03 Ocak 2025
  • Manisa5°C
  • İzmir11°C

BİR ULUSLARARASI KONFERANS: EMC TÜRKİYE 2023

Levent Sevgi

24 Eylül 2023 Pazar 10:15

Bir Uluslararası Konferans: EMC TÜRKİYE 2023

Epey ara verdik yoğunluktan ötürü. En son 21 Ocak 2023’te G. Amerika (Ekvator – Peru -Brezilya) turundan döndükten sonra Peru konferanslarımız üzerine yazmışım. Ogün bugün yoğunluk sürüyor.

Bu yazıda size kurucu başkanı olduğum EMC TÜRKİYE konferanslarını ele aldım. Haftabaşında yeniden çok yoğun bir sürece giriyorum, 14 Ekim – 1 Kasım 2023 tarihleri arasında Portekiz ve İspanyaturuna, İberya Seferine, çıkıyorum. Lizbon – Leiria – Aveira – Porto – Madrid – Valencia – Cartagena – Malaga – Sevilla – Lizbon döngüsünde AB’nin 9 köklü üniversitesinde, uluslararası meslek örgütümüz IEEE’nin seçkin konuşmacılarından birisi olarak konferanslar planladık. Dönüşte, Kasım ortasında turu ve gözlemlerimizi yazmak iyi olur.

EMC (Electromagnetic Compatibility – Elektromanyetik Uyumluluk) İngilizce bir kısaltma olmasına karşın Türkçede de yaygın kullandığımız bir terim, cihazların, çalışırken, birbirlerini olumsuz etkilememesini konu alan teknik bir kısaltma.

Benim bu terimle karşılaşmam 1996 yılına kadar geri gidiyor. Anımsarsınız, o yıl Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Gümrük Birliği anlaşması imzalandı ve AB pazarına girecek tüm ürünler için CE (Conformity Europe) Markası zorunlu hale geldi. CE markası, üretimden piyasa kontrolüne kuralları, standartları, ölçü ve testleri, denetimleri ve yaptırımları olan bir süreci niteleyen bir işaret. Satın aldığınız cihazlarının bir kenarında gördüğünüz CE etiketi o ürünün gerekli tüm koşulları sağladığını göstermekte. AB etiketi olmasına karşın Asya’dan Amerika’ya, Afrika’ya, bütün gelişmiş ülkeler bu etiketi zorunlu kabul etmekte.

İTÜ’de genç bir doçentim, odamda öğrencilerimle çalışıyoruz, haftanın 2 günü de Deniz Kuvvetlerinin Uzun Ufuk Projesinde çalışıyoruz. Uzun Ufuk, EGE Denizinde uçan-kaçan tüm su-üstü ve hava araçlarının gözetlenmesi için tasarlamakta olduğumuz tümleşik bir gözetleme sistemi; radarlar, antenler, radyo dalgalarının yayılımı, akıllı yazılımlar, vb., ağırlıklı olarak haberleşme mühendisliği problemleriyle boğuşuyoruz.

Osman hoca (Prof. Dr. Osman Palamutçuoğlu) odama girdi ve “Levent, değişik firmalarda çalışan 100’ün üzerinde firma mühendisi için EMC kursu düzenledik” dedi. Ben “Sayın hocam hayırlı olsun, kolay gelsin de bu EMC de neyin nesi?” der demez “bu kursu verse verse Levent verir dedim ve senin ismini verdim, kurs 2 hafta sonra” demez mi!

İşte EMC ile tanışmam bu şekilde oldu. Kısa sürede hazırlandık, o kursları verdik, daha sonra onlarca kurs verdik büyük firma mühendislerine, birkaç örnek, ASELSAN, BEKO, ARÇELİK, VESTEL, …

Yurt içinde önce büyük sonra orta, en sonunda da küçük ölçekli firmalar için hem genel hem firmaya özgü 2-3 günlük kurslar düzenledik hem yurt içinde hem de yurt dışında. Her kursta hem öğrettik hem değişik sektörlerin sorunlarını dinledik, öğrendik. Hazırladığımız kurs notları gelişti, genelleşti, profesyonelleşti. Bir zaman sonra önce Türkçe sonra İngilizce kitap haline geldi. Türkçe EMC kitabını (2015 ve 2019’da) iki baskı olarak 6 bin adet bastırdık ASELSAN sponsorluğunda ve üniversitelerin ilgili bölümlerine, genç mühendislere ücretsiz dağıttık farkındalık yaratmak için. İngilizce EMC kitabımız 2017 yılında Amerika ve İngiltere’de ARTECH HOUSE yayınevince basıldı, 200’e yakın ülkede halen satışta.

Büyük firmalar bu süreçte kendi EMC gruplarını kurmaya başladı, o gruplara da eğitimler verdik zaman zaman. Bu eğitimler sırasında sık sık duyduğumuz bir şeydi “hocam Türkiye’de bir EMC Konferansı olsa ne güzel olurdu!” Sonunda 2011 yılında ilk ulusal EMC Konferansını düzenledik ve ismini EMC TÜRKİYE koyduk. O zaman Doğuş Üniversitesindeyim, o nedenle ilk konferansı orada düzenledik. Başarılı olduğunu, ilgi çektiğini ve işe yaradığını görünce 2 yıl sonra bu kez ikincisini IŞIK Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenledik. Üçüncüden başlayarak hedef büyüttük ve EMC TÜRKİYE Konferansını uluslararası düzenlemeye başladık. 2017’de ODTÜ, 2019’da Gebze Teknik Üniversitesi ev sahipliği yaptı. 2021 yılındakini Kovid nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. Geçen hafta (17-20 Eylül 2023) ise 7. EMC TÜRKİYEKonferansını Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde Beşiktaş kampüsünde yaptık. Başta ABD, Kanada, Hindistan, Çin, G. Kore, Almanya, İngiltere, İtalya, Brezilya, Pakistan, İran olmak üzere çok sayıda ülkeden uzmanları dinledik. Teknik program kadar sosyal programımız da dolu doluydu. Aldığımız geri beslemelerden, özellikle yabancı konuklarımız / uzmanlarımız rüya gibi bir hafta geçirdiklerini hem sözlü hem eposta yoluyla tekrar tekrar belirttiler. Yüzlerce yazışma, telefon görüşmesi yanında yorucu ve sıkıntılı aylar süren hazırlık çalışmalarına karşın EMC TÜRKİYE bir Dünya markası olma yolunda önemli bir dönemeci daha döndü; bu paha biçilmezdi. Bu gururda pay sahibi olmak ayrıca keyif veriyor insana.

Aşağıdaki resimler yanında 3 dk’lık videomuzu izlemek isteyenler için link: https://youtu.be/iWuW7QHL2dE.

a--(1)-171.jpga--(2)-175.jpga-(3)-134.jpga-(4)-129.jpga-(5)-130.jpg

 

Yorumlar