27 Aralık 2024
  • Manisa10°C
  • İzmir11°C

BAYRAMLIK SEÇİM KANUNU

Mahmut Tolon

18 Aralık 2008 Perşembe 02:28

Bayramlık SEÇİM KANUNU

1970li yıllarda Almanya'daki Türklerin oy hakkı olmamasından yakınmış ve orada bir imza kampanyası yaparak bu durumu protesto etmiştik. Ozaman Türk öğrenci birliği temsilcisi olarak bunun 5-10 senede düzeleceğini sanmıştım. Aradan geçen yıllarda eski tas eski hamam ve hala birşeyler yapılmamasından şikayetçiyim. Konu politik değil ahlaki bir sorun esasında ve sorumluluk almakla ilgili!

Esasen Almanya'daki Türklerin hala uygar bir şekilde seçime gerek seçmen gerek seçilen olarak  katılamamaları son derce komik, bu insanlar gelir itibariyle, eğitim ve görgü itibariyle üst % 10 a girecek birikimde: örneği şöyle vermeli:  bir milli futbol takımı kuruyorsunuz ve en iyi ilk yüz oyuncunun içine rahatça girecek 30 futbolcuyu Almanyadalar diye takıma çağırmıyorsunuz. Tabii gelip ukalalık falan yaparlar sonra, insanda huzur muzur kalmaz!

 TED Ankara 1973 Yılı Mezunları  bundan 3-4 yıl önce kamuoyuna bir çağrıda bulundular ve ana hatları itibariyle aşağıdaki maddeleri sıraladılar:

“ CUMHURİYET VE DEMOKRASİ BİRBİRİNE KARŞIT KAVRAMLAR DEĞİLDİR.

 CUMHURİYETİMİZİN KORUYUCUSU DEMOKRASİDİR.

 Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden olan laikliğin aynı zamanda demokrasinin vazgeçilmez koşulu olduğuna, laikliğin yokluğunun, demokrasinin yokluğu demek olduğuna, laik olmayan bir cumhuriyetin bizim cumhuriyetimiz olamayacağına ve cumhuriyetimizi koruyacak, geliştirecek en büyük gücün demokrasi olduğuna inanıyoruz.

 TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER LAİKLİK KADAR ÖNEMLİDİR.

  SEÇİM SİSTEMİMİZİN BUGÜNKÜ DURUMU, TEMSİLİ DEMOKRASİNİN ÖNÜNDE BİR ENGELDİR.

Ülkemizdeki seçim sistemi, bugün içinde bulunduğumuz alacakaranlık sonucu doğuran nedenlerin başta gelenlerindendir. Bu seçim sistemi, toplumun isteklerini meclise yansıtacak temsili demokrasinin önündeki en ciddi engellerdendir.

Önümüzdeki erken genel seçimlere kadar hükümetin, barajın kaldırılması ya da tüm yurttaşların temsilini sağlayacak bir orana indirilmesi gibi önemli bir değişim yerine, cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesi gibi karmaşık bir konuyu oldubittiye getirerek anayasa değişikliğine gitmesi, baraj konusunda şu ana kadar hiçbir siyasal partiden değişiklik önerisi gelmemesi, demokrasi adına umut kırıcıdır.

HER SİYASAL GÖRÜŞ MECLİSTE TEMSİL EDİLEBİLMELİDİR.

Demokrasinin, bugün olduğu gibi azınlığın çoğunluğa karşın erki ele geçirmesi ya da sanıldığı gibi çoğunluğun, azınlığı dikkate almadan istediğini yapabilmesi demek olmadığını biliyor; gerçek demokrasinin, ancak her siyasal görüşün meclisimize firesiz yansıyabileceği, barajların kaldırıldığı, en azından temsili engellemeyecek kadar düşük bir yüzdeye çekildiği bir seçim sistemiyle gerçekleşeceğine inanıyoruz. 

PARTİ İÇİ DEMOKRASİ OLMADAN, DEMOKRASİ EKSİKTİR

 Parti delegelerinin ve milletvekili adaylarının saptanmasında da demokrasinin geçerli olması gerektiğine; parti başkanları ve yönetim kademelerinin egemenliğinin parti içi demokrasiyi zedelediğine, parti yönetiminin hesap verebilirliğinin önünde engel oluşturduğuna ve parti içi saydamlığa aykırı olduğuna; partilerin bugünkü yapılarının halkın gerçek eğilimlerinin ve seçimlerinin meclise yansımasını engellediğine inanıyoruz.

 SEÇİMİN VE SEÇMENİN KİRLETİLMEMESİ DEMOKRASİNİN GEREĞİDİR.”

Yerel seçimlerdeki seçmen kaydırılmasının işaretleri açıkça görülüyor ve yazılıp çiziliyor. “Rahatımız bozulacak” diye kararlı sivil toplum örgütleri kuramıyoruz. Asgari müştereklerde anlaşıp birleşemiyoruz. Eh, diyelim?  Hakkıdır hakka tapan milletimin halihazırdaki seçim kanunu mu?