05 Nisan 2025
  • Manisa13°C
  • İzmir15°C

AKHİSAR'DA UYGULANACAK MESAİ SAATLERİ BELLİ OLDU

Türkiye pek çok dünya ülkesiyle beraber yaz saati uygulamasına geçiyor. Gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarruf yapabilmek amacıyla geçilecek olan yaz saati uygulaması memurların mesai saatlerinde de deği

Akhisar'da Uygulanacak Mesai Saatleri Belli Oldu

25 Mart 2016 Cuma 15:41

Bu haber toplam 9865 defa okunmuştur

Türkiye pek çok dünya ülkesiyle beraber yaz saati uygulamasına geçiyor. Gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarruf yapabilmek amacıyla geçilecek olan yaz saati uygulaması memurların mesai saatlerinde de değişime neden olacak. Peki Yaz saati uygulaması için saatler ne zaman ileri alınacak?

Yaz saati uygulaması, geçen yıl 25 Ekim’de sona ermesi gerekirken, 1 Kasım Genel Seçimleri nedeniyle 8 Kasım’a ertelenmişti. 8 Kasım’da başlayan ve yaklaşık 4,5 ay süren kış saati uygulaması, 27 Mart 2016 Pazar günü yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber sona erecek. Kış saati uygulamasına ise 30 Ekim 2016 Pazar günü 04.00’ten itibaren bir saat geri alınarak geçilecek.

Geçen yıl, kış saati uygulaması, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi  nedeniyle iki hafta gecikmeli olarak 8 Kasım'da başlamıştı. 8 Kasım'da saatler  04.00’ten itibaren bir saat geri alınmıştı.

MEMURLARIN MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞİYOR!

Yeni uygulama ile birlikte memurların çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi'den itibaren 08:00 - 12:30 ile 13:30 - 17:00 olarak yeniden değişecek.

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle birlikte Türkiye'deki memurların mesai saatleri de değişiyor. Manisa Valiliği Kış saati uygulamasından sonra memurların mesai saatlerini 08:00 - 12:30 ile 13:30 - 17:00 olarak güncellemişti.

YAZ - KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Yorumlar
  • Ahmet26 Mart 2016 00:32

    Bir şey soracağım 5 çok erken değil mi sonuç olarak yaz saati uygulamasında gündüzler uzadığı için soruyorum ?

    Beğendim (2)Beğenmedim (0)Yanıtla
  • İbrahim25 Mart 2016 18:22

    Saatler geri değil ileri alınacak halkı yanıltmasanız iyi olur

    Beğendim (2)Beğenmedim (2)Yanıtla

Yükleniyor...