BU AKŞAM GÖZLERİNİZİ GÖK YÜZÜNDEN ALAMAYACAKSINIZ!
Her yıl yaşanan Perseid meteor yağmuru, 12 ve 13 Ağustos geceleri en yoğun seviyeye ulaşacak. Meteor yağmuru Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek.
12 Ağustos 2015 Çarşamba 14:58
Perseus Takımyıldızı yönünden gelen meteorlar, iki gece boyunca Kuzey Yarımküre'de gökyüzünü aydınlatacak. Kuzey Kutup noktasına yakın noktalarda daha rahat gözlemlenebilecek olan kozmik olayda, her dakika en az bir meteor geçişi yaşanması bekleniyor.
NASA, bir saat içinde gözlemlenebilecek meteor sayısının 100'e ulaşabileceğini açıkladı. Amatör gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı sunacak olan meteor yağmuru, Dünya'nın yörüngesinin kozmik enkazla çakışması sonucu oluşuyor.
İki gece boyunca Dünya'nın tanık olacağı gök taşları, yeryüzüne en son 1992 yılında yaklaşan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının parçacıklarını temsil ediyor. NASA, 12-13 Ağustos geceleri zirve yapacak meteor yağmurunun 24 Ağustos'a kadar devam edeceğini açıkladı.
Teleskoba ihtiyaç yok
Meteor yağmurunu gözlemlemek için teleskop veya dürbüne ihtiyaç olmayacak. Meteorları çıplak gözle rahatlıkla görebilmek için, şehir ışıklarının yoğun olmadığı bölgelerin tercih edilmesi gerekiyor.
Perseid meteor yağmuru 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece ve 13 Ağustos'u 14 Ağustos'a bağlayan gece Türkiye'den de çıplak gözle görülebilecek.
1- Bir saat içinde 120’ye yakın meteor göreceğiz.
2- Ay güneş battıktan hemen sonra doğacağı için gökyüzü daha karanlık olacak.
3- Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek için ekstra bir ekipmana ihtiyaç yok.
4- Meteorlar atmosfere 60 km hızla girecekler.
5- Bu meteorların birçoğu kum tanesi büyüklüğünd
6- Zaten Perseid dediğimiz şeyler de aslında Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının arkasında bıraktığı parçacıklar.
7- Bu kuyruklu yıldız Dünya’ya birçok kez çok yakından geçen en büyük cisim.
8- Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı ile Dünya 3044 yılında çok tehlikeli bir yakın geçiş yapabilir.
9- Dünya kendi ekseninde dönerken Güneş’e dönük olan kısımlar daha çok yıldız tozu çekiyor. Bu nedenle en iyi meteor yağmuru şafak vaktinden biraz önce izlenebilir.
10- Bu geceki meteor yağmurunu bize yaşatacak Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı en son ziyaretini 1992’de yaptı.
11- Bu kuyruklu yıldız yörüngesini 2000 yılda bir tamamlıyor. Yani bu gece göreceğimiz kuyruklu yıldız aslında MS. 188 ve M.Ö 69 yıllarında görülenle aynı yıldız!
12- Bir sonraki Swift-Tuttle geçişi 2126’da gerçekleşecek.
Kaynak: NASA ve Al Jazeera
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber