BAKIRLIOĞLU; ZİRAİ İLAÇ VE GÜBRE BAYİLERİ BASKI ALTINDA
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Çiftçiye, üreticiye kamu hizmeti veren Ziraat Mühendislerine veya herhangi bir meslek grubuna potansiyel suç işleyecek gözüyle bakılması doğru bir yaklaşım değildir” dedi.
17 Ocak 2020 Cuma 09:59
Bakırlıoğlu; Zirai ilaç ve gübre bayileri baskı altında
Haber Merkezi
Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Çiftçiye, üreticiye kamu hizmeti veren Ziraat Mühendislerine veya herhangi bir meslek grubuna potansiyel suç işleyecek gözüyle bakılması doğru bir yaklaşım değildir” dedi.
Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; “Tarımsal üretimde kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin bomba yapımında ve terör eylemlerinde kullanıldığı iddiaları üzerine alınan tedbirler maalesef zirai ilaç ve gübre bayilerine baskı aracı olmaya başlamıştır.
Gübreden bomba yapılmasının gündeme gelmesi ile birlikte çıkarılan yönetmelik, genelge ve tebliğ hükümlerinin uygulanmasının zorluğu nedeniyle önümüzdeki günler herkes için sıkıntılı bir süreç olacaktır.
Valiliğin kurduğu güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezi tarafından 24 saat kamerayla izlenecek olması, e-reçete, gübre kayıt ve takip sistemi, yol kontrol belgesi, sevkiyat belgesi gibi belgelerin düzenlenme zorunluluğu ile bayilere birçok sorumluluk yüklenmiştir.
Bu tutum sonucunda zirai ilaç ve gübre bayileri hakkında yasa dışı faaliyet sürdürüyormuş gibi bir algı oluşmasına ve sürekli izlenmesi gereken potansiyel suçlular gibi bir muameleye maruz kalmaları Anayasa’nın özel ve ticari hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır.
Bayilerin sıkıntıları bunlarla sınırlı değildir. Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim Demran’ın bildirdiğine göre sadece Manisa ilimizde Ziraat Mühendisleri tarafından gübre satışı yapılan 400’ün üzerinde işyeri bulunmaktadır.
Özellikle Akhisar ve Salihli ilçelerimizde faaliyet gösteren bu işyerlerinin SİT olması, buralarda tadilat yapılamaması nedeniyle istenen şartlara uydurulması oldukça güçtür.
Yönetmelikte Bitki koruma ürünlerinin perakende satışının yapılacağı yerlerde aranacaklar şartlara “Satış yerleri, bodrum, asma katları, varsa merdiven boşlukları, merdiven altı kısımları, kolonları, ara duvarları, lavabo ve tuvalet alanı, muhafazalı oda hariç olmak üzere en az yirmi metrekare büyüklüğünde olmalıdır” hükmünün konması ve bu dönüşümün süresinin 13 Şubat 2020 tarihinde dolacak olması birçok işyerinin kapanması anlamına gelecektir.
Çünkü birçok işyeri 30-40 yıldır aynı yerde hizmet vermektedir. Getirilen zorunlulukla ortaya çıkan mali külfetin yanında, kazanılmış bir hak ziraat mühendisi bayilerin elinden alınmak istenmektedir.
Yapılması gereken Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümlerinin sadece yeni açılacak işyerleri için uygulanması, İşyerlerinin valilikler tarafından kamerayla sürekli izlenmesine son verilerek herhangi bir soruşturma durumunda görüntülerin izlenmesidir.
Çiftçiye, üreticiye kamu hizmeti veren Ziraat Mühendislerine veya herhangi bir meslek grubuna potansiyel suç işleyecek gözüyle bakılması doğru bir yaklaşım değildir” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber