23 Kasım 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

ATATÜRK'ÜN AKHİSAR'A GELİŞİNİN 91. YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 91. yıl dönümü ile ilgili kutlama programı saat 10:30'da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk Konulmasıyla başladı.

Atatürk'ün Akhisar'a Gelişinin 91. Yıldönümü Törenle Kutlandı

05 Şubat 2014 Çarşamba 13:04

Bu haber toplam 5757 defa okunmuştur

Atatürk'ün Akhisar'a Gelişinin 91. Yıldönümü Törenle Kutlandı
Akhisar: (Kenan MOLLA)

Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 91. yıl dönümü ile ilgili kutlama programı saat 10:30'da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına  Çelenk Konulmasıyla başladı. Akhisar Macide Ramiz Taşkınlar Fen Lisesi Beden Eğitim Öğretmeni Hasan Hüseyin Oktay ile Akhisar Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Mümine Erol'un tören komutanlığını yaptığı program, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Akhisar Belediye Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro Temsilciliği, Siyasi Parti, Odalar ve Derneklerin çelenk koyması Saygı duruşundan sonra tören sona erdi.   

Saat 11:00'de  Tren Garında yapılan ikinci törende İstiklal Marşını Akhisar Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Eliz Caner yönetti. Akhisar Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Talip Bayar'ın sunuculuğunu yaptığı program, Belediye başkanı Salih Hızlı'nın günün anlam ve önemini anlatan konuşma ile tören başladı. Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı;" 91 yıl önce 5 şubat günü Akhisar’ımızı ziyaret eden büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Akhisar’da geçirdiği birkaç saatlik zaman çok kuvvetli çok kıymetli hatıra yaratmaya kafi gelmiştir diyerek bizleri onurlandırmıştır. Kadim şehrimizin ve sevgili Akhisarlıların değerini işaret eden Atatürk Akhisar’ımıza gelerek Akhisar’ımızı şereflendirmiştir. Bizlerde 91 yıldır aynı heyecanla burada bir araya gelip bu övgüye layık olmaya çalışıyoruz. Aynı medeniyetin mirasçıları olan bizler medeniyetimize ve cumhuriyetimize sahip çıkarak yol alıyoruz. Sözlerime son verirken Akhisar’ımızın bu anlamlı gününde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor hepinize saygılar sunuyorum" dedi.  

Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Akhisar Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ramazan Oran yaptı. Ramazan oran;" “Geçmiş, bir anlamda bugün hala yaşayan bir zaman dilimidir.” Der İngiliz tarihçisi Collinwood Abdulbaki Gölpınarlı'da;" Dünü bilmeyen bu günü anlayamaz, bugünü anlamayan yarını göremez, yarını inşa edemez, hatta dünden gelen hamlelerin nedenlerini bile düşünemez” der. Dünden gelen hamlelerin binlerce örneğinden birkaç tanesini hatırlatarak günümüze gelmek istiyorum.    

1071 Malazgirt Savaşı ile Anadolu’nun kapıları bizlere açılır. 1176 Miryokefalon savaşı ile Anadolu’nun tapusunu elde ederiz. 1240’ lı yıllarda Türkmenleri kendisinin peygamber olduğunu inandıran Baba İlyas’ın başlattığı babai ayaklanması güçlükle bastırılır. Ama o zamana kadar Anadolu’yu işgal etmek için cesaret bulamayan Moğollar, bu olay sonrası Anadolu’yu işgal eder. Ve Anadolu 1243’den 1308’e kadar Moğol işgali altında kalır. Anadolu parçalanır. Onlarca beylik arasından, diğer Türkmen beylikleriyle başlangıçta mücadeleye girmeyen ve bütün enerjisini Bizans’a teksif eden Osman oğulları devlet haline gelir. Anadolu’ya sığmaz Balkanlara taşar. Dünya barışını temin etmeyi davaları, Cihan hakimiyetini idealleri haline getirirler. Halka hizmeti hakka hizmet bilirler. Otuza yakın milleti burunları kanamadan 350-400 yıl idare ederler. İstanbul Rumları Fatih Türklerin değil bizim padişahımız derler. Kendi dindaşlarının dahi tanımadığı resmi temsil hakkını, Fatih Ermeni patrikhanesini kurdurarak tanır. Mora halkı gizlice heyet gönderir Fatih’e, bizlerde sizin h altında yaşamak istiyoruz Mora’yı da fethedin diye. Osmanlının hakimiyet anlayışı bir Cihan imparatorluğu haline getirir devleti. Devletin ve milletin selameti için kendi kardeşlerini ve çocuklarını feda ederler.     

1683 Viyana bozgununu fırsat bilen Avusturya, Rusya, Venedik ve Polonya aralarında kutsal ittifak - kurarak Osrnanlı’ya saldırırlar. Artık Osmanlı kendi halkının i ve adaletini sağlayamaz halktan kopuş yıllarlıdır. 18. Yüzyıl. Lale Devri; Kışın helva sohbetleri yazın Sadabat eğlenceleri. 1774 Küçük Kaynarca antlaşması ile Rusya, Osmanlı’nın Ortodoks halklarını korumayı üzerine alır. Amacı Osmanlı’nın içişlerine karışmaktır. Yeniçeri fesat ocağı haline gelir. Onlarca defa isyan eder, halkın güvenliği ve asayişinden sorumlu olan ordu, halkın ırzına namusuna musallat olur. Defalarca darbe yapar, padişahı tahttan indirir ve katleder.182 kendi ordumuzu lağvederiz. Ve buna da; “hayırlı olay” deriz. Ama Rusya ordusuz kalan Osmanlıya savaş açar. 369 yıldır Osmanlı yurdu olan Yunanistan’ı bizden koparır. 1833 Mısır valimiz isyan eder. Kendi valimize karşı ezeli düşmanımız Rusya’dan yardım istemek zorunda kalırız. Ve Rusya boğazlar üzerinde haklar elde eder. Mısır ve boğazlar konusunda İngiltere’nin desteğini temin etmek için, halkına bazı haklar verir padişah Tanzimat Fermanıyla. Kırım Savaşı sonrası Paris Antlaşmasına ; Batılı devletlerin, içimizdeki azınlıklarla ilgili bir madde konularak iç işlerimize karışmasına engel olmak için ilan ederiz Islahat Fermanını. Halkımızın hakkı olduğu için değil Avrupa devletlerinin isteği ile halkımıza bazı haklar tanırız. Batı milletleri ihtilaller sonucu demokratik haklarını elde ederken bize padişahların lütfüymüş gibi fermanla gelir tepeden. İngiltere’den 236,Amerika’dan 93, Fransa’dan 87 yıl sonra parlamenter sisteme geçeriz. 1914, Osmanlı hükümeti, milleti savaşa sürükler. Savaş sonucunda ortada ne iktidar kalır ne de hükümet. Vatan işgal edilir, iş yine aziz millete düşmüştür. Mustafa Kemal Samsundan Anadolu’ya doğmuş, Erzurum ve Sivas halk kongreleri toplanmış, halkın iradesinin tecelli etmesi için Osmanlı parlamentosu son kez toplanmış ve burada vatanın kurtarılması için milli yemin edilmiştir. Halkımız tarafından, Anadolu’nun her köşesinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri ve Kuvay-ı Milliye birlikleri oluşturulmuştur. Akhisar, Ege Bölgesinde ilk Reddi-i işgal ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulduğu yerlerden biridir. İzmir’in işgalinden 20 gün sonra Akhisar’ın ılk işgali 5-10 Haziran 1919’da, İkinci işgal 22 Haziran 1920 den 6 Eylül 1922’ ye kadar sürmüştür. Bu yıllarda vatanin kurtuluşu, ırzı, namusu, haysiyeti ve bağımsızlığı için mücadele eden, şan, şeref, makam ve mansıp peşinde olmadıkları için de pek çoğunun adını dahi bilmediğimiz isimli ve isimsiz kahramanlarımızın da ruhları şad olsun 5 Eylül 1922 günü Oruç oğlu Abdullah Gölmarmara tarafından, Bakır!! Saçlı Efe de Su deliği üzerinden Akhisar’a girmişler, Akhisar halkı tarafından büyük bir coşkuyla karşılanmışlardır. 6 Eylül gün de Yüzbaşı İsmail Hakkı komutasındaki 3. Süvari bölüğü Akhisar’a girmiş büyük bir coşku ve sevinç gözyaşları içinde karşılanmıştır.    

