09 Ocak 2025
  • Manisa14°C
  • İzmir15°C

DARWİNİZM TÜKENDİ, EVRİMBİLİM VERELİM

Mahmut Tolon

09 Haziran 2009 Salı 08:50

Darwinizm tükendi, evrimbilim verelim

  

 “Darwinizm” kelimesi ondokuzuncu yüzyıldaki yanlış anlaşılan ve terkedilen evrim anlayışı tarihinde bir zamanlar kullanılmış bir kelime, batıda artık pek  kullanılmıyor.

 

Tabii eğer bilim tarihi ile uğraşmıyorsanız. Artık evrimbilim terimi kullanılıyor.

 

Evrim bize dünyayı anlamamıza ve çözüm üretmemize olanak veren bir bakış açısı. Eflatundan, Ebu Reyhan el  Biruni'den (873-1048) ve Çinli dahi Şen Kuo dan (1031-1095) beri hissedildi  ve giderek Charles Darwin in dedesi dahil birçok bilimle ilgilenen insan tarafından bu sezgiler paylaşılabilir bilimsel dile çevrildi.

 

Darwin evrim hakkında yazdıklarını yirmi sene kadar Viktoryen İngiltere'de dini tepkiden çekindiği için yayınlamadı. Taa ki Alfred Wallace in ayni konuyu bilimsel biçimde dile getiren makalesi yayın kurulunda olan Charles Darwin in önüne konana kadar.

 

Ancak ondan sonra Charles Darwin uzun zamandır hazır olan kitabını yayınlamaya karar verdi. Yani bir yandan çekiniyordu bağnazca tepkilerden, diğer taraftan da öncülüğü kaptırmak istemedi. Wallace da coğrafi evrimin babası olarak tarihe geçti ve  kendisinden daha yoğun bu konu ile ilgilenen Darwin'i takdir etti ve destekledi.

 

Bundan 150 yıl once zaman artık olgunlaşmıştı ve “Türlerin kökeni” bilim çevrelerinde genel bir kabul gördü.

 

Artık evrimbilimi  olmadan  Genetik Microbiyoloji Tıb, Embriyoloji  gibi yüz kadar bilimdalını anlamak mümkün değil. Darwin'in mütekamil bir insan olması bilim için bir şans idi.

 

O zamanki biliminsanları gibi merakları uğruna para harcayan insanlarından  sonra maaş alarak bu işi merak eden nesiller gelişti. Bugün biliminsanları denilince genelde kariyer yapanlar ve bu iş için maaş alanlar anlaşılıyor. Yeni ruhban sınıfı mı diyelim?

 

Ve anlayıp kabul ederek işin felsefesini kavramamış olsa bile her hekim bugün Darwin'den daha fazla evrim hakkında bilgi sahibi. Bir sürü yanlış yorum yapıldı ve tarihe gömüldü. Galton vs ırkçılığı bile evrim ile izah etmeye çalıştılar.  Darwinizm kelimesi ozamandan kalma .

 

Evrim Darwin'in malı değil, herhangi bir kişiden veya türden   daha üstün bir gerçek. O olmasaydı Wallace , o olmasaydı Bates veya Mendel zaten bu bakış açısını insanlığın hizmetine sunacaklardı.

 

Darwin'in bu denli ünlü olması hem tutku ile kendini bilime adayan insan olmasından, biraz da İngiltere'nin bu öncü insanı insanlığa iyi tanıtabilmelerinden kaynaklanıyor.

 

Biz birbirimizi yemekte daha ustayız. Örneğin Özbekistan'da doğan ve Gazneniler zamanında yaşayan Biruni ki  Fars düşünürü olarak tanınıyor, hakkında bilgi almak istediğinizde bizde bu konu ile ilgilenen birkaç şayanı takdir eser dışında Unesco da 1974 de Birleşmiş Milletler tarafından basılan kaynaklara başvurmak zorunda kalıyoruz. Bunlar kısmen Ruslar tarafından Farsça'dan çevrilmiş.

 

Evrim bilimi ile uğraşanlar bilirler  Carl von  Linné (Linnaeus)  bitkilerin iki isimli klasifikasyonu sayesinde botaniğin babası olarak adlandırılır ve haklı bir ismi vardır dünya bilim adamları arasında.

 

Biruni ondan yediyüz yıl önce iki isimli bir botanik klasifikasyonu başlatmıştır..

 

 

Evrim tabiatın anayasasıdır ve giderek daha iyi kavradığımız bir gerçektir hangi devlet veya mitoloji anlayışı tesiri  ile gerçeğe insanlar zaman zaman karşı gelmek isteseler ve kafalarını kuma gömmek isteseler bile. Evrim nasıl bu güne geldiğimizi anlatır “neden?” burada olduğumuzu değil!  Bu soru  felsefenin ve dinlerin konusudur.

 

Bir kısmı sadece kafayı, anlamadan, kuma gömmekte israrcı değil, diğerlerinin de çatık kaşlarla kuma gömmelerini isteyecek kadar bağnazca davranabilir. İnatçı türümüzün bir özelliği deyip geçmek gerek.