10 Ocak 2025
  • Manisa12°C
  • İzmir16°C

BEL AĞRILARINA SIRTINIZI DÖNMEYİN

Bel Ağrısı; hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve sık görülen bir şikayettir.

Bel Ağrılarına Sırtınızı Dönmeyin

22 Nisan 2016 Cuma 15:33

Bu haber toplam 2330 defa okunmuştur

Bel Ağrılarına Sırtınızı Dönmeyin
Haber Merkezi

Bel Ağrısı; hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve sık görülen bir  şikayettir. Beli ağrıyanlar genellikle hemen fıtıktan şüphelenir ama bel ağrısının başka pek çok nedeni olabilir. Toplumun yüzde 80’inden fazlası yaşamının herhangi bir döneminde bel ağrısından şikayet eder.

Özel Akhisar Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Emrah Akartuna, Bel ağrılarının nedenlerini, dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri anlattı.

Opr. Dr. Emrah Akartuna, “Bel ağrılarının pek çoğu kas kökenlidir. Normalde alışık olmadığınız kadar ağır bir aktivite sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabilir. Mesela eşya taşıdıktan sonra beliniz ağrıyabilir ve dinlendikten sonra geçer. Bel ağrılarının bir başka sorumlusu da zayıf karın kasları olabilir. Karın kasları zayıf olduğunda, tembelliğini örtmek için bel bölgesindeki kaslar devreye girer. Ancak bu kez de bele ekstra yük biner. Günümüzde özellikle bilgisayar başında oturarak çalışan kişilerde bu şikâyetlerde artış görülür. Hareketsizliğe bir de kambur oturma eklendiğinde, işler iyice kötüye gider.” ifadelerini kullandı.

Bel kaymasının da sık bel ağrısı sebeplerinden olduğunu belirten Emrah Akartuna, “Omurların kayması sinirler üzerinde baskı veya gerilme yaratır ve bu da bel ve bacak ağrılarına yol açar. Onun dışında, fazla kilolar kişilerin sağlığını pek çok farklı açıdan tehdit eder. Kalp damar hastalıkları, tansiyon, şeker rahatsızlıkları dışında fazla kilolar, bele gereğinden çok yük binmesi ve bunun sonucunda bel ağrısı anlamına gelir.” dedi.

Bel ağrıları için dikkat etmemiz gerekenlerin; Egzersiz yapmak, duruşumuzu düzeltmek, ağır taşımamak, belimizi zorlamamak, oturuşumuzu ve yatışımızı düzeltmektir diyen Akartuna, Bel ağrısının teşhis ve tedavisinde sebebe bağlı olarak farklı uzmanlıklardaki doktorlarla yol almak gerekir. Bu süreçte basit radyolojik grafiklerle başlayıp, MR ve EMG gibi sinir hasarını ölçen testler yaptırmanın tanı ve teşhis koymayı kolaylaştıracağını söyledi.

Yorumlar