13 Nisan 2025
  • Manisa13°C
  • İzmir16°C

AKHİSAR “TOSKANA” İLE YARIŞIYOR

Türkiye'de sofralık zeytinde 14 milyon ağacıyla sektörün amiral gemisi Akhisar, zeytinyağında gözünü zirveye dikti.

Akhisar “Toskana” ile yarışıyor

12 Ekim 2017 Perşembe 10:48

Bu haber toplam 7082 defa okunmuştur

Akhisar “Toskana” ile yarışıyor
Haber Merkezi

Türkiye'de sofralık zeytinde 14 milyon ağacıyla sektörün amiral gemisi Akhisar, zeytinyağında gözünü zirveye dikti. Erken hasat soğuk sıkımların başladığını söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, “Zeytin denilince nasıl akla Akhisar geliyorsa artık zeytinyağınız da Akhisar'dan olacak” dedi.

Ülke genelindeki sofralık zeytinin yüzde 70'ini üreten Akhisar'da erken hasat soğuk sıkım başladı. Akhisar Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen sektör temsilcilerini katıldığı toplantıda konuşan Alhat, genel olarak sektörde ağaca iyi bakıldığında zeytin, bakılmadığında ise yağlık zeytin elde edildiğine dikkat çekerek “Oysa biz hem zeytin hem de yağlık zeytin için ağaçlarımıza çok iyi baktık. Zamanında suladık, zamanında gübreledik, zamanında bakım yaptık. İyi tarım uygulamalarıyla çok başarılı sonuçlar elde ettik. Türkiye'nin en iyi zeytinlerini ürettik. Şimdi de en iyi zeytinyağını üretiyoruz. Damağınıza bir damla Akhisar zeytinyağı değerse bunun ne demek olduğunu hemen anlayacaksınız” dedi.

ÖZEL TAT ERKEN HASAT

Erken hasat soğuk sıkımın “özel” bir tat olduğunu ve tüm toplama işlemlerinin elle gerçekleştiğini söyleyen Alhat, “Burada zeytinyağ, sıcakla temas etmeden 24 saat içinde soğuk sıkım yöntemiyle üretiliyor. Sonuç da meyvenin kokusundan tutun da tadına kadar hiç bir lezzet kaybı olmadan yağına yansıyor” diye konuşu. Akhisar'daki bin 500 yaşında olan zeytin ağaçlarının nasıl bir tecrübeye sahip olduklarını da gösterdiğini söyleyen Alhat, “Biz ağacımıza sahip çıkıyoruz. İstiyoruz ki bu sağlıklı lezzeti herkes bilsin. En iyi şartlarda en yüksek kalitede üretim yapıyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz” dedi.

ZEYTİNYAĞIM AKHİSAR'DAN

Türkiye genelinde yılda 200 bin ton zeytinyağ üretip bunun önemli kısmının da ihraç edildiğine dikkat çeken Alhat şöyle devam etti:
“Oysa bunun Türkiye'ye yetmemesi gerekiyor. Demek ki biz, Dünyanın en sağlıklı yağını tüketemiyoruz. Geleneklerden kaynaklanan yöntemle kızartmaları bir karış bitkisel yağda yapma alışkanlığımızı artık bir kenara bırakmalıyız. Gelin kızartmazını zeytinyağında yapın, hem daha lezzetli yemekler yerken hem daha sağlıklı olun. Şimdi büyük bir şansınız da var. Yıllarca yediğiniz Akhisar zeytinlerinin yanında artık Akhisar zeyinyağını da göreceksiniz. Artık yeni bir sloganımız var. Zeytinyağım Akhisar'dan diyoruz”

TOSKANA KISKANIR

Sektörün en önemli zeytin kentlerinden birinin de İtalya'daki Toskana bölgesi olduğunu hatırlatan Alhat, Akhisar'ın da Toskana'daki iklimle aynı özelliklere sahip olduğunu belirtti. Akhisar zeytinyağının yüksek kalitesiyle uluslararası sektörde de dengeleri değiştireceğini ifade eden Alhat, “Ama bunların hiç birinin önemi yok. Asıl önemli olan sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz için herkesin zeytinyağını kullanması gerekiyor. Bunu ille de doktorunuzun söylemesine gerek yok. Dünyanın en sağlıklı ürünü, salatada, yemekte, her öğün kullanın” dedi.

