18 Ekim 2024
  • Manisa10°C
  • İzmir12°C

EGE’ DE ÇİFTÇİ TÜTÜN’ DEN BULAMADIĞI VERİMİ BİBER VE SEBZE ÇEŞİTLERİNDE DENİYOR!

Gölmarmara İlçesi Kayaaltı Köyü çiftçileri tütüne alternatif olarak tarlasına biber ekiyor. Biber soframızda taze olarak kullanıldığı gibi etli ve zeytinyağlı yemekleri, Biber kızartması özellikle yaz aylarında en çok aranan yemekler arasındadır.

Ege’ de Çiftçi Tütün’ den Bulamadığı verimi Biber ve Sebze Çeşitlerinde Deniyor!

06 Kasım 2006 Pazartesi 15:50

Bu haber toplam 4403 defa okunmuştur

Ege’ de Çiftçi Tütün’ den Bulamadığı verimi Biber ve Sebze Çeşitlerinde Deniyor!
Akhisar (Kenan MOLLA)

Gölmarmara İlçesi Kayaaltı Köyü çiftçileri tütüne alternatif olarak tarlasına biber ekiyor. Biber soframızda taze olarak kullanıldığı gibi etli ve zeytinyağlı yemekleri, Biber kızartması özellikle yaz aylarında en çok aranan yemekler arasındadır. Salçalık biberlerden yapılan biber salçası da yemeklere renk ve tad verirken, tatlı ve acı biberlerden yapılan turşusu da sevilerek yapılmaktadır. İşte bu ihtiyaçlarımızı bizlerin sofrasına getiren çiftçilerimiz yeni en büyük gelir kaynağı kapısı olmuştur.Gölmarmara’nın Kayaaltı köylüleri  Tütünden bulamadığı verim ve geliri Zeytin’in yanında biber üretimi ile sevindi. Gölmarmara’nın Kayaaltı köyündeki çiftçiler Biber üretimi ile en iyi verimi alıp gelirlerini arttırdılar. Önceki yıllarda çok yıpranmalarına rağmen son yıllardaki Biber üretimi ile çiftçiler daha bir rahat ortamı bulduklarını belirtiler. Kabya biberi olarak bilinen salçalık çeşitleri yanında lombardını, Kardalya, Makedon, Çilek gibi bir çok türde biber üretimi yapan köylüler, kendi imkanları ile bir de köylerine 50 tonluk kantar yaptırdıklarını söylediler.

Gölmarmara’nın Kayaaltı köyünde Biberi ilk olarak tarlasına eken ve köylünün bu yolda ilerlemesinde öncülük yapan çiftçi Mehmet Gezici “Biber sektörünü 2000 yılından buyana sürdürmekteyim ve bir öncülük yaptığım içinde sonsuz mutluluk duyuyorum. Şubat ayında ilk olarak seralarda biber tohumları oluşturuyoruz, Mayıs ayı içerisinde de fidanları tarlalarla kavuşturuyoruz. Temmuz ayının ilk haftasından itibaren Kasım ayı ortalarına kadar tarlamızda yetişen biberlerimizi topluyoruz. Biberlerimizi daha çok Manisa, İzmir, Saruhanlı, İstanbul ve Balıkesir’ de bulunan büyük firmalar kendi araçları ile gelip buradan direk mamullerimizi almaktadırlar. Dana önceki yıllarda daha çok zamanımızı alan tütün’ ün yanında bu mamullerimiz hem zamanımızı almıyor hem de daha iyi bir gelir sağlıyor. Köyümüzden toplam yılda bin ton civarında biber satışı yapılmaktadır. Fakat Tütün’ ün piyasa para etmeyip maliyetini bile kurtarmaması köylümüzü şehre göçe zorladı. Kalan çiftçilerimiz ise tutunacak dal aradılar ve bu verimli topraklarımızda Biberi bir gelir kaynağı haline getirip çok iyi döneme girdik. Çiftçimiz önceki dönemlerde yaşadığı sıkıntıyı da bu sayede üzerinden attı ve birlik beraberlik içerisinde biber üretip büyük fabrikalara direk köyümüzden satış yapıyoruz. Daha sonra ürettiğimiz ham biberler fabrikalar sayesinde işlenip yurtdışına ihraç edilmektedir. Köylümüz Biberimizin yanında Zeytin ile de büyük gelir kaynakları elde etmektedir” dedi.




Yorumlar