5 şubat 1923 Ege manevralarının ilkinin yapılacağı AkI4İ Mustafa Kemal Paşa’nın da izlemek için geleceği haberi duyulmuş, Paşa’mız 91 yıl önce 5 Şubat 1923 Pazar günü saat 10.30 da Akhisar’a gelmiş, büyük bir coşku ve sevgi gösterisiyle karşılanmış alkışlar arasında Tahir Un caddesinden Eski Belediye binasına giderek ilçenin ileri gelenlerini, çiftçilerini ve sanat kabul etmiştir. İsmail Hakkı Beyin ve Müftü Bekir Efendi’nin konuşmalarına karşılık; şu konuşmayı yapmıştır. Gelin bu konuşmayı, geçmişte yaşamak, geçmişteki zaferlerimizle avunmanın ötesinde geçmişten gelen hamleleri anlayıp, geleceğimizi inşa etme bağlamında ele alalım. “Efendiler! Yalnız biz zulüm görmedik, bütün ehl-i İslam zulüm gördü ve esaret altında kaldı. Düşmanlar bizi esaret zinciri altında bırakmak istediler. Fakat milletimizin azim ve hamiyeti bu zincirleri parçaladı, istiklalini elde etti. Allah’ın emri çok çalışmaktır. itiraf ederim ki düşmanlarımız, çok çalışıyor. Biz de onlardan ziyade çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek demek değildir. Zamanın ihtiyaçlarına göre ilim ve fen gibi her türlü medeniyetin getirdiklerinden azami derecede istifade etmek mecburiyetindeyiz.” Demiştir. Ayni gün Fevzi Çakmak, Fahrettin Altay, İsmet mönü ve Salih Omurtag’in yönettiği askeri tatbikatı Akhisar halkı ile birlikte Kayalıoğlu istasyonu yakınlarına kurulan seyyar kolordu merkezinden izlemişler, akşam saat 19.30 da Türk Ocağında, Akhisar Belediyesi tarafından onuruna verilen yemekte; şu konuşmayı yapmıştır.

“Efendiler! Şurası bir gerçektir ki Akhisar düşman darbelerinin ilk hedeflerinden birini teşkil etti. Fakat bu darbe karşısında dağılmadı. Takdire şayan bir namus cephesi vücuda getirerek mücadeleye fedakar bir surette devam etti. Bundan dolayı bütün Akhisarlılar, milletin övgüsüne layıktır. Bugün Akhisarlılarla yakından temas etmekliğim vesilesi ile ben de kendilerini tebrik ederim” diyerek duygularını dile getirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa Akhisar Belediyesinin hatıra defterine yazdığı şu sözler, misafirimizin hangi his ve duygularla ilçemizden ayrıldığının bir göstergesidir. “Memleket güzeldir. Halk temiz, samimi ve münevverdir” der. Belki de memleketinizi güzel hale getirin, Halk olarak da temiz, samimi ve münevver kalın hedefini göstermiştir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Akhisar gelişinin 91. Yıl dönümü münasebetiyle duygu ve düşüncelerimi sizlerle paylaştım diyerek sözlerini tamamladı.      

Akhisar Anadolu Lisesi öğrencilerinden Hazal Akagündüz ( Mustafa Kemal'i Düşünüyorum), Yusuf Erdoğdu (Atatürk Bir Çıkıştır, Varış Değildir) adlı şiirlerini okudular. Akhisar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinden sonra Atatürk'ü Akhisar'a gelişinin temsili Trenin gelişi protokol tarafından karşılandı. Temsili trenin gelmesiyle Yolcu Vagon'da Atatürk resimlerinden oluşan sergiyi, Akhisar Hava Meydan ve Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan Resimlerle Atatürk konulu resim sergisi Gar Salonunda ziyarete açıldı.   

 Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 91.Yıl dönümü törenlerine, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Akhisar Hava Meydan ve Garnizon Komutan vekili  Hava Piyade Yüzbaşı Cevdet Koray Kırış, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, İlçe Siyasi Parti Başkanları, Oda ve Dernek Başkanları, Daire Müdürleri, öğrenciler ve catandaşlar katıldı

 

















































































Yorumlar