08 Eylül 2024
  • Manisa24°C
  • İzmir26°C

DEDEDEN TORUNA ÜÇ NESİLDİR AT ARABACILIĞI VE FAYTONCULUĞU!

Akhisar Sanayi sitesinde dededen toruna üç nesildir, at arabacılığı ve fayton ustalığı yapan, baba Şefik Güneş ve oğlu Bülent Güneş’in ünleri ilçe dışına taştı. Akhisar’ın nimsini Türkiye’ye ve sonrada Yurt dışına duyuran at arabacısı ve fayton

Dededen Toruna Üç Nesildir At Arabacılığı ve Faytonculuğu!

10 Ağustos 2006 Perşembe 15:51

Bu haber toplam 8100 defa okunmuştur

Dededen Toruna Üç Nesildir At Arabacılığı ve Faytonculuğu!
AKHİSAR: (Kenan MOLLA)

Akhisar Sanayi sitesinde dededen toruna üç nesildir, at arabacılığı ve fayton ustalığı yapan, baba Şefik Güneş ve oğlu Bülent Güneş’in ünleri ilçe dışına taştı. Akhisar’ın nimsini Türkiye’ye ve sonrada Yurt dışına duyuran at arabacısı ve fayton ustası baba oğul Güneş’ler aldıkları siparişleri gününde teslim ediyor.

At arabası Ustası Şefik Güneş (55) 1962 yılında babam İsmail Güneşin yanında mesleği olan at arabası (12) çocuk yaşlarda başladım. Babam bu mesleğe 1928 yılında başlamış biz de yanında durarak at arabası ustası  olduk. Ben at arabacılığı mesleğini 1986 yılına kadar sürdü ve o yıllarda tütüncülük yavaş yavaş bitiyordu. Bende at arabasının minyatürünü yapmaya başladım. Haftada bir minyatür at abrası yapıyordum. Akhisar ve çevresinde isim yaptık. Daha sonra Turistik yerlerden, otellerden, otel salonlarını bahçe peysaj ve servis  arabası olarak kullanılmaya başlanınca bizden gören yaklaşık 10-15 kişiden minyatür at arabası yapmaya başladılar. Mantar gibi türeyen at arabası ustaları rekabet kaliteyi getirir ama biz de kalite değil de iyi malzeme kullanmayarak minyatür at arabasını gözden düşürdüler. O zaman kara kara  düşündüm. Oğlum Bülent Güneş askerden geldi. Onunda mesleği benim mesleğim olan At arabası ustacılığı idi. Beraber çözüm ararken oğlum çarşıda fayton görüyor ve kâğıt üzerine faytonu çiziyor ve ilk minyatür faytonu oğlum ile birlikte yaptık” dedi.

Minyatür fayton yaparak mesleğine dört elle sarılan genç kuşak at arabacı ustası Bülent Güneş” yaptığımız ilk minyatür faytonu Niğde Aksaray’da bir otel işletmecisi aldı. Hemen birkaç tane daha yaptık. Baktık faytonlar satılmaya başlandı sipariş almaya başladık. Fenerbahçe Kulübü Başkan Aziz Yıldırım ‘da fayton alınca fayton imalatını büyütmeye karar verdim. Bergama’da Fransa’dan gelmiş eski bir fayton olduğunu öğrendim. Bergama’dan o faytonu aldım söktüm kalıplar çıkardım ve fayton imalatını büyüttüm. Yaptığımız faytonlar yurt içinde ve yurt dışında değişik yörelerden alıcılar geldi. Türkiye’de Eskişehir, Kars, Isparta, Kırıkkale, Gaziantep, Kastamonu, Yalova  gibi bir çok İl ve İlçeden siparişler aldım.Yurt dışında Suudi Arabistan, Yunanistan , Hollanda, İngiltere, Şili Cumhuriyeti  yaptığım fayton beğenilip satın alındı. O gün bu gündür ben fayton yapıyorum, bir faytonu 35 günde  yapıyorum. Sipariş üzerine yapıyorum. Yaklaşık 12.000 bin ve 16.500 YTL  arasında fiyatlar değişiyor. Türkiye’de birçok İl Belediye Başkanlarına fayton yaptım. Devamlı yaptığım Körüklü VİCTORIA Tipi ile LANDAUER İngiliz faytonu yapıyorum. Sipariş üzerine Kupa, ANNA, JAGI, UNGARISCHER, LİNZERVE DOKTOWAGEN modellerini yapıyorum“ dedi.




Yorumlar