23 Kasım 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

BAHÇEŞEHİR OKULLARI AKHİSAR KAMPÜSÜ BİLGİLENDİRİYOR; TEOG’A HAZIR MISINIZ?

Bahçeşehir Okulları Akhisar Kampüsü Ortaokul Rehberlik Öğretmeni Aylin Aktaş; TEOG sınavı öncesinde, öğrenci ve velilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Bahçeşehir Okulları Akhisar Kampüsü bilgilendiriyor; TEOG’a hazır mısınız?

21 Kasım 2016 Pazartesi 17:30

Bu haber toplam 5051 defa okunmuştur

Bahçeşehir Okulları Akhisar Kampüsü bilgilendiriyor; TEOG’a hazır mısınız?
Haber Merkezi

Bahçeşehir Okulları Akhisar Kampüsü Ortaokul Rehberlik Öğretmeni Aylin Aktaş; TEOG sınavı öncesinde, öğrenci ve velilere yönelik açıklamalarda bulundu.

BESLENME ÖĞRENCİNİN BAŞARISINDA ÖNEMLİ ROL OYNAR

Sınavlara hazırlanan çocuklar, özellikle sınav haftasında dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterirse başarı ve motivasyonlarına katkıda bulunabilirler. Öncelikle kendinize 3 ana, 2-3 ara öğün şeklinde dengeli beslenme düzeni planlayın.

Sınav öncesinde ve sınav sırasında basit şeker içeren çikolata, tatlı ve bisküvi gibi gıdalardan uzak durun. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.

Öğrencinin başarısında beslenme de önemli rol oynar. Bu nedenle ulusal sınavlara hazırlık dönemlerinde, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalı.

Unutulmamalıdır ki; sınav sırasında başarıyı etkileyen mucize besin yoktur. Ancak sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren yeterli – dengeli – bilinçli beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de okul / sınav başarısına katkıda bulunur.

Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltının; yeterli-dengeli ve bilinçli hazırlanmış besinlerden oluşması gerekir. Akşam yemeğiyle sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 10- 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerden sağladığı enerjinin neredeyse tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir.

Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan öğrencilerin okula devam ve okul başarılarının yapmayanlara göre çok daha iyi olduğunu göstermiştir. Hem sınav sabahı hem de tüm hazırlık dönemi boyunca, sabah kahvaltısı yüksek önem taşımaktadır.

ŞEKER UYKU GETİRİR

Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Ancak karbonhidrat dediğimizde aklımıza ilk olarak basit şeker gelmemeli. Unutulmamalıdır ki; beyin kandaki şekeri enerji olarak kullanmaktadır. Sanılanın aksine sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz ve kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olur. Bu durum; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve uyku halini beraberinde getirir.

Bu yüzden çocuklara, sınav öncesinde ve hazırlık döneminde fazla miktarda basit şeker içeren gıda; yani çikolata, şekerleme, bonibon, jelibon, tatlılar ve bisküviler verilmesi yapılan en büyük yanlışlardan biridir.

SÜTÜ VE AYRANI AKŞAM İÇİN

Ara öğün olarak 3-4 adet kara erik kurusu + 1 tam ceviz içi vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir seçenek olabilir. Gündüz tüketildiğinde uyku şikayetlerine sebep olması nedeniyle süt yoğurt ve ayran gibi gıdaları yatmadan 2.5 saat önceki ara öğününüzde tercih edin.

Eğer kabızlık şikayeti yoksa çocuğunuza her gün mutlaka 1 muz yedirin, hem serotonin- mutluluk hormonu salgılanmasını tetikler, hem de zengin potasyum kaynağıdır. Dolayısıyla dikkat dağınıklığını da engellemiş olursunuz.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCESİ İÇİN TAVSİYELER

DIŞARIDA DEĞİL EVDE YİYİN: Sınav öncesi gece beslenmesi de en az kahvaltı kadar önem taşımaktadır. Öğrenciler, herhangi bir gıda zehirlenmesine karşı mutlaka evlerinde, taze gıdalarla hazırlanmış yemeği yemeliler. Daha önce tüketmedikleri gıdayı yememeli, dışarıda yemek yemeyi tercih etmemeliler.

GAZ YAPICILARDAN UZAK DURUN: Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden uzak durulmalı.

MİDENİZİ KORUYUN: Mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği düşünülerek yağda kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, mümkün olduğu kadar az işlenmiş ve sade besinler tercih edilmelidir.

ALERJİSİ OLANLAR YUMURTAYA DİKKAT

Mevsim itibari ile alerjilerin arttığı dönemdeyiz. Yumurta, alerjik gıdalarımız arasındadır; dolayısıyla yumurta tüketimine dikkat edilmeli. Eğer çocuğun çeşitli gıdalara veya polen alerjisi varsa ebeveynler yumurta konusunda daha dikkatli olmalı.

SINAV SIRASINDA ŞEKER YERİNE…

Atıştırmalık olarak; kara erik kurusu, çiğ fındık, badem ve ceviz tercih edilebilir.

SINAV ÖNCESİ ÇOK HEYECANLIYIM NE YAPMALIYIM?

Öncelikle şunu bilmelisiniz. Herkes heyecanlı. Ve bu çok normal bir durum. Size özel bir durum değil. Ayrıca tatlı bir heyecanın olması zarar değil, aksine yarar dahi getirecektir. Daha fazla dikkatli olmanızı sağlayabilir. Gelecek yıllarda da bugün size güzel bir anı olarak hafızanızda yer edecektir. Fakat çok fazla heyecan size kesinlikle zarar getirir. Düşünmeniz gereken şu: En kötü ne olabilir ki ? Çok çalışmıştınız, çok yoruldunuz. Emeğinizin karşılığınızı alamamanız için hiçbir sebep yok. TEOG hiçbir şeyin başlangıcı olmadığı gibi hiçbir şeyin sonu da değil. Bunu unutmayın.

Yorumlar