E ARŞİV NEDİR?
Vergi mükellefi olmayan tüketicilere, elektronik bir şekilde hazırlanan ve gönderilen sisteme e arşiv uygulaması denilmektedir.
21 Nisan 2017 Cuma 08:57
E Arşiv Nedir?
Vergi mükellefi olmayan tüketicilere, elektronik bir şekilde hazırlanan ve gönderilen sisteme e arşiv uygulaması denilmektedir. Bu uygulama için Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alınması mecburidir. Elektronik bir ortamda oluşturulmakta ve her zaman korunması sağlanmaktadır. Alıcıya hem elektronik şekilde iletilmekte, hem de kağıt olarak gönderilmektedir. Birincisi yani asıl hali, düzenleyici kişiler tarafından korunmakta, diğeri ise nüsha şeklinde elektronik olarak saklanmakta ve kullanılmaktadır. E arşiv nedir? diye merak edenler için genel tanım bu şekildedir. E arşiv kullanacak olan firmaların, e faturaya geçmesi ve kullanmaları zorunlu kılınmaktadır.
E Arşiv Başvuru ve Düzenleme
E arşiv nedir? sorusundan sonra merak edilen diğer konu başvurunun nasıl yapılacağıdır. Başkanlıktan izin alındıktan sonra, özel entegratörler yardımıyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu şekilde başvuru işlemi gerçekleştirildikten sonra ise, Genel İdare Başkanlığına ayrıca başvuru yapılmasına gerek duyulmamaktadır. E arşiv uygulaması sayesinde, fatura oluşturulur, kağıt olarak gönderilir ve faturaların nüshası elektronik ortamlarda korunmaktadır. Ayrıca istediğiniz zaman ibraz edilebilmektedir. Mükellefler talep ederse, e mail olarak gönderilebilir ve sorgulanabilir. Bunun yanı sıra kağıda basılıp verilmesi de mevcuttur. GİB’e gönderilecek olan e arşiv düzenlenmeli ve rapor oluşturulmalıdır. Ardından mali mühür ile onaylanması gerekmektedir. Eğer mükellefler isterse fatura üzerinde zaman damgası da kullanılabilmektedir. Daha sonra ise, elektronik ortamlar üzerinden e arşiv faturaları alıcıya kolaylıkla ve kısa zamanda iletilmektedir. Firmaların parçalı şekilde bu uygulamaya geçmesine ve kullanmasına imkan yoktur. Tüm satış kanalları (toptan, perakende, e ticaret) ile geçiş yapılmalı ve bütün firma adına kullanılmalıdır. E arşiv uygulamasıyla e ticaret satışa yapılacaksa; Ödeme tipi, satış işlemlerinin yapıldığı web site ve adresi, ödemenin aracısı, ödeme hakkında açıklama, ürünün gönderildiği ve ödemenin yapıldığı tarihin bilgisi, ürünü taşıyan firmanın adı ve bilgileri, iade edilecekse iade yapan kişinin adı, soyadı ve imzası, iade edilecek olan malın miktarı, cinsi, fiyatı ve tutarı gibi bilgilerin mutlaka gönderilmesi gerekmektedir. Bu faturada yukarıda bahsettiğimiz bilgilerin bulunması zorunludur ve tüketiciye bir nüshası verilmelidir. Ayrıca faturada satış işleminin internetten yapıldığı da belirtilmelidir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber