ASDER’DEN KADIN FOTOĞRAFLARI SERGİSİ
Akhisar Sanat Dostları Derneği (ASDER)’in organize ettiği kadın fotoğrafları sergisi açıldı. Şehit Necdi Şentürk Parkı içinde bulunan Akhisar Belediyesi Sanat Atölyesinde açılan sergiye Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve
08 Mart 2017 Çarşamba 16:13
ASDER’den kadın fotoğrafları sergisi
Akhisar Haber Ajansı - AHA
Akhisar Sanat Dostları Derneği (ASDER)’in organize ettiği kadın fotoğrafları sergisi açıldı. Şehit Necdi Şentürk Parkı içinde bulunan Akhisar Belediyesi Sanat Atölyesinde açılan sergiye Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile sanatseverler katıldı.
Akhisar Belediyesi Fotoğrafçılık Kulübü eğitmeni Kenan Çimen gözetimindeki öğrencileri ve Yarım Denklanşör ekibinden Ozan Pehlivan, Hülya Arıcı Çap, Esra Gürlek Kuyucu, Sevgi Dal, Yeşim Özçelik, Nurcan Arabacı, Emine Sünnetçi ve Semra Onay’ın 20 eseri sergilendi. Sergideki fotoğraflarda kadınlara yönelik çekilmiş kareler yer aldı.
ASDER başkanı Hülya Arıcı Çap’ın açılış konuşmasında, "Bugün burada 8 mart dünya emekçi kadınlar gününü 6 Mart günü anmak ve kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Hepiniz hoşgeldiniz.
8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde çalışma süresinin 16 saatten 10 saate düşürülmesi ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür. Günümüzde 8 Mart´lar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin bir kez daha dile getirildiği; Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış bir gündür. Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkum kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmektedirler
Bugün yeryüzünde her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine, ekonomik, sosyal, psikolojik, fiziksel şiddet ve tacizlere maruz kalmaya devam etmektedir. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir, münferit değil, sistematiktir. Bu nedenle, engellenmesi de ancak sistemli ve etkin bir mücadele ile gerçekleşebilir. Dünyada ve Türkiyede kadınlar sadece kadın oldukları için öldürülmekte, emekleri çifte sömürüye kurban edilmekte ve bedenlerine ve ruhlarına hükmedilmeye çalışılmaktadır.
İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek; uluslararası kuruluşların, siyasi iktidarların ve devletlerin olduğu kadar, medyanın, toplumun, hepimizin sorumluluğundadır.
Türkiyede kadın kimdir ? o zaman
Adam olmadan önce insan olabilmenin en temel unsurudur kadın. Çoğu zaman değil, her zaman her gözün nuru, hayatın can damarıdır. İnsanlığın devamı için olmazsa olmazdır. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramandır.
Kadın; denizin dibindeki inci, parlaklığıyla gözleri alan yakuttur. Küçük şeylerden mutlu olan, mutlu olduğunu da, mutlu olmasına sebep olanı da unutmayandır.
Hep zarar gören ama kimseye zarar vermeyen kişidir. Çilekeştir. Zillete düşendir. Bir kenara itilen, canı çıkana kadar dövülendir. Her kabağın başına patladığı yazgısı kara talihsizlerin talihsizidir. Allah´ın kadını bir emanet olarak verdiğini unutan adamlara adam olmadıklarını anlatan sessiz aktörlerdir.
Kadın; babasının ayakları altındaki paspastır. Bazen eşinin zulmünü görmezden gelen eş, bazen de abilerinin elinde kalandır. Erkeğin adının çapkına çıktığı tecavüzlerde adına kahpe koyulandır.
Şehit tabutuna sarılmış gözyaşı döken şehit anasıdır. Asla katillere boyun eğmeyen, bebeği sırtında Kurtuluş Savaşına mermi taşıyandır. En asil alın terinin en muhteşem sahibidir.
İnsan olmanın vesilesidir. Havva´dır kadın. Sevgilinin can damarı Amine´dir. Latife eş Hatice´dir. Bir iffet abidesi Meryem´dir.
Kadın?
Kadın her 8 Mart´ta adına istatistikler tutulan, 9 Mart´ta da unutulandır.
Yani kadın anadır, yardır. Kıymeti kıymetsizleştirenlerin karşısında dimdik duran candan öte candır. Birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart´ da; bu uğurda mücadele eden tüm kadınları selamlar, bütün dünya ve ülkemiz kadınları ile birlikte Dünya Emekçi Kadınlar Gününü anar; kadınların birey ve vatandaş olarak haklarının korunması yolunda seçme ve seçilme hakkını kadınlara layık gören Mustafa Kemal Atatürk´ üde saygıyla anıyorum” dedi.
Ardından söz alan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “burada güzel bir etkinlik için buradayız. Bu günler sadece bugünlerle sınırlı kalmamalı, bunu hep söylüyoruz bunlar hep artı klişe haline geldi, hayatımızın diğer günlerine de yayılmalı. Gücün hakim olduğu yerlerde maalesef kadın fiziksel olarak zayıf algılandığı için bir çok sıkıntıya maruz kalıyor dolayısıyla onları anne olarak, kızımız olarak, eşimiz olarak algılamaktan bazen uzak kalıyoruz. Dolayısıyla pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gereken kadınlarımız maalesef tam tersi bir muameleye tabi tutulabiliyor. Bunları birbirimize havale etmeden hep beraber çözmemiz gereken ortak sorunlarımız olarak görüyoruz. Çok evrensel ilkeler etrafında birleşerek bunları çözmemiz mümkün. Tarihte çok güzel zamanlar geçmiştir, kadınlar açısında da insanlık açısından da meseleye bir bütün olarak bakmak lazım. Kategorik olarak ayrımlar çok doğru değil, hepimiz insanız.
Neşet Ertaş kadını insan olarak tanımlarken erkekleri de insanoğlu olarak tanımlıyor, sanırım bunun ötesinde fazla söylenecek bir şey yok. Peygamberimiz de kadınların cennetin ayakları altına alan varlıklar olarak tanımlıyor. Bu kadar güzel referanslarımız varken, hala bu sorunu konuşuyor olmak bizim sırtımıza büyük bir yük. Bunu çözmek hepimizin sorumluluğu, inşallah dayanışarak güzel örnekler teşkil ederek biz bunu hep beraber çözebileceğimize inanıyorum.
Burada sanatçı arkadaşlarımız fotoğraflar birşeyler oluşturmaya çalışmışlar. Bazen modern insan tanımlaması yapılır. Modern insanın bir eksikliği de kendisi ile konuşmuyor insanlar. Sanatçıların ben kendisi ile konuşan insanlar olduğunu düşünüyorum. Bu çok değerli, biz bazen başkaları ile konuşuruz ama kendimiz ile konuşmuyoruz. Sanatçılar bize bunu da öğretiyorlar. Burada bu emek var, sizin değerleriniz ile bize kendimiz ile konuşmamız gerektiğini de hatırlatıyor. Bu da çok değerli bir çalışma ben emekleriniz için çok teşekkür ediyorum, bu ülke ve şehirde hep beraber yaşıyoruz, bize ait dönemde iz bırakmaya çalışıyoruz.
(BG)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber