11 Ocak 2025
  • Manisa8°C
  • İzmir13°C

DİKKAT! EVLİLİK ÖNCESİ TALASEMİ TESTİ YAPTIRDINIZ MI?

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Akhisar Sağlık Grup Başkanlığı Doktoru Nuray Keskin, Talasemi (Akdeniz Anemisi”)  hastalığının öneminin ve hastalığı hakkında bilgi erdi......

Dikkat! Evlilik Öncesi Talasemi Testi Yaptırdınız mı?

08 Mayıs 2008 Perşembe 18:19

Bu haber toplam 8656 defa okunmuştur

Sağlık Grup Başkanlığı “Talasemi” ile bilgi verdi!
>>>>>Kenan MOLLA

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Akhisar Sağlık Grup Başkanlığı Doktoru Nuray Keskin, Talasemi (Akdeniz Anemisi”)  hastalığının öneminin ve hastalığı hakkında bilgi erdi.

''Akdeniz Anemisi'' olarak da bilinen Talasemi hastalığının yayılmasının önlenmesine katkı sağlamak ve hastaların sorunlarına çözüm bulmak için bilgi veren Akhisar  Sağlık Grup Başkanlığı Doktoru Nuray Keskin şu bilgileri verdi.

Talasemi Nedir? Nasıl tedavi edilir?

Eski Yunancada "Thalas" kelimesi deniz, "Emia" kelimesi anemi anlamına, "Thalasemia" ise Akdeniz anemisi anlamına gelir. Akdeniz bölgesinde ve göçlerle yayılarak dünyanın bir çok ülkesinde görülen kalıtsal kan hastalığıdır. D.S.Ö. (Dünya Sağlık Örgütü) nün verilerine göre, tüm dünyada 266 milyon hemoglobinopati taşıyıcısının bulunduğu vurgulanmaktadır.

1-Talasemi Majör (Hasta Tip): Akdeniz anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, solgunluk iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar.Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedaviler zor ve pahalıdır.

2-Talasemi İntermedia (Hafif Hastalık Tipi): Genellikle bir yaşından sonra tanı konulur. Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.

3-Talasemi Minör (Taşıyıcı Tip): Bu bireyler tamamen sağlıklıdırlar. Eğer her iki ebeveyn Talasemi taşıyıcı ise her gebelikte %25 olasılıkla normal, %50 olasılıkla Talasemi taşıyıcısı, %25 olasılıkla Talasemi majör çocuk doğabilir. Eğer ebeveynlerden biri Talasemi taşıyıcısı ise doğacak her çocuk %50 ihtimalle taşıyıcı olabilir. Bu nedenle anne ve babaların çocuk sahibi olmadan önce Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını bilmeleri önemlidir. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak Talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında öğrenirler. Taşıyıcılık bulaşıcı değildir. Talasemi taşıyıcılığı bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Taşıyıcılık evlenmeye engel değildir. Ancak iki taşıyıcının evlenmesi halinde gebeliğin 10-11. haftalarında doğum öncesi tanı yapılabilir.

Talasemi Taşıyıcılığı Nedir?

Talasemi taşıyıcıları sağlıklı görünen, hasta olmayan fakat hastalığı taşıyan ve çocuklarına geçiren kişilerdir. Antalya'da taşıyıcılık oranı %10 un üzerindedir. Yani 10 kişiden birisi Talasemi taşıyıcısıdır. Her Talasemili çocuğun anne ve babası taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun Talasemili olma ihtimali  yüzde 25’dir. Bu nedenle evlilik öncesi her genç Talasemi taşıyıcısı olup olmadığını test yaptırarak öğrenmelidir. Talasemi'nin iki Talasemi taşıyıcısının evlenmesi sonucu oluşacağını söylemiştik.

Teşhis ve Tedavi


Talasemi hayatın ilk 4-12 ayı içinde belirtilerini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi çocuk doğduktan sonra konulabilir yada doğmadan önce anne karnında prenatal tanı ile konulabilir. İki taşıyıcı çiftin taşıyıcı olduklarını bilmeleri hasta çocuğun doğmamasında büyük etken ve şanstır. Genelde aileler taşıyıcı olduklarını Talasemi'li bir çocuk meydana getirene kadar bilmezler.Talasemi hastalığı daha çok Demir eksikliği anemisi ile karıştırıldığı için muhakkak uzman ekiplerce yapılmalıdır. Demir eksikliği anemisi tanısı konulan bir Talasemi hastasına yanlış tedavi sonucu hastayı geri dönülmez yan etkilere sürükleyebilir hatta ölümüne sebebiyet verilebilir.







Yorumlar