AKHİSARIN BEYOBA KASABASINDA ÇÖL YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI!
Tema Vakfı Akhisar, Manisa ve Turgutlu temsilcilerinin bir araya geldiği grup 17 Haziran Dünya Çölleşmeye Mücadele Günü nedeniyle Akhisarın Beyoba Kasabasında bulunan çöl alanda toplandılar.....
17 Haziran 2007 Pazar 18:41
Akhisarın Beyoba Kasabasında Çöl Yürüyüşü Yapıldı!
Akhisar: (Barış GEZİCİ)
Tema Vakfı Akhisar, Manisa ve Turgutlu temsilcilerinin bir araya geldiği grup 17 Haziran Dünya Çölleşmeye Mücadele Günü nedeniyle Akhisarın Beyoba Kasabasında bulunan çöl alanda toplandılar.
Toplantıda ilk olarak Tema Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı söz olarak çölleşme, 1002 ün üzerinde ülkede 1.2 milyar insanın sağlığını ve refahını tehdit etmektedir. İklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere muhtelif faktörlerin etkisi altında kurak, yarı kurak ve az yağış alan bölgelerdeki toğrağın doğal özelliklerini yitirmesi toprağın aşınması veya rüzgar erozyonu ile kumlar altında kalmasına çölleşme diyoruz. Çölleşme, doğal iklim değişimleri ya da insanın doğayı tahribatı sonucunda kurak bölgelerin, çöl koşullarını taşıyan ekosistemlere dönüşmesiyle meydana geliyor. Akhisar ovasını tehdit eden Beyoba daki çölleşme ise bugün özverili çalışmalarla durdurulmuş durumdadır. Çöl ve cennet arasındaki çizginin ne kadar ince olduğunu görmenin en kolay yollarından biri Akhisar Beyoba ovasında yer alan çölleşme ile mücadele alanını görmektir. Yıllarca ovada ilerleyen kumlar 20 bin dekar tarım arazisi çöl haline getirmiştir. Şiddetli rüzgâr erozyonu nedeniyle yıllardır, bağları, domates ve mısır tarlalarının üzerini örten kumların rüzgârlarla taşınması sonucu kumul tepeleri yükselmiş, oluşan toz bulutları nedeniyle mera ve tarım arazileri verimliliğini kaybetmiştir. Bu son derece büyük tehlikenin Beyoba da olduğu gibi önüne geçmek mümkün, fakat bunun için sorunun kökenine inmek gerek. Beyoba bölgesinde bulunan kum çayı yatağında bulunan kumlar yazın çayın kuruması nedeniyle zamanla yüzeye çıkmış, Bölgede şiddetli esen rüzgârlar bu kumları bağların ve domates tarlaların üstüne taşıyarak örttü. Kumların üzerinde tutunan otlar özellikle küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu bölgede, dipten ve aşırı otlatma sonucu ortadan kalktı, meralar tahrip oldu. Tarım arazilerinde ise toprağı tam devirerek işleyen pulluklar ve toprağı parçalayan diskler kullanıldı ve kumlu topraklar gevşedi. Topraklar çıplak kalınca, rüzgârlar çölleşmeye neden oldu. Tema Vakfı 1994 yılında Beyoba da çölleşmenin giderek yayıldığı kamu kurumlarına anlatmış ve basın yoluyla bu konuyu ulusal gündeme taşıyarak 1995 yılında çölleşme ile mücadelede başarıyla uyguladığı bu projeyi görmek, yetkililere teşekkürlerimizi sunmak ve halkımızın çölleşme tehlikesine karşı dikkatini çekmek üzere çöl yürüyüşü yapıyoruz dedi.
Ardından davetli olarak katılan eski Manisa İl temsilcisi Eşref Baysal başlattığı mücadelenin devam ettiği için herkese teşekkürlerini sundu ve bir plaket verildi. Arından çöl yürüyüşü yapılacak olan arazi üzerinde bilgi veren Manisa Ağaçlandırma Mühendisi M. İbrahim Çelik söz aldı. Çelik üzerinde bulunduğumuz arazi Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1996 yılında koruma altına alındı. Yaklaşık 1450 dekar büyüklüğündeki arazide uyguladığımız Beyoba Kumul Tespit ve Toprak Muhafaza Projemiz 2003 yılında 2 bin 550 dekara yükseldi. Bu uygulama yaptığımız arazi üzerinde fıstık çamı, okaliptüs, yalancı akasya ve badem den oluşan yaklaşık 292 bin 300 ağaç fidan dikildi. Bu sayede yöredeki tarım alanları kum ve toz fırtınalarından korundu. Amacımız burada rüzgâr erozyonunu yok etmektir dedi.
Son olarak Manisa Orman İl Müdürü Yahya Güngör, Akhisar İlçe Orman Müdürü Ali Osman Başlı, Manisa Ağaçlandırma Şube Müdürü Sevilhan Uzun, Manisa Tema İl Temsilcisi Nedim Zurnacı, Akhisar Tema Gönüllüleri Ferhan Aşkın, Gülay Kamalı, Seval Yumukoğlu, M. Ali Irmak, Akhisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Mehmet Yumukoğlu ile Manisa, Akhisar, Turgutlu ve İzmirden gelen birçok tema gönüllüsü birlikte çöl yürüyüşü yaptılar ve hatıra fotoğrafı çektiler.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber