05 Ocak 2025
  • Manisa10°C
  • İzmir10°C

DENİZ YILDIZI

Ayten Çandar Işık

09 Ekim 2017 Pazartesi 16:42

Bir adam sahilde yürüyüş yaparken,  telaşla denize bir şeyler atan bir çocuğa rastlar. Biraz daha yaklaşınca çocuğun, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder.

“Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsun ?” diye sorar.

Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden çocuk, “Yaşamaları için” yanıtını verince, şaşkınlıkla “İyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmana imkan yok. Senin bunları denize atman neyi değiştirecek ki ?” der.

Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atar çocuk, “Onun için çok şey değişti”.

Umut, belki de en çok ihtiyacımız olan şey bu günlerde. Ve bizler, hem ekonomist hem de yaşam koçları olarak hep bu fikirle yola çıktık; insanların içinde umudu çoğaltmak ve yaymak. Kötü ve olumsuza odaklanmak yerine, iyi ve verimli şeyler yapan güzel insanları ayırt etmek ve bu güzel insanların yaptıklarını görmek ve göstermek. Başka insanlara da ilham vermeleri içinde gerekli ortamı sağlamak ve aktarmak, tıpkı denizyıldızının hikayesi gibi bir iken bin olmak. Çevremize baktığımızda bulunulan umutsuzluk ortamında en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri, iyi ve verimli örnekleri ortaya çıkarmak ve sizlere sunmak.

  1. Optimist olun: “If you realized how powerful your thoughts are, you would never think a negative thought.” Pozitif düşünmenin ne kadar etkili ve başarılı olduğunu anladığınız takdirde negatif düsüncelere yer vermeyeceksiniz. 
  2. Yapacağınız bir şeyi asla ertelemeyin, onun sonu gelmeyecektir, yapacağınız işin başlangıç tarihi düşündüğünüz andır!
  3. İstediğiniz şeye odaklanın: Artan adrenalin sizi kesinlikle pozitif bir ruh haline sokacaktır :)
  4. Çevrenize bir bakın: Başarılı ve mutlu insanlar genelde çözüm odaklı insan olmalarından kaynaklanır. Bu insanlar %20’si sorunlarla ilgilenir, kalan %80’i olması gereken çözümlere odaklanır.

En güzel örneklerden birisi de un sektörüdür. 18 milyar TL büyüklüğe sahip olan Türkiye Un Sanayisi, 11.6 milyon tonluk dünya un ticaretinin %30’unu gerçekleştirmektedir, bu demek oluyor ki dünyaya satılan her 3 kg unun 1 Kg’ını Türkiye satıyor. “Made in Turkey” ile dünyada ülkemizi temsil etmek paha biçilmez.

Türkiye Un Sanayicisi son 5 yıldır ihracatta dünya birincisi konumundadır,  2004 yılında 300 bin ton un ihraç ederken, 2016 yılında 3,5 milyon ton un ihraç edildi, bu tam 1 milyar 70 milyon dolarlık ihracat demektir. 2015'e göre miktar bazında % 25, değer bazında ise % 10 artış vardır. Ülkemizde buğday üretimim uzun vadede yeterli olsa da katma değerli un üretimi için buğday ithalatı yapılmaktadır. En çok un ihracatı yapılan ülkeler Irak, Sudan ve Suriye Angola, Filipinler, Madagaskar, Endonezya, Benin, İsrail ve Gana’dır.

Ekonomi.isbank’ın Ekim ayı raporundan ve istatistiklerinden sadece birkaç örnek sunmak istiyorum:

  1. İç tüketimdeki canlanmanın ve kamunun aldığı tedbirlerin etkisiyle Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %5,1 ile beklentilere yakın bir düzeyde büyüme kaydetmiştir. Daha önce %5 düzeyinde açıklanan ilk çeyrek büyümesi de %5,2 olarak güncellenmiştir. Böylece, yılın ilk yarısında ekonomi yıllık bazda %5,1 büyüme sergilemiştir. 2016 yılı büyümesi ise %2,9 düzeyinden %3,2’ye revize edilmiştir.
  2. Ağustos ayında ihracat hacmi geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %12,3, ithalat hacmi %15,3 artmıştır. Böylece dış ticaret açığı %22,8 oranında genişlemiştir. Otomotiv Sanayi Derneği’nin yayımladığı verilere göre, otomotiv sektöründe yılın ilk 8 ayında toplam araç üretimi geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %19 artarak 1,1 milyon adet olmuştur.

Türkiye ekonomisinin 2017 yılında böylelikle %5 büyümesi hep birlikte ne kadar güçlü ve üretken olduğumuzu tekrar ortaya koymuştur.