22 Kasım 2024
  • Manisa21°C
  • İzmir19°C

BRONKOSKOPİ NEDİR VE NİÇİN KULLANILIR?

Göğüs Hastalıklarında vazgeçilmez bir tanısal işlem olan Bronkoskopi sayesinde başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabiliyor.

Bronkoskopi nedir ve niçin kullanılır?

11 Ekim 2016 Salı 10:37

Bu haber toplam 5634 defa okunmuştur

Bronkoskopi nedir ve niçin kullanılır?
Haber Merkezi

Göğüs Hastalıklarında vazgeçilmez bir tanısal işlem olan Bronkoskopi sayesinde başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabiliyor.

Son derece güvenli bir yöntem olan ve kullanım alanı gittikçe artan Bronkoskopi yardımıyla son yıllarda Akciğer Kanseri ve tümörler yakalanabilmekte ve tedavi imkânı genişlemekte diyen Özel Doğuş Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Saygıdeğer Kont, Bronkoskopi hakkında şu bilgileri verdi;

Ucunda ışık olan endoskopik bir kamera ile solunum yollarının direkt olarak incelenmesine Bronkoskopi denir. Birçok akciğer hastalığının teşhisinde ve bazen tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tanı amacıyla yapılan işlemlerde genellikle fleksibl (esnek) Bronkoskop kullanılmaktadır. Deneyimli ve uzman hekimler tarafından ağız veya burun yoluyla havayollarına girmek suretiyle uygulanır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Saygıdeğer Kont, Bronkoskopi yönteminin aşağıdaki hastalara uygulanabileceğini söyledi;

Akciğer grafisinde anormal bir görünüm saptanıp diğer yöntemlerle tanı konamamış hastalara

Kanlı balgam çıkaranlara

Akciğer grafisi veya tomografisinde akciğer kanseri şüphesi olan ve her türlü tetkik yapılıp (alerji, reflu, sinüzit vs. ) nedeni bulunamamış öksürük yakınması olanlara

Balgamda tümör hücresi görülenlere

Akciğer kanseri takibi yapılan, nefes borusuna yabancı bir cisim kaçan hastalara

10 gün geçmesine rağmen düzelmeyen öksürük şikayeti olan hastalarda

Kalıcı ses kısıklığı, akciğerde sıvı birikmesi ve kilo kaybı olan hastalara

Nefes borusu ve bronş içinde tıkanmaya yol açan tümörlerde de tümörü küçülterek havayolu açılması gereken hastalara

Uzm. Dr. Yasemin Saygıdeğer Kont, “Bronkoskopi işlemi Bronkoskop adını verdiğimiz bir aletle yapılır. Bronkoskop; uzun, bükülebilir, ince bir kurşun kalem kalınlığında ucunda parlak bir ışık bulunan bir tüptür. Bu tüp bükülebilir olmasından dolayı burundan veya ağızdan kolaylıkla sokulur. Tüpün mercekli kısmından bakınca doktor solunum yollarının çeşitli bölgelerini gayet açık ve aydınlık bir şekilde görebilir. Böylece solunum yollarında veya akciğerde bir hastalığın bulunup bulunmadığı saptanır.” dedi.

Bronkoskopi sırasında gözleme ek olarak; ‘Bronkoskopun içinden geçen bir kanal aracılığı ve aspiratör adı verilen emici bir cihazla nefes yollarının içindeki balgam, kan ve salgıların emilerek dışarı çekilebildiğini söyleyen Yasemin Saygıdeğer Kont, “Bu incelemeler çok önemli bir teşhis olanağı sağlar. Ucunda ufak bir pens bulunan bükülebilir bir telle hastalıklı bir odaktan ufak bir doku parçası alınır. Bu doku parçası laboratuvara gönderilerek mikroskopla tetkik edilir. Biyopsi ile elde edilen patolojik bulgu, hastalıkların, özellikle akciğer kanserinin teşhisinde çok önem taşır.” ifadelerini kullandı.



Yorumlar