27 Aralık 2024
  • Manisa11°C
  • İzmir11°C

BAKIRLIOĞLU’NDAN ESNAF VE ÇİFTÇİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu eski sistemde Bağ-Kur’lu olan esnaf ve sanâtkarlar ile çiftçilerin de 7200 gün pirim ödeyerek emekli olabilmeleri için Meclis’te kanun teklifi verdi.

Bakırlıoğlu’ndan esnaf ve çiftçiler için kanun teklifi

15 Ocak 2020 Çarşamba 10:33

Bu haber toplam 2809 defa okunmuştur

Bakırlıoğlu’ndan esnaf ve çiftçiler için kanun teklifi
Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu eski sistemde Bağ-Kur’lu olan esnaf ve sanâtkarlar ile çiftçilerin de 7200 gün pirim ödeyerek emekli olabilmeleri için Meclis’te kanun teklifi verdi.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalılık ve yaş şartını sağlamaları durumunda, hizmet akdiyle çalışan işçiler 7200 gün, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar yani eski sistemde Bağ-Kur’lu olan esnaf ve sanâtkarlar ile çiftçiler 9000 gün pirim ödeyerek emekli olabiliyor.

Esnaf ve çiftçi temsilcilerinin bu ayrımın ortadan kaldırılması gerektiğini sık sık dile getirdiğini belirten Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada “Esnaf ve çiftçilerin haklı talepleri doğrultusunda hazırladığım kanun teklifini Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanlığı’nın da onayı ile Meclis Başkanlığı’na sundum.

Ortada bir sorun var ve çözülmesi gerekiyor. Aynı yasaya tabi iki farklı kesimin, farklı emeklilik şartlarına tabi olması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. İşçi emekli olmak için 7200 gün prim ödemesi gerekirken, esnaf ve sanatkarlar ile çiftçilerin 9000 gün prim ödemek zorunda olması doğru değil.

Daha öncede bu konuda sözler verilmiş kanun teklifinin Meclise sunulacağı iktidar tarafından dile getirilmişti.  Fakat bugüne kadar bir gelişme olmadı.” ifadelerine yer verdi.

Teklifin genel gerekçesinde 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları başlıklı 28. Maddesinde; “İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara; Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için prim gün sayısı şartı 7200 gün olarak uygulanır” hükmünün yer aldığını vurgulayan Bakırlıoğlu “Kanuna göre sigortalılık süresi ve yaş şartını taşımakla beraber, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar yani eski sistemde SSK’lı olanlar 7200 gün, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar yani eski sistemde Bağ-Kur’lu olan esnaf ve sanatkarlar ile çiftçiler 9000 gün pirim ödemek zorundadırlar. Bu durum sosyal güvenlik sisteminde ve emeklilikte eşitsizliğe neden olmaktadır. “ diyerek Bağ-Kur’luların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

Kanun değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde, 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin b fıkrasında sayılan köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;  ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar, yani eski sistemde Bağ-Kur’lu olanlar, sigortalılık ve yaş şartını sağlamaları durumunda 7200 gün sosyal güvenlik primi ödeyerek emekli olmalarına olanak sağlanmış olacak.

Yorumlar