15 Ocak 2025
  • Manisa12°C
  • İzmir12°C

BAKIRLIOĞLU; ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN EN MAHREM BİLGİLERİNE, SGK KAYITLARINA ULAŞABİLİYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Fernas Madenciliğin Akhisar’da bulunan işletmesinde yaşananları sordu.

Bakırlıoğlu; Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine, SGK kayıtlarına ulaşabiliyor

03 Eylül 2024 Salı 14:50

Bu haber toplam 663 defa okunmuştur

Bakırlıoğlu; Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine, SGK kayıtlarına ulaşabiliyor

Haber merkezi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Fernas Madenciliğin Akhisar’da bulunan işletmesinde yaşananları sordu. CHP’li Bakırlıoğlu Bakan Işıkhan’a sordu:“Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine, SGK kayıtlarına nasıl ulaşabiliyorlar?” CHP’li Bakırlıoğlu: “Nasıl bir işveren ki bu, Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine, SGK kayıtlarına ulaşabiliyor? “

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Fernas Madenciliğin Akhisar’da bulunan işletmesinde yaşananları sordu. İddiaların son derece vahim olduğunu ifade eden Bakırlıoğlu “Bu konu basın açıklamasıyla geçiştirilemeyecek düzeyde vahimdir. İşletme müdürünün yapmış olduğu paylaşımlarda; sendika örgütlenme uzmanının SGK kayıtlarına ulaştığını görüyoruz.Nasıl bir işveren bu?Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine ulaşabiliyor?“ dedi.

Madencilere Kulaklarını Tıkadılar

Fernas Madenciliğin Akhisar’da bulunan işletmesinde maden emekçilerinin yaklaşık 1 haftadır eylemde olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu “BatmanMilletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olduğu bilinen FernasMadencilik’te yedi tane işçi anayasal sendikalaşma haklarını kullandıkları gerekçesiyle firma tarafından işten çıkartıldı.Bunun üzerine sendika ve madenciler eylem başlattılar ve eylem sürecinde istenmeyen olaylar oldu. Aslında buradaki işçilerin üç tane basit talebi var. Birincisi işten atılan çalışma arkadaşlarının işe geri alınması, ikincisi ücretlerde iyileştirme yapılması ve üçüncüsü daha insani şartlardaçalışmak.Fakat bu talepleri bugüne kadar işveren tarafından kesinlikle karşılanmadı hatta muhatap bile kabul edilmediler. Bu nedenle şu anda eylemler halen devam ediyor.Biz bu süre zarfında Çalışma Bakanlığı’na defalarca çağrıda bulunduk.Buradaki vahimiddia şudur; işçiler sendikaya üye olup, anayasal haklarını kullanarak örgütlendikleri için işten çıkartıldılar.Bu yapılan anayasal bir suçtur ve busuçun Türk Ceza Kanunu’nda da karşılığı vardır.Bir hafta boyunca bakanlığa seslenerek ‘buraya müfettişlerinizi gönderin, bu suç oluşmuş mudur oluşmamış mıdır yerinde görün’dedik. Ancak bugüne kadar bakanlıktan herhangi bir cevap gelmedi. Tekrardan bu çağrımızı yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışma Bakanlığı’nın en mahrem bilgilerine, SGK kayıtlarına nasıl ulaşabiliyorlar?

Dün yaşanan gelişmelere kadar işveren temsilcisinin, sendika temsilcilerini muhatap kabul etmediğini ancak dünden itibaren işletmenin müdürünün sosyal medya üzerinden sendika temsilcileri ile  atışmaya  başladığını belirten Bakırlıoğlu şunları söyledi: “İşletme müdürü tarafından x platformunda bir çok hakaretamizkelimeler kullanılarak,sendikacılar ve madenciler tehdit edildi.Bu atışmalar esnasında işveren müdürü bir belge paylaştı.Üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı logosu bulunan, işten atılan bir işçimize ait ve üzerinde TC kimlik numarası gözükür halde, işçimizin sendikalılık durumunu gösteren bu resmi belge paylaşıldı. Bu bilgiye işveren temsilcisinin, işverenin ulaşması yasalara göre imkansız.

