ANZAKLARA TEŞEKKÜR MÜ ETSEK?
Tuncay Şen
20 Mart 2017 Pazartesi 14:33
Anzaklara teşekkür mü etsek?
Anzaklar, 25 Nisan 1915 de Çanakkale çıkarmasını önemser ve İngilizlerin sitemine rağmen “Anzak Günü” olarak kutlarlar. İngilizlerle beraber 48 cephede savaşan Avustralyalıların kendilerine millet olma bilincini kazandırdığını ifade ederler. Çanakkale'deki yenilgilerini adeta bir bayram havası içinde, her yıl 25 Nisanda törenlerle yad ederler. Biz 18 Mart (yani savaşın bittiği tarihi) zafer günü kabul ederiz, Avustralyalılar ise Gelibolu Anzak Koyuna ayak bastıkları günü bayram havasında yad ederler. Öyle ki, Gelibolu Yarımadasını kutsal bir mekan olarak kabul ederler, o koylardan kum taneciklerini memleketlerine götürüp plaketlerin içinde camlı bölümlerde muhafaza edip anma gününde şeref misafirlerine takdim ederler
Avustralya'da 25 Nisan günü resmi tatildir. Bu tarihte ülkede hayat durur. Her okulun bahçesinde bir Gelibolu Ağacı her ilde bir ANZAK (Gelibolu) Anıtı vardır.
Çanakkale de işgal güçleri şehitliklerini ve anıtlarını hemen yaparlar. Bizim Çanakkale de “Şehitler Abidesi “anıtı 1954 de temeli atılır ve 1960 da açılır. Türk şehitliği de tam anlamıyla 1980 lerde açılır.
Belki de Anzakların her yıl gelmeleri yüzünden anladık değerini.
Anzak Koyu'nda ki geleneksel "Şafak Ayini" için binlerce kilometre yoldan gelirler. Sayıları binleri bulan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, uyku tulumları ve battaniyeler içinde, tören alanına kurulan dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel, film, röportaj ve çeşitli şehirlerdeki Anzak Günü törenlerini izleyerek ayinin başlamasını beklerler. Resmi görevlilerde orada hazır bulunur.
Bu ayinlerden birine katılan Yeni Zelanda Savunma Bakanı Brownlee:
"Türk insanı için bugün, kendi topraklarını savunmak zorunda kaldıkları gündür" demiş, Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzaklar'a yönelik, "Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar... Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözünü her yıl olduğu gibi yeniden okumuş.
Çanakkale zaferini elde eden askerlerimizin top mermilerinden yaptıkları ilk zafer anıtlarını biz tahrip edip hurdacılara satmışız. Yıllarca o savaş alanı yağmalamışız. Şehitliklerimizin çoğu semboliktir. Gerçek yattıkları yerler farklıdır. Sembolik mezarlarına hürmet ederken gerçek mezarlarının yerlerini merak etmeyiz.
Kayıplardan kazanç çıkarmak zordur. Anzaklar bunu başarmış. Biz kazançlarımızdan kayıp çıkarmaya devam ediyoruz. Bu yılın 15 Nisanında Anzakların ayinini izleyin. Kutlamaları bizim 18 Mart kutlamalarından daha görkemli geçtiğine tanık olacaksınız. Neden Acaba?
9 Eylül İzmir Kurtuluşu yerine 15 Mayıs daki işgalini , 6 Eylül Akhisar kurtuluşu yerine 5 Haziran da ki işgalini önemseseydik, anma günü olarak öne çıkarsaydık acaba daha mı anlardık o günlerin anlamını..
Çok geç de olsa “Çanakkale ruhunu” keşfetmemize bilmeden katkı sağlayan Anzaklara acaba teşekkür mü etsek?
Tuncay Şen
YASAL UYARI:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Akhisar Haber Ajansı - AHA'ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Akhisar Haber Ajansı tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber