DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ FİDAN DİKİMİ İLE BAŞLADI!
Orman Haftası nedeniyle Akhisar Çağlak mevkiinde bir çok doğa severin katılımı ile ağaç dikimi gerçekleştirildi. Çağlak mevkiinde kutlanmaya başlanılan Dünya Ormancılık Günü ilk gününde ger doğa dostu bir fidan alıp kendi elleriyle diktiler.......
20 Mart 2007 Salı 09:13
Dünya Ormancılık Günü Fidan Dikimi İle Başladı!
Akhisar (Kenan MOLLA)
Orman Haftası nedeniyle Akhisar Çağlak mevkiinde bir çok doğa severin katılımı ile ağaç dikimi gerçekleştirildi. Çağlak mevkiinde kutlanmaya başlanılan Dünya Ormancılık Günü ilk gününde ger doğa dostu bir fidan alıp kendi elleriyle diktiler.
Akhisar Orman İşletme Müdürü Ali Osman Başlı kimileri için sıcaktan korunan bir gölge, kimileri için barınak, kimileri için gıda olan ağaç doğanın insanlığa armağanıdır. İnsanoğlu var oldu olalı ağaç ile iç içe yaşamıştır. Ağaca sahip olmak ondan daha çok faydalanmak için onu kendisine armağan eden doğa ile savaştı ve ağaç var olduğu sürece hep insanlığa dost kalmıştır. Doğanın kaynakları tükenmeye yüz tutunca insanlık yeniden ağacın dostluğu keşfetmiştir diye yazmış bir firma tanıtım kataloguna bunu sizlerle paylaşmak istedim. İçinde bulunduğumuz hafta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından dünya Ormancılık Günü 21 Mart ın içinde bulunduğu haftada yapılmaktadır. 21 Mart Kuzey yarım küredeki baharın, güney yarımkürede sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve bu sebepler ile Dünya Ormancılık Günü ilan edilmiştir. İçindeki bulunduğumuz zaman küresel ısınmanın sıkça telaffuz edildiği bir zamandır. Basın yayın kuruluşlarında değişik şekillerde yansımalarını görüyoruz. Umarım ileride bu sıkıntıları duymayız. Küresel ısınmaya karşı neler yapabiliriz diye insan kendi aralarında konuşuyorlar. Bizim için en önemli hadise günlük hayatımız da ne yaptığımızı neden yaptığımızı çok iyi bilip sorgulamamız lazımdır. Aksi takdirde birinci sınıf tarım alanlarını fabrika, konut ve yerleşim alanı ile doldurup dağdaki bir karış toprağın yok olmaması için erozyonla mücadele ediyoruz diye şarkı söylemek zorunda kalırız ve kimseyi de inandıramayız. Onun için sahip olduğumuz değerlerini çok iyi bilmeliyiz. Her alanda olduğu gibi ormancılık alanında da böyledir. Ormancılık tarımın sigortasıdır diyoruz. Ama tarım alanlarını yerleşim yeri haline getiriyoruz, ülkemizdeki bir çok ovalar kayboldu. Umarım yeni nesiller bunlardan ders alır ve bu kaynaklarımız yok olmaz. Etkinlik deyince ilk aklımıza gelen fidan dikimidir. Gidiyoruz fidanı dikiyoruz, oh ne kadar eğlenip geliyoruz. Halbuki çevresel manada yapabileceğimiz o kadar çok şeyler varki. Çok basit bir hesap yapalım. Bizim evimize ayda kaç tane poşet giriyor bunun hesabını yapalım. Günde bir ekmek aldığımız zaman ayda 30 poşet, pazara gidiyoruz en az 6 poşet ve bir ayda evimize 100 tane poşetin girdiğini tespit ettik. Akhisar ın 20 bin aileden oluştuğunu düşünürsek yılda 20 milyon poşet eder ve bunun geri dönüşümü 150 yıldır. Eskiden file vardı şimdi rahatlık var ama bu rahatlığın mutlaka bedeli olacaktır. Umarım bunun beledi ağır bir şekilde ödemeyiz dedi.
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı Bugün önemli bir gün için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Genellikle bu tür etkinliklerde yapılan faaliyetler bugün ile sınırlı kalıyor. Bu konu ile ilgili hassasiyeti hepimiz biliyoruz. Fakat yaptığımız işleri sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor. Özellikle genç öğrenci kardeşlerimize söylüyorum bunu. Bu konuya ilişkin yapacağımız her şeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Çevre konusu gerçekten çok önem vermemiz gereken bir konudur. Sürekli duyuyoruz küresel ısınma ve çevre kirliliği artık bunlar bizleri tehdit eder hale gelmiştir. Genç arkadaşlarımız bu konuda daha yatkınlardır. Etrafa bakıyoruz ancak bir çok şeyi göremiyoruz. Bu özel günlerde ağaç dikiyor ama gerektiği şekilde bakamıyoruz. Şunu söyleyebilirim ki ağaçların bize değil bizlerin ağaçlara ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu ektiğimiz ağaçlarımızı yaşam tarzı haline getirerek birlikte yaşamayı yarın geç olmadan öğrenmemiz gerekmektedir. Bu konuda genç arkadaşlarımıza bu işin peşini bırakmamalarını tesviye ediyorum, bugün ile sınırlı kalmadan inşallah yaşamımızın her aşaması ve kademesinde çevre ile ilgili hassasiyetlerimiz sürdürülebilir hale gelir dedi.
Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek yıl içerisinde birçok kutlama, bir çok etkinlik programına katılıyoruz. 21 Mart ın içinde bulunduğu hafta da Orman Haftası ve Pazartesi den itibaren bir hafta sürmektedir. Bizim gibi bir çok il ve ilçede geçmiş yıllarda olduğu gibi ağaç bayramları, fidan dikimleri gerçekleştiriliyor. Bugün burada dikeceğimiz birkaç yüz fidan sadece sembolik olarak yeşile bağlılığı, yeşili sevmeyi onu korumayı ve ağaçların toplum hayatında bizlere ne kadar faydalı olduğunu özellikle genç kuşaklara öğrencilerimize anlatmalıyız. Bunun haricinde gerek Orman Bakanlığı ağaçlandırma ve erozyon kontrol genel müdürlüğü, gerek bir takım değişik sivil toplum örgütleri ve yine ticari anlamda ağaçlandırılmak üzere hazine arazilerinden vatandaşlara yada şirketlere verilerek buraların 49 yıllığına kiralanması şeklinde kara dayalı ağaçlandırmalar vesilesiyle ülkemizde her yıl milyonlarca fidan dikiliyor. Ama bu dikilen fidanların belki yarısı kadar, belki tamamı belki de 2 katı kadar ağaç kesiliyor. Orman ürünleri hepimizin günlük hayatında kullandığı sanayide, kağıtta, tahtada, sırada elimize aldığımız kalemde bile vazgeçilemez bir üründür. Dolayısıyla zamanı gelince bir takım ağaçların da kesilmesi ve bu amaçla kullanılması gayet normaldir. Ancak kestiğimizden daha fazla dikebilirsek ağaç sayımızı orman alanımızı her yıl daha da arttırabilirsek geleceğe ümitle bakmamız mümkün olacaktır. Ülkemizde topraklarımızın yüzde 27 si ormanlarla kaplıdır. Akhisar ilçemiz ve Manisa ilimiz bu konuda Türkiye ortalamaların biraz üzerindedir. Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgesi genel orman açısından diğer bölgelere nazaran zengin alanlardır. Ancak bir iç Anadolu veya doğuyu gezdiğimizde kilometrelerce hatta yüzlerce kilometre gittiğinizde yeşilliğe ve ormana rastlayamıyoruz. İşte bu yeşil alanların ve ormanların kıymetini elimizdeyken bilelim ve onların arttırılmasına yönelik çaba sarf edelim. Eğer biz bunu gerçekleştiremezsek bize devredilen orman miktarını gelecek nesillere arttırmadan devredemezsek gelecek kuşakların çok daha bunalacağı ve yaşanamaz bir dünya ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır dedi.
Daha sonra Akhisar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileri yapıldı. Ardından Orman Mühendisi Taner Öğe fidan dikimi tarifini herkese örnekle anlattı. Daha sonra bütün doğa severler fidan dikimi yaptı. Fidan dikimi ardından herkese yemek ikramı yapıldı.
Ağaç dikimine Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Kur. Alb. S. Cüneyt Kavuncu, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Adalet ve Komisyon Başkanı Muhammet Güney, Akhisar Orman İşletme Müdürü Ali Osman Başlı, Daire Amirleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Ayrıca CBÜ öğretim görevlisi Seval Çetin in önderliğinde Tavukçuluk Bölümü Öğrencileri ve CBÜ Yüksek Okul Müdürü Altay Uğurgöl katıldı. Tema Vakfı gönüllüleri de ağaç dikiminde hazır bulundular.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber