DÜNYANIN 5. EN BÜYÜK DEPREMİ 8.9 ŞİDDETİNDE JAPONYA'DA OLDU
Japonya'da meydana gelen son 140 yılın en şiddetli depremi ülke genelinde büyük zarara yol açtı. Reuters, Japonya'da küresel çapta üretim yapan şirketlerin son durumu ve hasar raporlarını derledi.
11 Mart 2011 Cuma 21:07
Dünyanın 5. En Büyük Depremi 8.9 Şiddetinde Japonya'da Oldu
Japonya'da meydana gelen son 140 yılın en şiddetli depremi ülke genelinde büyük zarara yol açtı. Reuters, Japonya'da küresel çapta üretim yapan şirketlerin son durumu ve hasar raporlarını derledi.
İşte alfabetik sıraya göre bu şirketler ve uğradıkları zararlar:
ASAHI KASAI
Miyagi'de bulunan fabrikanın elektrik kesintisi nedeniyle faaliyeti durdu. İşçiler tahliye edildi ancak zararın boyutu konusunda bir tahmin bulunmuyor.
BRIDGESTONE
Büyük fabrikalarından herhangi biri için bildirilmiş hasar bulunmuyor.
CANON
Herhangi bir hasar ya da yaralanma haberi gelmedi.
CITIGROUP HOLDINGS JAPAN
İşlemlerde bir aksama bulunmuyor, operasyonlar deprem sonrasında önceki gibi devam ediyor. Tokyo'daki tüm personel güvende. Tokyo dışındaki tüm şubelerdeki personelinin güvenliği için henüz bir doğrulama yapılmadı. Sendai de şubesi bulunmuyor.
COSMO OIL
Tokyo'nun doğusunda Chiba'da bulunan petrol rafinerisinde büyük yangın çıktı. Tüm faaliyetler dururken, rafinerideki yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.
FUJITSU
Bazı üretim tesisleri zarar gördü ancak ölü ya yaralı yok.
HONDA MOTOR
Tochigi'deki ar-ge biriminde kantin duvarının çökmesiyle 43 yaşında bir erkek çalışan hayatını kaybetti. Tochigi'deki diğer birimlerde de duvar ve çatılarda hasarlar meydana geldi. 30 kişi yaralandı.
Sayama, Tochigi ve Hamamatsu'daki fabrikalarda faaliyet durdu.
Japonya'nın orta kesiminde bulunan Suzuka fabrikasında ise ara verilen üretime yeniden başlandı.
JFE ÇELİK
Şirket önceden gelen haberleri yalanlayarak Chiba'daki fabrikasında yangın olmadığını açıkladı.
-JSR (Sentetik kauçuk üreticisi)
Ibaraki'deki, Kashima fabrikası üretimi durdurdu. Herhangi bir tesisi için hasar bildirmedi.
MITSUİ MADENCİLİK
Aomori bölgesindeki Hachinohe çinko tesisindeki operasyonlarını durdurdu.
NISSAN MOTOR
Japonya'daki dört montaj fabrikasında da üretim durdu. Tochigi ve Fukushima'daki fabrikalarında küçük çaplı yangınlar çıktı. Tochigi'deki fabrikada iki çalışan hafif yaralandı.
PANASONIC
Fukishima'da ses sistemleri ve dijital kamera üreten iki fabrika, Miyagi'de ise fotoğraf makinesi lensi üreten bir fabrikada üretim durdu.
SONY
Şirketin ikisi Fukushima, dördü de Miyagi de olmak üzere Japonya'daki altı fabrikasının tamamında faaliyetlerde durduruldu. Çalışanlar tahliye edildi. Sony'nin Miyagi'deki fabrikası kimyasal yarı iletkenler, diğer üç fabrikasıysa optik film ve farklı yedek parçalar üretiyordu. Fukushima'daki fabrikalarda batarya üretimi gerçekleşiyor.
Miyagi'deki fabrikalardaki kimyasal ürünlerin bulunduğu katları suların bastığı, bin kadar çalışanın ikinci kata sığındıkları belirtildi.
SUMITOMO METAL INDUSTRIES
Metal üreticisi şirket, Ibaraki'deki fabrikasında iki büyük endüstriyel fırınını kapattı. Şirkette kimsenin yaralanmadığı belirtildi.
TOHOKU ENERGY
Şirketin Miyagi'deki santralinde, bir tirbünden dumanların yükseldiği belirtildi. Tesisteki nükleer santrallerde herhangi bir sızıntının olmadığı belirtildi.
TOKYO ENERGY
Şirketin Fukushima Daiichi'deki nükleer santralinde üç reaktörün otomatik olarak kendini kapattığı belirtildi. Reaktörlerdeki soğutma sistemleri de aynı anda kapandı. Tesiste herhangi bir nükleer sızıntı gerçekleşmedi. Gözlem kameraları da durumu teyit etti.
TOKYO GAS
Şirket, Kanto şehrinde 35 bin eve doğalgaz tedarikini kesti.
TOYOTA MOTOR
Japon otomobil üreticisinin yedek parça merkezi Miyagi kentinde bulunuyor. Yaris marka otomobillere yedek parça sağlayan fabrika yılda 120 bin birimlik üretim gerçekleştiriyor.
Şirketin Kanto kentinde de yedek parça üretim tesisi bulunuyor. Burada da Belta, Auris, Blade modelleri için üretim gerçekleşiyor.
Toyota'nın Miyagi'de aynı zamanda Panasonic ile ortak olduğu bir tesisi de var burada hibrid araçlar için bataryalar üretiliyor. Şu anda tesiste üretim durmuş durumda.
Japonya'da 500'den fazla da kişinin kaybolduğu ifade ediliyor: Japonya hükümet sözcüsü de can kaybının çok ciddi boyutlarda olduğunu açıkladı. Zira 10 metre yüksekliğindeki dev dalgalar önüne geleni alıp götürdü.
Yerel saatle 14.46'da oluşan depremin merkezinin, ülkenin kuzey doğusundaki Miyagi eyaletinin 130 kilometre doğusunda denizin 24.4 kilometre altı oldu belirtildi.
Depremin büyüklüğünü Japonya Meteoroloji Ajansı ilke olarak 7.9, sonrasında 8.4, nihai olarak da 8.8 olarak açıkladı. ABD Yer Araştırmaları Kurumu ise depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 8.9 olarak bildirdi. Depremin ardından Filipinler, Hawaii, Rusya'nın Büyük Okyanus kıyıları, Endonezya ve Tayvan için tsunami alarmı verilirken, Miyagi'nin Sendai şehrini 10 metre yüksekliğindeki dalgalar vurdu.
Rusya, Japonya'ya yakın olan Kuril adalarından 11 bin kişiyi tahliye ettiğini bildirdi. Pasifik'e kıyısı bulunan ve tsunami tehlikesi olan ülkelerde de tahliyeler yapılıyor. BM ise 30 arama ve kurtarma ekibini hazır beklettiğini açıkladı. Çin ve Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkeleri de Japonya'ya yardıma hazır olduklarını açıkladı.
Depremin vurduğu Sendai şehrinin havaalanı pisti de sular altıda kaldı.Deprem nedeniyle Tokyo ve çevresindeki 4 milyon evin elektrikleri kesildi.
Bu arada, Miyagi açıklarında yaklaşık 100 kişinin bulunduğu bir gemi de tsunamiye kapılarak alabora oldu. Hükümet, Fukushima'daki nir nükleer santralin 3 kilometre yakınında oturan 3 bin kişinin tahliye edilmesi gerektiğini duyurdu. Başbakan Naoto Kan, depremin ülkenin kuzeydoğusunda büyük hasara neden olduğunu, radyasyon sızıntısı olmamasına karşın, olağanüstü atomik güç hali ilan etti.
Depremin ardından en büyüğü 7.4 olan 4 artçı deprem daha oluştu. Naoto Kan, uluslararası yardım çağrısı yaptı Chiba eyaletindeki Cosmo Oil rafinerisinde bir patlama olduğu da yerel medyaya yansıdı. Japonelektronikdevi Sony de 6 fabrikasını kapattığını açıkladı. Depremle birlikte nükleer santraller, tren ve asansörler otomatik olarak durdu. Bazı santrallerde hasar oluşurken, onlarca yerde yangın çıktığı bildirildi.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano da, yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesine asker ve yardım görevlilerinin gönderildiğini kaydetti. 14 binada yangının çıktığı Tokyo'da su ve haberleşmede sorun bulunmazken, cep telefonları ile internete bağlanan Japonlar, haberleşmeyi internet üzerinden sağlıyor. Halk, evlerine toplu taşıma araçları çalışmadığı için yaya olarak gidiyor.
Öte yandan, Çin'den ve diğer ülkelerden Japonya'nın kuzey ile başkent Tokyo'ya yolcu uçaklarının uçuşunun şimdilik iptal edildiği ifade edildi. Hongkong'daki bir seyahat acentesi yetkilisi, yarın öğren 12'ye kadar Tokyo'daki havaalanlarına uçuşların iptal edildiğini söyledi.
Depremden etkilenmeyen bölgelere ise uçuşlarda bir aksama yok. Depreme alışkın Japonyalar için geçen gün oluşan 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından bugün oluşan 8.8 büyülüğündeki şiddetli deprem de tecrübeleriyle başarılı bir sınav verdi.
Bugüne kadar dünya yüzeyinde kaydedilmiş en şiddetli 5. deprem olan Japonya'da depremde, Marmara depreminde ortaya çıkan enerjinin 900 katı büyüklüğünde bir enerji ortaya çıktı.
Deprem nedeniyle okyanus tabanında 1 kilometrelik bir kırık oluşturdu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber