24 Ocak 2025
  • Manisa6°C
  • İzmir7°C

AKHİSAR'DA RAMAZAN BAYRAMI BAYRAMLAŞMA NE ZAMAN OLACAK?

On bir ayın sultanı Ramazan'ın bitmesine çok az bir süre kaldı. Şimdi ise gözler Ramazan Bayramı'nda. Vatandaşlar merakla Ramazan Bayramı ne zaman? Akhisar’da bayramlaşma ne zaman olacak? Bayram namazı saat kaçta? sorularını internetten aratıyor.

Akhisar'da Ramazan Bayramı Bayramlaşma Ne Zaman Olacak?

29 Haziran 2016 Çarşamba 15:30

Bu haber toplam 3467 defa okunmuştur

Akhisar'da Ramazan Bayramı Bayramlaşma Ne Zaman Olacak?
Haber Merkezi

On bir ayın sultanı Ramazan'ın bitmesine çok az bir süre kaldı. Şimdi ise gözler Ramazan Bayramı'nda. Vatandaşlar merakla Ramazan Bayramı ne zaman? Akhisar’da bayramlaşma ne zaman olacak? Bayram namazı saat kaçta? sorularını internetten aratıyor. Bizler de bu haberimizde Ramazan Bayramı ve bayram tatili ile ilgili detayları sizler için hazırladık.

Oruçların tutulduğu, ibadetlerin yapıldığı, Kuran'ın bu ayda indiği Ramazan-ı Şerif'in bitmesine az bir süre kaldı. Ramazan'ın ardından kutlanacak olan bayram ile tatile çıkacak olan vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nın ne zaman olduğunu merak etmeye başladı. Peki Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? 2016 Ramazan Bayramı tatili kaç gün oldu? İşte konuyla ilgili detaylı bilgiler...

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan bayramı bir aylık bir oruç tutma döneminin sonunda kutlanan bir bayramdır. Kameri takvime göre Şevval ayının ilk üç günü kutlanır. Misafirlere şeker ikram edildiği için halk ağzında 'şeker bayramı' olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı bu sene 5 Temmuz 2016 Salı günü idrak edilmeye başlanacak.

AKHİSAR’DA BAYRAMLAŞMA PROGRAMI AÇIKLANDI

Akhisar Kaymakamı Kaan Peker imzalı, bayramlaşma konulu resmi yazısı yayınlandı. Tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile mahallesi basına dağıtılan yazıda şu ibarelere yer verildi; Ramazan bayramı münasebetiyle, bütün vatandaşlarımız ve kamu görevlilerimizle, bayramın birinci günü olan 05.07.2016 Salı günü saat 14.00-14.40 saatleri arasında Akhisar Belediyesi Fuaye Salonu’nda yapılacak.

2016 yılı Ramazan bayramı namazı Şevval ayının 1.günü olan 5 Temmuz Salı günü bayramın birinci günü saat 06.33 olduğu bildirildi.

RESMİ DAİRELER HANGİ GÜNLER AÇIK KALACAK

Ramazan Bayramı'nın 1. günü 5 Temmuz Salı Günü oluyor. 4 Temmuz Pazartesi ise arefe olarak kabul ediliyor. Hafta sonları ile birleştiğinde bütün  hafta kamu çalışanlarına resmi tatil olmuştu. Ama GİB'den yapılan duyuruda 4 Temmuz'da yarım gün, 8 Temmuz'da ise tam gün açık bulundurulacağı bildirildi.

Vergi daireleri, 9 güne uzayan bayram tatilinde, 4 Temmuz Pazartesi yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü ise tam gün açık olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yayımlanan duyuruda, Başbakanlığın talimatıyla kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılmalarının uygun görüldüğü hatırlatıldı.

Bayram süresince hafta içine denk gelen 4-8 Temmuz tarihleri arasında da PTT şubeleri açık olmayacak. Bayram Tatilinde PTT şubelerinden işlem yapmak isteyen vatandaşlar sonraki hafta başı itibari ile tüm işlemlerini gerçeleştirebilecekler.

Arefe günü 4 Temmuz pazartesi günü kamu bankaları kapalı, özel bankalar ise yarım gün mesai yapacak. 8 Temmuz cuma günü ise özel bankalar tam gün mesai yapacaklar.

4 Temmuz pazartesi günü bankalar yarım gün mesai yapacağı için bankacılık işlemleri olanların işlemlerini erkenden yapmalarını tavsiye ederiz.

Özellikle EFT yaptıracak olan kişilerin 4 Temmuz sabahı erken saatlerde EFT işlemlerini yaptırmalarında fayda var. Çünkü öğleden sonra bankalar kapanacağı için öğleden sonra yapılacak EFT işlemleri 8 Temmuz Cuma gününe kalacaktır.

Duyuruda, vergi dairelerinin 4 Temmuz'da yarım gün, 8 Temmuz'da ise tam gün açık bulundurulacağı bildirildi.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLDU?

Ramazan Bayramı resmi tatili için kamu çalışanları 4 Temmuz Pazartesi yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Bu karar ile kamu çalışanlarının bayram tatili 9 güne çıkmış olacak.

Bayramlarının başlıca özelliği komşuların, dost ve akrabaların ziyaret gezileriyle bir araya gelmeleridir. Kimi zaman kentlerde yaşayanlar bayram günlerini fırsat bilerek, köylerde yaşamakta olan büyükleri ve akrabaları ziyaret ederler. Gençler yaşlıların ellerini öperek onların hayır dualarını alırlar. El öpen çocuklara para ve hediye vermek de gelenektendir.

RAMAZAN BAYRAMI HAKKINDA AYETLER

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Şüphesiz, biz onu (Kuran) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. (Kadir, 1-5 )

(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. ( Bakara, 185)

Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. ( Bakara, 184)

Ey iman edenler! Allah karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183)

İdari izin veya İdari Tatil Ne Demek? İdari izin neleri kapsamaktadır?

657 Sayılı Devlet memurları kanununda belirlenen İdari izin, özetle söylenmesi gerekirse kişinin bağlı olduğu idarenin kişiye veya çalışanlara vereceği izindir. Anlaşılacağı üzere çalıştığı idari birimin insiyatifine bağlı olarak izinli sayılabilmektedir.

İdari tatil ile Resmi Tatil birbirine karıştırılmamalıdır. Ramazan bayramı tatili planlandığı üzere resmi tatildir ancak sonradan eklenen günler ise idari tatil kısmına girmektedir, özel kuruluşlar ve bankalar hizmet vermeye devam edeceklerdir, belirli kamu kurumları ise idari tatil olarak kullanacaklardır.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram, sevinç günü demektir. Topluca kılınan bayram namazları; Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah'ın mü'min kullarına birer ziyafet günleridir.
Bayram sabahı erkenden kalkmalı, yıkanıp temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürünmelidir.

Yılda iki dini bayramımız vardır:

1) Ramazan Bayramı.

2) Kurban Bayramı,

Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vaciptir. Bayram namazı, iki rekattır. Cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdır, namazdan önce okunur.

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek'atında üç, ikinci rek'atında da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara "Zevaid" tekbirleri denir.

Bayram namazı nasıl kılınır?Bayram Namazının Kılınışı Birinci Rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:

6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.

(BG)

Yorumlar