Çünkü bu belgeye ancak Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı,sendika ve işçinin kendisi e-Devlet üzerinden ulaşabiliyor.O zaman soruyoruz; işveren temsilcisi bu belgeye nasıl ulaştı?Bir haftadır ‘buraya müfettiş gönderin” çağrılarımıza kulak tıkayan Işıkhan,dün bu sosyal medya paylaşımı üzerine apar topar bir açıklama yaptı. Açıklamada‘belgelerin işverenle paylaşmasına ilişkin iddialar gerçek değildir’ demekle yetindi.Bakanlığın açıklaması esasına bakılırsa gerçeği yansıtmıyor. Çünkü söz konusu belgeyi sendika ya da işçi işverene vermediyse, o zaman geriye bir tek seçenek kalıyor.Bu bilgiler, yani işçilerin sendikalılık durumunu gösteren bu belge bakanlık tarafından işverene sızdırılmış. Bunun başka bir açıklaması yok. Bu iddialar son derece vahimdir ve bu konu bir basın açıklamasıyla geçiştirilemeyecek düzeydedir. Çünkü işletme müdürünün daha sendika örgütlenme uzmanı ile yapmış olduğu atışmada görüyoruz ki, işletme müdürü sendika uzmanının SGK kayıtlarına dahi ulaşabiliyor. Nasıl bir işveren ki bu bakanlığın en mahrem bilgilerine ulaşabiliyor? Sendika uzmanın SGK bilgilerine ulaşabiliyor?Kaç gün SGK‘lı olup olmadığına ulaşıp, tehditler savurabiliyor… Böylesibir duruma karşılık da Çalışma Bakanlığı sadece bir açıklamayla durumu kurtarmaya çalışıyor.Bugün konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir soru önergesi de verdik.  Sorularımızın ve önergemizin bir an önce yanıtlanmasını ve söz konusu bu işletmede denetiminin yapılmasını talep ediyoruz.”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat IŞIKHAN tarafından yanıtlanmasını arz ederim.

                                                                                   Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU

                                                                                         Manisa Milletvekili

Seçim bölgem olan Manisa’nın Akhisar ilçesinde, AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik isimli şirkette çalışan 7 işçi, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştır.  Çok sayıda Fernas Maden işçisi çalışma arkadaşlarının haksız işten atılmalarına tepki için iş bırakmış, sendika yöneticileriyle birlikte maden önünde yaptıkları eylemde jandarma tarafından gözaltına alınmıştır. İşçiler, serbest kaldıktan sonra maden önünde tekrar oturma eylemi başlatmıştır.  Anayasa'nın 51. maddesi uyarınca çalışanlar, önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Aynı zamanda bir işçiyi sendikaya üye olduğu için işten çıkarmak Anayasa’nın 51’inci maddesi ihlalidir ve TCK 118’inci maddesine göre de suçtur. Emekçilerin, kamuoyu ile paylaştıkları görüntülerde işçilerin ne kadar kötü koşullar altında çalıştığı açıkça görülmektedir.

Kimyasala uygun koruyucu tek ekipman, gözlük, tulum, maske olmadan çalışan maden emekçileri uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altındadır. Ayrıca maden sahasında ağır kimyasalların karıştığı yer altı sularının toprağa ve su kaynaklarına sızması konusunda hiçbir önlem alınmamaktadır. Suya batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmamaktadır. Çalışma koşulları kötü olan, ücretleri bölgedeki diğer iş yerlerine göre düşük olan madencilerin, “iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz olarak alınması; haklarda ve ücretlerde iyileştirme; işten çıkarılan işçilerin tekrar işe alınması” yönünde 3 temel talebi vardır.

Bu çerçevede;

  1. FernasMadencilik’te Anayasa’ya aykırı olarak yapılan işten çıkarmalarla ilgili bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır?Bakanlığınızca görevlendirilmiş bir müfettiş ve iddialarla ilgiliyapılacak bir denetim çalışması var mıdır?
  2. Madendeki işçilerin çalışma koşullarının yetersizliği, madende iş sağlığı ve güvenliğinin olmadığını açıkça gösteren görüntülerin kamuoyuna yansımasından sonra, bakanlığınız tarafındaninceleme ve denetim çalışması yapılacak mıdır?
  3. İşletme kurulduğu günden bugüne kadar denetim hangi tarihlerde ve sıklıkta yapılmıştır? Söz konusu maden en son hangi tarihte denetlenmiştir?
  4. Denetim esnasında madende teknik bir problem, işçilerin çalışma koşulları ile ilgili herhangi bir olumsuzluğa rastlanmış mıdır? Rastlanmış ise ilgili firma ya herhangi bir müeyyide uygulanmış mıdır?
  5. İlgili işletme müdürü x platformu üzerinden söz konusu madende çalışırken, sendika üyeliği sebep gösterilerek işten çıkarılanişçilerden bir tanesine ait, üzerinde bakanlığınızın logosu bulunan; işçinin hem sendikal hem de kişisel bilgilerini içeren bir belge paylaşmıştır. Sadece işçi, sendika ve kurumunuzun ulaşabileceği bu belgeye işveren nasıl ulaşmıştır? Bu usulsüz erişimle ilgili bakanlığınızca bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  6. Söz konusuişletme müdürünün x platformu üzerinden başka bir sendika emekçisine yönelik olarak“Seninle ilgilide atayım istersen hastahaneye nereye gidiyorsun sgk yok” ve “TC ini dizayn edecek başaran beyin birgün çalışmışlığı yoktur. 2007 senesinde 2 gün sgklı çalışmışlığı bulunmakta yani sosyal güvencesi yok. Emek verip hayatını kazanamamış, nereden besleniyor bu beyefendi kuru hava ile mi” şeklinde paylaşımlar yaptığı görülmektedir. İşletme müdürü yalnızca kişinin kendisinde ve bakanlığınızda olması gereken bu bilgilere nasıl ulaşmaktadır?
  7. gk-24.07.24-005.jpeg
Yorumlar