarken diğer yandan da yerli halkın İslam'a girmesine vesile olmuştur. Osmanlı Belki de asıl Fethi bu insanların dini sosyal hayatta temsil etmekte gösterdikleri başarıyla sağlamıştır. Bu insanlar diyaloğa geçtiği insanlar üzerinde meydana getirdikleri tesirlerle orduların yapamayacağı asıl fethi Gönül fethini gerçekleştirmişlerdir. Böylelikle İmar İskan nakil ve emniyetle Birlikte yeni bir devletin ilk Bali'nin sağlam olmasında ve sosyal hayatta kaynaşma için önemli olan inanç birliğine büyük katkılar sağlamıştır.
Medeniyetimizin en büyük özelliği gittiğimiz yerlerde O yerin hakimi olmakla kalmayıp aynı zamanda Hadimi olmamızdır kalıcı olabilmenin yegane şartı budur aslında.
Gelinen noktada bugün biraz buruk üzgün bir ruh hali ile gerçekleştirdiğimiz bu program Aslında Merhum Hakkı Ayverdi’nin tespitini ne kadar da doğruluyor. Ayverdi Batı feodalizmin in Bilek gücünü temsil eden Şövalyeleri ile Osmanlı'nın kurulmasında ve gelişmesinde büyük katkıları olan iç dış muvazenesini sağlamış bu dervişleri mukayese eder Ve şu neticeye varır.
Garb Şövalyeliği Tarihi kaderini tüketip tasfiye olmakla dünya zarara girmemiş Hatta geniş bir nefes almıştır. Fakat Kılıç ve bazı kuvvetti, şecaat Ve kahramanlık kadar Ruh terbiye ve Disiplininin müşterek faaliyetinden Doğan bu örnek Şövalye ruhu kaybolmakla dünyanın ziyanı çok büyük olmuştur.
Sadece hakim olmak üzerine kurulu Batı medeniyeti Bunu uygularken dün misafirlerimizin Avrupa'nın medeniyetin göbeğinde yaşadıkları henüz hafızalarımızda tazeliğini korurken bugün sınırlarımızın hemen ötesinde ve içimizde yapmaya çalıştıkları geçmişteki barbarlıklarının bir numunesi olarak tecelli etmektedir.
Bugün bizlere düşen şu anda yaptığımız gibi medeniyetimizin kaybolmaya unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeniden beyinlerimizde gönüllerimizde alimiz de inşa etme İhya etme gayreti çabası içinde olmaktır.
Festivalin bu değerlerimizi hatırlama gelecek nesillere taşıma noktasında asırlardan beri taşıdığı önemin altını çizerek sahiplenme noktasında gösterdikleri gayretten dolayı değerli Akhisarlılara belediye başkanımız şahsında yerel yönetimimize teşekkür eder misafir olarak değil bizden biri olarak gördüğümüz konuklarımıza tekrar hoşgeldiniz diyorum. Şeyh Mecdüddin İsa ile beraberi bütün FETİH ve dua erlerini rahmet ve şükranla yad ediyorum” dedi.
Akhisar İlçe müftüsü Yusuf Eviş’in duasının ardından katılımcılara çeşitli ikramlar dağıtıldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber