BAKIRLIOĞLU: CUMHURBAŞKANI HAKLI, EL VİCDAN YA!
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Tekel arazisinin İstanbul Şehir Üniversitesi’ne devri süreciyle yeniden gündeme gelen tekel arazilerinin satışlarıyla ilgili mecliste basın toplantısı düzenledi.

12 Aralık 2019 Perşembe 10:02
Bakırlıoğlu: Cumhurbaşkanı haklı, el vicdan ya!
Haber Merkezi
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Tekel arazisinin İstanbul Şehir Üniversitesi’ne devri süreciyle yeniden gündeme gelen tekel arazilerinin satışlarıyla ilgili mecliste basın toplantısı düzenledi.
Düzenlenen basın toplantısında Manisa bölgesindeki Tekel arazilerinin satışlarının nasıl gerçekleştiğini vurgulayan Bakırlıoğlu; özelleştirme adı altında talan edilen arazilerle insanların nasıl zengin edildiğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı tarafından dolandırıcılık olarak gündeme getirilen İstanbul Şehir Üniversitesi’ne önce kullanıma tahsis edilip sonra mülkiyeti verilen TEKEL arazisinin; üniversitenin borçları nedeniyle Halk Bankası tarafından başlatılan icra işlemi konusunun hala gündemi meşgul ettiğine değinen Bakırlıoğlu; Manisa’daki tekel arazilerinin özelleştirme adı altında TEKEL arazilerinin nasıl yağmalandığı, kimlere ve nasıl peşkeş çekildiği konusunda yaptığı araştırmayı basın mensuplarıyla paylaştı.
Bakırlıoğlu; Manisa’da üzerinde binaları ve kapalı depo alanları olan 4 TEKEL arazisinin satışının Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi “el vicdan ya” dedirtecek cinsten olduğuna dikkat çekerek; arazilerin satışıyla ilgili şunları söyledi: “ Daha önce gündeme getirdiğim ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran Akhisar Sigara Fabrikası arazisi; 1975 yılında inşaatına başlanan 300 milyon dolar harcanarak tamamlanan fakat bir türlü açılamayan İzmir-İstanbul yolu kenarında çok değerli bir arazi.
1200 dekar arazi parsellere ayrıldı ve bir kısmı eğitim için CBÜ’ne tahsis edildi. Üzerinde binaların da bulunduğu 403 bin metrekare alan ihaleye çıkarıldı. 2017 yılında yapılan ihalede en yüksek teklif, 20 milyon lira ile bir süt firmasına ait. Değerinin çok altında olduğu gerekçesiyle ihale iptal edildi. Gerekçe çok haklı çünkü bu arsanın değerinin 100 milyon lira olduğunu herkes biliyor.
Peki ne oldu? Bir yıl sonra 2018 yılında bu arazi için yeniden ihaleye çıkıldı. Bu sefer en yüksek teklifi 12 milyon lira ile yine bir süt firması verdi. Cumhurbaşkanı gibi biz de “böyle bir şey olabilir mi?” diye sorduk ama daha önce 20 milyon lira teklifi değerinin çok altında bulunduğu için ihalesi iptal edilen arazinin, Cumhurbaşkanı kararıyla 12 milyona satışı onaylandı.
Özelleştirme ile bir insan nasıl zengin edilir, en güzel örneği
Saruhanlı TEKEL depoları ve arsasının satışı…
155 bin metrekare alan üzerinde yer alan tütün depoları tesisi 12.6 milyon liraya özelleştiriliyor. Alıcı firma 55 bin metrekarelik bölümdeki depoları sökerek, buradaki hurdaları 5 milyon liraya satıyor. Sonra temizlediği bu araziyi 12 milyon liraya ihalede en yüksek teklifi veren 2. firmaya satıyor.
Firma 5 milyon lira hurda geliri ile büyük kısmı kapalı depo alanı olan 100 dönüm arazi yanına kar kalıyor. Bizim oralarda bir deyim vardır “çayın taşıyla, çayın kuşunu vurmak.” Burada ise çayın taşıyla, çayın kuşunu vuruyorsun üstüne birde çayın en büyük balığını alıyorsun.
Boşanma Tazminatına Özelleştirme
Muradiye Tekel Depoları
Manisa Merkez Muradiye kasabasının mera alanı 1993 yılında işletme yapılmak kaydıyla TEKEL’e devredilmiş. Fakat 157 bin metrekare alana sadece depolar yapılmış. TEKEL kapatıldıktan sonra bu depolar ve arsası Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi tarafından şantiye olarak kullanılmaya başlanmış.
2017 yılında depo ve arasalar için ihaleye çıkılmış fakat kamu kurumlarının ve belediyelerin ihaleye girmesi şartnameye konan bir madde ile engellenmiş. Özelleştirme idaresi imar değişikliği yaparak araziyi konut alanı olarak belirlemiş. Yapılan ihaleyi 26 milyon bedelle Genç İnşaat alıyor. O günkü kur değeriyle değer yaklaşık 6,8 milyon dolar.
İşin trajikomik bir yönü de şu; bu firmanın sahibi boşandığı eşine ödediği 6.5 milyon dolar tazminatla gündeme gelmişti.
Yani TEKEL’in çok değerli arazisi boşanma tazminatına satılıyor. Cumhurbaşkanının dediği gibi böyle bir şey olabilir mi? Maalesef oluyor…
Söz Verilen İhale
Selendi Tütün Depoları
9 bin metrekaresi kapalı, toplam 20 bin metrekare alana kurulu Selendi ilçemizdeki tütün depoları 2017 aralık ayında gerçekleştirilen ihale ile satışa çıkarılıyor. İhaledeki dikkat çeken ilk ayrıntı, en yüksek 1. teklifi veren ile 2. teklifi verenin kardeş olması. Yani ihaleye giren üç kişiden ikisi kardeş.
Satış onaylanmadan, sözleşme yapılmadan iki kardeş depolarda tadilata başlıyor. Seçim zamanı bu depolara yaptığım ziyarette; kardeşler “arazi için bize söz verildi” dediler.
Sonra iş uzadı, ihaleyi alan şahıslar bir basın açıklaması yapıp; dönemin AKP Manisa Milletvekili Recai BERBER’in kendilerine çok yardımcı olduğunu, şimdiki milletvekillerinden yardım göremediklerini ve işi bozduklarını anlattılar. Hatta “AKP’li Vekiller Fabrika Yapılmasını Engelledi” başlığıyla yerel ve ulusal basında çeşitli haberler çıktı.
Cumhurbaşkanı soruyor ya “Böyle bir şey olabilir mi?” diye;
AKP döneminde bu sorunun sorulabileceği o kadar çok konu var ki, hangisini anlatalım? Tüm özelleştirme ihaleleri; aynı mantıkla yandaşlara verilmekte. Genel Başkanımız aylardır Tank Palet Fabrikasının Katar’lılara verilmesinden bahsediyor. Şeker Fabrikaları, Telekom özelleştirmeleri yanından bunların değeri çok küçük olabilir. Fakat hırsızlığın, yolsuzluğun büyüğü küçüğü olmaz. Kaldı ki bir dönem en önemli tütün merkezi olan, bende dahil kursağından tütün parası geçmeyen Manisalı yoktur. Bu nedenle TEKEL bizler için önemlidir. Buraların haraç mezat satılması, birileri zengin olsun anlayışı ile iktidar milletvekillerinin devreye girdiği sözlerin verildiği yerde bunları açıklamak benim görevimdir.
İstanbul Şehir Üniversitesi’nde yapılan dolandırıcılığın kat ve kat fazlası Manisa’da da yapılmıştır ve hepsinin altında Cumhurbaşkanı ve bakanlarının imzası vardır. “
Şehir merkezlerinde kalan bu değerli araziler satılması durdurulmalı ve kamu kurum ve kuruluşlarına verilerek okul, hastane, park olarak halkın hizmetine sunulmalıdır.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber
Sayın millet vekilimiz beni sabah arayarak yapımına değil degeri konusundaki yalnışlığı anlattı ne mutlu banaki akhisar için duyarlı tarafsız bir vatandaşa akhisar sevdalısına ayni sevdayla görüşünü aktardı ne mutlu akhisara akhisara hizmett aşkına sahip vekilimize teşekkür etmek istiyorum etmek istiyorum sevgi ve saygılarımla.
Beğendim (1)Beğenmedim (0)Yanıtlaeski hastane hafredilipi tarihi eserler ortaya çıkarılmaıl.herkez 75 ll versin diyen kardeşim o parayı verenler olsada üniversirtemiz açılsa selam ve sevgiler 84 yaşınd bu akhisar sevdalsına inan AKHİSARDA HİÇ BİR ŞEY OLMAZ anlayışını kıralım.
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtlaı
Sevgili Yılmaz abicim,dediklerinin hepsinde de çok haklısın.Akhisar'da hiç bir şey olmaz anlayışını kırmak gerek.En azından yeni yetişen kuşaklara bu olumsuz duygudan uzak tutmalıyız.75 lira versin dememdeki kasıt bir serzenişti.Böyle bir şey olmasının imkanı yok.bunca yıl o arsaya bir şey yapılamamasının üzüntüsüyle izliyoruz.Bu canımızı acıtıyor.Umarım Akhisarımız hakkettiği değerine kavuşacaktır.
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtlabalıkesirden nufusu fazlaydı dünyanın en eski kentlerinde Akhsara sahip çkıldımı? tahir ündeki ağaçlar kesilirken şehir merkezinden istasyonu kaldırılırken kim mücadele etmeyi düşündü 1936 şehir planının yaptıran belefeye başkanı dışında 90 yılda kentşehri olarak dünya turizim merkezi olmsı için bilinçli kim yaptı dünyanın old cent(eski şehir)merekı varken biz eski kent üzerine bina yaptırmayı marifet saydık senelerce orman idaresini tepe mezarığından çıkaramadık hala kaymakamlık binası orda duruyor misyonsuzlarca diye devam edemiorum. teşke 1936 da şehir eski ve yeni şehir olarak ayrılabilseydi.tarihi hükümet binasyıkılırken kim karşı çıktı vergidairesi hafriyatından ikan yok edilip taşınan nerdeyse bulunup yerine getirilmeli eski
Beğendim (0)Beğenmedim (0)YanıtlaAkhisarlılar olarak ortalama kişi başı 75 lira versek orayı hepimiz alırdık.(tabi verebilecek olan var veremeyecek)Akhisar'da hiç mi aklı başında bir yönetici yok.göz göre göre talan edilen güzel Akhisarım.hurdası ve içindeki yapıları bile çok daha fazla edeceğini çocuklar bile farkında.bizleri salak mı zannediyor kimileri?10 yıl sonra oturum izni verilince birileri servetine servet katacak demek ki.Akhisar Belediyesi bir şey yapamaz mıydı?o arazi Akhisarlıların malıdır.
Beğendim (2)Beğenmedim (0)Yanıtlasevgili kardeşim akhisarda insanlar birleşip bir şe yapadılar yapmazlar
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla1-üniverste ne kadar para toplanamadığı için bekliyor?
2-sigara fabrikası makinaları sayın millet vekillerimiz niye başka şehre kaydırıldı.
3 çimento fabrikası kurulurken akhisarlılar ne katkı verdi kimler baltalı.
4-çevre yolu neye yapılmıyor?
5-Akhisar spor maçları neden 1500 kişiyle oynanıyor.
6-Malbro siara fabrikasını alacaktı kim 5000 imza topladık yalanıyla sanayi bakanı olan hayatı boyunca muhalefet dışınd bir şey yapmayana onaylatti
HER AKHİSARLININ AKHİSAR İÇİN YAPACAĞI BİR ŞEY VARDIR AKHİSAR SEVGİSİ BENİM KENTİM BENİM TAKIMIM OLGUSU Olduğunda bir şeyler yapılabilir biiyormusunkibu entin nufusa 50000 ikeken uşa
burada yapılacak süt ürünleri kurmayı planlayan firma işi bu eski mis sütü nesleye sattı iş süt endüstirisi burada bir fabrika ve 475 istihdam teahhüdü var arsa parası değil önemli olan istihdam ve çevreye katkı çevrede hayvancılık gelişecek ucuza satılan süt değerini bulacak tarımdan kar edeiyen çifçi süt hayvancılığına yönelecek sizen ricam önünü kesmek değil bir an faaliyete geçmesine destek olmak artık akhisar için her millet vekili şunu kazanmasını sağladı diyebilelim.
Beğendim (0)Beğenmedim (0)Yanıtla