23 Kasım 2024
  • Manisa7°C
  • İzmir9°C

BAŞARININ ;KAMUFLE ETTİĞİ KÜÇÜK KİŞİLİKLER VE POLİTİKA

Bahadır Yenişehirlioğlu

14 Kasım 2011 Pazartesi 19:51

BAŞARININ  KAMUFLE ETTİĞİ KÜÇÜK KİŞİLİKLER  ve POLİTİKA

Başarı  pek çok fayda sağladığı gibi ,bir kurumun global başarısı içerisinde yer alan alt katmanlardan yukarıya doğru yapılanma içerisinde pek çok  yetersiz kişilikleri de  içinde barındırarak  başarı örgüsü içerisinde kamufle eder.Bu genel başarının en büyük handikapıdır.

Narsist kişilik bozukluğu yaşayanlar kendileri bu durumun farkına varmazlar ve  içlerinde yer aldıkları genel başarının  kendilerine sanal olarak yüklediği artı ile zıvanadan çıkmaya başlarlar.
Egosu yüksek olan kişiler nasıl bir duygu dünyasına sahiptirler? Bu kişiler dünyada neden kendilerini tek ve biricik olarak görürler? Çok çalışkan ama rekabetçi, sürekli övgüyle beslenen, eleştirilere karşı aşırı duyarlı olan bu kişiler dünyada dost bulamayan insanlardır. Başkalarına empati yapamayan, acıyamayan, yardımdan nefret eden, karşısındaki kişileri her zaman ezen ve küçük düşüren  yapıya sahiptirler.Bu tür kişilik yapısına sahip olanlar  içinde yer aldıkları  genel  yapının içerisinde kendilerinden farklı düşünen yada  kendisi gibi düşünen  ama kendisini eleştiren insanlara karşı  acımasızdırlar ve  onları güdülecek varlıklar olarak görürler.

-Narsisistik nedir?

Narsisist kendisini fazla beğenen, üstün gören, hep takdir ve ilgi bekleyen, imtiyazlı olduğuna inanan, özel muamele bekleyen kişidir.

Narsisist kişiliğin altında, paradoksal olarak, derin bir kendine güvensizlik yatar. Nitekim bu kişiler çok alıngan, eleştiriye oldukça tahammülsüz insanlardır. Şuuraltı bu kendine güvensizliği bir nevî bastırarak kendini aşırı beğenen insanı üretir. Narsisistler ayrıca empati kuramayan, başkalarının duygularını anlayamayan kişilerdir. Kendine güvensizlikle başkalarını anlayamama birleşince, narsisistik kişilik gelişir.Kendine rakip olarak gördükleri her varlığı yok etme ve ayağını kaydırma narsistler için en önemli konudur ve bunun için her yol mübahtır.

Narsisistler övgüyle beslendikleri için, çok çalışırlar. Dolayısıyla hayatta başarı kazanma, iyi bir yere gelme ihtimalleri yüksektir. Başarı, kendini beğenmişliklerini iyice besler, böylece narsisistin yakın çevresiyle ilişkisi iyice bozulur. Parlak bir statüsü olan, ama yalnız bir insan vardır tepelerde bir yerde. Çalışkan olmayan, başarı kazanamayan narsisistlerin de hayatları kötüdür, çünkü çok ihtiyaç duydukları övgüyü bir türlü elde edemezler.

Narsisistler elitist davranışa eğilimlidirler. Statüsü yüksek arkadaşlar edinmek, iyi yerlere gitmek, iyi arabalara binmek isterler. İnsanları ezmekten çekinmezler, kendileri en üstün oldukları için, başkalarını ezmek doğal davranışlarıdır. 

Politikacıların da narsisist olduklarını söyleyebilir miyiz?

Her politikacı elbette narsisist değildir. Fakat politikanın narsisistler için cazip bir alan olduğunu söyleyebiliriz.

Önemli özelliklerinden biri empati eksikliğidir. Başkalarının duygularını anlayamazlar. Zaten başkalarını önemsemezler. Başkaları, ancak kendilerini övmek, onaylamak için vardır. Bu yüzden yakın ilişkileri; evlilik ve yakın dostlukları sürdüremezler. Fedakarlığı hep başkalarından beklerler, çünkü onlar uğruna her türlü fedakarlığın yapılacağı insanlardır. Vermezler, alırlar. Aşkta bile, beğenilmek için vardırlar. Başkalarının hakkını çiğnemekten çekinmezler, hatta hak çiğnediklerinin farkına bile varmazlar, zaten her şeyin kendi hakları olduğuna inanırlar. Çıkarcıdırlar.

Empati kuramadıkları için, acıma duyguları zayıftır. Acıma gösterseler bile, yüzeyseldir, derin değildir. Politik tavırları samimiyetsizdir.Kullandıkları kelimeler samimiyet içerse bile gerçek değil çıkar amaçlıdır.

Yardım ve sosyal sorumluluk, narsisist için, iyi bir gösteri alanıdır. 'Sağ elin verdiğini sol el bilmesin' türü yardım anlayışı narsisistin kitabında yazmaz.Bu yüzden daimi olarak  yaptıkları belgelensin ve bilinsin isterler.Huzur evlerini ziyaret ederken objektiflere poz vermek gibi traji komik  örnekler sergilerler.Bu kişiler asla kendi kapasitelerinin farkında değillerdir. Entelektüel donanımdan uzaktırlar.Bunu kendileri de bilir ama asla itiraf edemezler.Çevrelerinin şakşakçı güruhu  bu durumu daha da azdırır.

Yad edilmeyi istemek, mutlaka narsisist olmak anlamına gelmez. Ama narsisistler her türlü hayır işini hayran edinmek için yaparlar.Bu onlar için rızai ilahiyi elde etmek amaçlı değil sadece popileritelerinin artması içindir.

Politik çalışmaların daha ziyade  il ve ilçe bazında  donanımsız ama içinde yer aldıkları global başarının bir parçası olarak kendini kabul eden kişilikler , genel olarak içinde yer aldıkları siyasi yapıya da davranışları ile zarar verirler.Her yerde  önde olmak,bürokrasinin kendisini tanıma ve kabul etme dediklerini yapma  istek ve arzuları ile asla reddedilsin istemezler ve asla Dermokrasiye inanmazlar.

Toplumumuzun  genel olarak bu insanları  bulundukları önemsiz makam ve mevkilerinden dolayı çeşitli sıfatlar ile tanımlıyarak yüceltmeleri bu insanları yanlış yapıyorum düşüncesinden çok ötelere doğru savurur ve iflah etmezler.

Siyaset kurumunun  ileri gelenleri her ne kadar bu durumu bilseler bile  siyaseten buna sessiz kalırlar ve fakat dayanılmaz bir hale geldiğinde yaptırım uygularlar .

Kimsenin önünde eğilmemek  ve bu kişiliklere hadlerini bildirmek  ümidi ile.

Yorumlar