AKHİSAR KAZI ÇALIŞMALARININ 4. SEZONU BAŞLADI
Akhisar Belediyesi öncülüğünde, Adnan Menderes Üniversitesi Bakanlar Kurulu’nun izniyle başlattığı kazı çalışmalarının 4. sezonu başladı.
06 Ağustos 2014 Çarşamba 15:30
Akhisar Kazı Çalışmalarının 4. Sezonu Başladı
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar Belediyesi öncülüğünde, Adnan Menderes Üniversitesi Bakanlar Kurulu’nun izniyle başlattığı kazı çalışmalarının 4. sezonu başladı. 2014 Yılı 4. sezon Thyateria kazısı 21 Temmuz 2014 tarihinde başlarken Adnan Menderes Üniversitesi’nin Bakanlar Kurulu Kararıyla devam etmekte olan tek kazısı olma özelliğini taşıyor.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcıları Latif Çakmak, Ömer İşçi ve Ali Velestin, Belediye Meclis Üyeleri ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nadir Güven birlikte eski devlet hastanesinde bulunan höyük üzerinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, Thyateira Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz’den gelişmeler hakkında bilgiler aldı.
Thyateira kazı çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren Belediye Başkanı Salih Hızlı, kentin tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yaparken bu gelişmeleri gün yüzüne çıkararak turist potansiyelini yükseltmek istediklerine vurgu yaptı.
Hastane Höyüğü’ndeki kazılarda şu anda üç açmada yaklaşık 30 kişilik bir ekiple çalışmalar devam ediyor. Kazı Başkanı, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü’nden Prof.Dr. Engin Akdeniz, aynı üniversiteden Yard. Doç. Dr. Aydın Erön ise kazı başkan yardımcısı. Ayrıca Adnan Menderes Üniversitesi dışında İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Pamukkale, Mersin, Başkent Üniversitesi gibi değişik üniversitelerden öğretim elemanları ve öğrenciler çalışıyor. Bakanlık Temsilci olarak da Milas Müzesi Uzmanı Lütfü Ekinci görev yaptığı bildirildi
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz; “Thyateria kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akhisar Belediye Başkanlığı’nın izin ve katkılarıyla sürdürülmekte. Hem Hastane Höyüğü hem de Tepe Mezarlığı çalışma sahamızı oluşturuyor. Hastane Höyüğü’nde arkeolojik kazı, Tepe Mezarlığı’nda ise restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Tepe Mezarlığı’ndaki sütunlu Roma Caddesi’nin ayağa kaldırılması için izin alınmasının ardından restorasyon çalışmasına başlanacak. Ayrıca ören yeri olarak turistler tarafından ziyaret edilen Tepe Mezarlığı’nda genel bir temizlik yapılacak. Yine Tepe Mezarlığı’nda uzun zaman önce Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanıp ilgililere teslim ettiğimiz bilgilendirme panolarının yerleştirilmesi işleminin gerçekleşmesini umut ediyoruz.
Hastane Höyüğü’nde F32 (c), G31 (a) ve i36 (d) plan karelerinde çalışmalar devam etmekte. Bunlardan F 32 ve G31, höyüğün en üst noktasında, i36 plan karesi ise güneydoğu köşesinde yer almakta. G31 (a) plan karesinde 2.30 m. Derinliğinde Bizans dönemine tarihlenen büyük bir duvara rastlanmış olup bu duvar şu an ulaştığımız 3.14 m. Seviyesinde halen aşağıya doğru devam etmektedir. Bu alandaki kazılarda sikkeler, metal bir kandil ve karışık dolgu içersinden İlk Tunç Çağı seramik parçaları ele geçmiştir. Amacımız höyüğün daha alt tabakalarına ulaşmak, özellikle Prehistorik yerleşimi açığa çıkarmaktır. Geçen sene tabaka olarak saptadığımız İlk Tunç Çağı yerleşimini daha geniş alanda açığa çıkarmaktır. Buna ilaveten henüz tabakasını bulamadığımız fakat yoğun bir şekilde seramik parçalarının ele geçtiği Orta ve Son Tunç Çağı yerleşimini tabaka olarak saptamak amacındayız. F32 (c) plan karesinde ise 1.10 m. Derinlikte Bizans dönemine ait bir duvar ile kubbeli fırın açığa çıkarılmıştır. Ayrıca bu tabakanın altında 1.80 m. İle 2.10 m. Derinlik arasında şu ana kadar dört iskelet tespit edilmiş gerekli işlemlerin ardından kaldırılmışlardır. İskeletler doğu-batı doğrultusunda, baş batıya bakar vaziyettedir. İ36 (d) plan karesinde kazının amacı diğer açmalardan farklı olarak Akhisar’ın en eski yerleşim yeri olan Hastane Höyüğü’ndeki Beylikler ve Osmanlı yerleşimi hakkında bilgi edinilmesi maksadıyla kazılmasına karara verilmiştir. Türk İslam Sanatları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin ve Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Ayten Can Tunalı başkanlığında sürdürülen kazılarda 5x5 m.’lik alanda şu an için 1.60 m. Seviye derinliğine kadar ulaşıldı. Kazılarda kuzey-güney ve doğu-batı doğrultulu yapıların yanı sıra 18 ve 19. yüzyıla ait seramikler, Sultan Reşad dönemine ait altın sarısı renginde bir pul, yine aynı döneme ait lüle, Avrupa’dan ithal figürlü porselenler bulundu.
Ayrıca Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Akhisar konusunda çalışmalar yapılmakta.
Akhisar halkından ricamız ellerinde Akhisar’la ilgili varsa eski fotoğrafları bizlerle paylaşmalarıdır. Bu konuda Eski Devlet Hastanesi üzerinde kazı eviyle irtibat kurabilirler” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber