23 Kasım 2024
  • Manisa17°C
  • İzmir19°C

AŞILI CEVİZ FİDANI İLE CEVİZDE YÜKSEK VERİM ELDE ETMEK

Aşılama yapılan ağaç ise ana olarak adlandırılır. Çünkü anaç denilen ağacın sert asıl gövdesidir ve aşılama bu kısma yapılır.

Aşılı Ceviz Fidanı ile Cevizde Yüksek Verim Elde Etmek

13 Kasım 2017 Pazartesi 16:24

Bu haber toplam 4534 defa okunmuştur

Aşılı Ceviz Fidanı ile Cevizde Yüksek Verim Elde Etmek

Aşılama yapılan ağaç ise ana olarak adlandırılır. Çünkü anaç denilen ağacın sert asıl gövdesidir ve aşılama bu kısma yapılır. Ceviz fidanı aşısı yapıldıktan sonra satışa sunulan bir bitkidir. Çünkü aşılanmayan cevizin türü belirsiz olacağı için ürünü verimsiz olabilir. Bu aşılar doğru zamanda ve aşılama konusunda uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Aşılama doğru şekilde yapılmazsa o fidan dikildiğinde verim elde edilmez. www.chandlercevizfidani.com.tr web sitesinden alınan bilgilere göre en çok bilinen ve verimi yüksek aşılı ceviz fidanı türü chandler ceviz fidanıdır.

Cevizde Aşı Nedir?

Aşı ağaçlarda dokuları yenilemek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamada iki farklı bitki parçası birleştirilir. Bu bitki parçalarından çoğaltılmak istenen yani örnek alınan ağaçtan alınan parça kalem ya da göz olarak adlandırılır. Çünkü bu ağacın dalından ya da tepesinden alınan örnektir. Aşılama yapılan ağaç ise ana olarak adlandırılır. Çünkü anaç denilen ağacın sert asıl gövdesidir ve aşılama bu kısma yapılır. İşte aşılama bu iki bitki arasında yapılmakta ve aşılı ceviz fidanı elde edilmektedir. Fidanın gövdesine aşılama yapılır ki ağacın tüm meyveleri aşı olan ağaç gibi olsun.

Aşılama Türleri

Ceviz aşısı tek bir şekilde yapılmamaktadır. Aşılamanın birkaç farklı türü mevcuttur. Yama göz aşısı, omega aşısı, dilcikli aşı ya da yarma kalem aşısı yöntemleriyle ceviz aşılanabilir. Bu aşılama yöntemleri içerisinde en çok kalem aşı tercih edilir. Aşılamada en önemli olan konu aşının taze olmasıdır. Bu nedenle aynı gün anaç ağaçtan alınan kalem aşı, diğer fidanlar aşılanmalıdır. Aşı ne kadar diri, ıslak ve canlı olursa o kadar kolay tutacaktır.

Aşılama Ne Zaman Yapılır

Kabuklu meyvelerin aşılanması, aşını en zor türüdür. Aşının daha iyi tutması için sıcaklığın belirli seviyede olması gerekir. Bu yüzden aşılama ilkbahar aylarında yapılır. Sıcaklığın 27 dereceye ulaşması aşılama için uygundur. Eğer ceviz aşısında sürgün dönemi olan Şubat-Mart aylarında aşılama yapılacaksa sıcaklığın ayarlandığı kapalı mekanlarda yapılmalıdır. Çünkü artan sıcaklık hücre bölünmesini sağlayacaktır.

Aşılamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Ceviz aşılama hassas bir iş olduğu için aşılama için bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir. Kalem kesilirken çakının ağzı keskin olmalı ve aşı düzgün şekilde kesilmelidir. Eğer aşılama hemen yapılamayacaksa aşılar ıslak bez içinde bekletilmelidir ki kuruması önlensin. Kanayan ağaca da asla aşılama yapmamak gerekir. Kaynak : www.chandlercevizfidani.com.tr

Yorumlar