Sektör toplantısında bölgede üretim yapan 40 fabrikanın temsilcisiyle buluşa Alper Alhat, bu yıl daha hijyen, daha temiz ve daha lezzetli üretim yapılacağı sözünü aldı. Toplantıda söz alan firma temsilcileri de Akhisar'ı zeytinden sonra zeytinyağında da zirveye taşımak için ellerini taşın altına koyacaklarını söyledi.

Yorumlar
  • Bülent SAĞLAM13 Ekim 2017 11:54

    8-Kalite, Kalibrasyon,Tek elden satın alma yapılarak maliyetlerin aşağıya indirilmesi( tek merkezden gübre, elektrik alımı vb ), tek elden satış yaparak ( Yurt içi, yurt dışı) ürünlerin gerçek değerinde satılmasını sağlamak, üreticinin kar etmesini amaçlayan Marmara Birlik benzeri KOOPERATIFLEŞME/ZEYTİN BİRLİĞİ kurma çalışmaları...

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Bülent SAĞLAM13 Ekim 2017 11:54

    7-Akhisar Belediyesi’nin öncülüğünde, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte; Akhisar’ın ve Akhisar Z.Yağının tanıtımı, marka olmasının pekiştirilmesi amacıyla 2 yılda bir olmak üzere,’’ULUSLARARASI AKHİSAR ZEYTİN YAĞLI YEMEK FESTİVALİ’’ nin düzenlenmesi.

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Bülent SAĞLAM13 Ekim 2017 11:54

    6-İHRACAT ile ilgili HEDEF ÜLKE ve PAZARLARIN BELİRLENMESİ, tüm BU ÜLKELERİN DİLLERİ ile ( dikkat sadece İngilizce değil ) hazırlanmış CD, Broşür, kitapçıkların ve sampling ( numune ) hazırlanarak ilgili ülkelerin il ve ilçe bazındaki Ticaret Odalarına gönderilmesi çalışmalarının planlanması. ( Örnek Proje. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Kayısı İhracat Çalışması )

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Bülent SAĞLAM13 Ekim 2017 11:53

    4-Kurulacak olan Akhisar Üniversitesi’nde ‘’GASTRONOMİ BÖLÜMÜ’nün kurulması.
    5-Zeytin Yağı yemek kültürünün oluşturulması,z.yağının anti-oksit özelliği, diğer yağ ve besinlerden farklılıklarının bilimsel yöntemlerle anlatıldığı, Z.Yağının UNESCO tarafından ‘’KORUNMASI GEREKEN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİ’’ne dahil edildiği vb bilgileri içerir kitapçık, broşür ve CD’lerin hazırlanması.

    Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Bülent SAĞLAM13 Ekim 2017 11:51

    3- Akhisar Belediyesi’nin öncülüğünde, Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası’nca ‘’AKHİSAR ZEYTİN YAĞI AKADEMİSİ’’kurulması. Z.Yağı Akademisi bünyesinde ‘’AKHİSAR Z.YAĞI TADIM MERKEZİ’’nin kurulması.
    AKADEMİ BÜNYESİNDE ;
    -Akhisar Zeytin Yağları için tadım yapacak uzmanların yetiştirilmesi ( Tadım Uzmanların z.yağı’nı yöresini, tadını riviera, sızma, katkılı, katkısız vs olup olmadığını anlayacak şekilde eğitilmesi, eğitim sonunda Uzman çıkanlara ‘’ZEYTİN YAĞI UZMANI SERTFİKASI’’ verilmesi )
    -Türkiye’nin ünlü gastrologları ile birlikte Z.Yağı Yemek Ustası Yetiştirilmesi, Akhisar Z.Yağı Yemek Kültürünün oluşturulması .
    -Butik Otel, 3 ve 4 yıldızlı otellerin aşçılarına yönelik tanıtım toplantıl

    Beğendim (2)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • Daha fazlasını göster

Yükleniyor...