13 Ocak 2025
  • Manisa10°C
  • İzmir13°C

EĞİTİM İŞ AKHİSAR TEMSİLCİLİĞİ; ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI YOK SAYILIYOR

Akhisar Eğitim-İş Akhisar İlçe Temsilciliği Ragıbbey Mahallesi 18 Sokaktaki Lokalinde Başkan Ali İlhan, zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifi konulu basın açıklaması saat 17.15’te yaptı.

Eğitim İş Akhisar Temsilciliği; Öğretim Birliği Yasası Yok Sayılıyor

29 Şubat 2012 / 23:11

Bu haber toplam 2075 defa okunmuştur

Eğitim İş Akhisar Temsilciliği; Öğretim Birliği Yasası Yok Sayılıyor
Akhisar: (Kenan MOLLA)

Akhisar Eğitim-İş Akhisar İlçe Temsilciliği Ragıbbey Mahallesi 18 Sokaktaki Lokalinde Başkan Ali İlhan, zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifi konulu basın açıklaması saat 17.15’te yaptı.

Eğitim-İş Akhisar İlçe Temsilci Başkanı Ali İlhan’ın okuduğu basın açıklamasını, yönetim kurlu üyeleri ile ADD, CHP, DSP, İP siyasi partiler de destek verdi.

Eğitim-İş temsilci başkanı Ali İlhan’ın okuduğu basın açıklaması metni:

BASINA VE KAMUOYUNA

ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI YOK SAYILIYOR!

Zorunlu eğitimin kesintili olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifi, Milli Eğitim Bakanlığı da devre dışı bırakılarak AKP milletvekillerince hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Görüşülmekte olan yasa teklifi ile 1997’den bu yana uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitim sistemi kaldırılacak ve yerine 4+4+4’ten oluşan kademeli geçiş sistemi getirilecektir. Uygulanacak olan bu yeni düzenleme ile ilköğretim kesintili olacak, 4 yıl birinci kademe, 4 yıl ikinci kademe olacak şekilde ikiye ayrılacaktır. Öğrenci, ilk 4 yıllık eğitimden sonra bağımsız okullar halinde kurulması esas olan ilköğretim ikinci kademe okullarına devam edecektir.

            Eğitim-İş olarak daha önce belirtmiş olduğumuz gibi zorunlu eğitim süresinin uzatılmasını doğru bulmakla birlikte, ilköğretimin 4+4 şeklinde kesintili olarak düzenlemesinin  gizli amaçlar taşıdığına inanıyoruz. AKP tarafından hazırlanan bu düzenleme 8 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle kapanan imam hatip okullarının orta kısmını yeniden hayata geçirme planının bir parçasıdır. Siyasal iktidar, yönetime geldiği 2002 yılından bu yana eğitim sistemimiz üzerinde sürekli değişiklikler yaparak kendi politikasına uygun bir eğitim sistemi oluşturma gayreti içinde olmuştur. Yapılacak bu yeni düzenlemeyle Sayın Başbakanın hayalini kurduğu “dindar neslin” yetişmesine yardımcı olacak imam hatip okullarına, 4. sınıftan itibaren devam etme olanağı sağlanacaktır. Ayrıca yasal düzenlemenin ilköğretimin birinci kademesinden sonra öğrencilerin açık öğretim sistemi ile kalan kademeleri tamamlamasına olanak sağlaması, temel eğitim çağındaki çocukların eğitim sürecinden koparak okuldan uzaklaşmalarına neden olacaktır. Bu durum, kanayan yaramız olan, okula devamlarını sağlamakta zorlandığımız hatta bu amaçla onlarca kampanya düzenlendiğimiz kız öğrencilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Özellikle kırsal kesimde eğitim gören kız çocuklarımız, ilköğretimin birinci kademesinden sonra eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalacaklardır.

           AKP grubunun dayattığı bu kanun teklifi ile birlikte ilk 4 yıldan sonra henüz 10 yaşında olan çocuklar çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilerek, ülkemizde oldukça yaygın olan, çocukların psikolojik, fiziksel, sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen ve çocuk istismarını kamçılayan “çocuk işçiliği” daha da yoğun bir şekilde yaşanacaktır. Bu uygulama hem ulusal yasalarımıza, hem de evrensel çocuk hakları sözleşmelerine aykırıdır. Bu uygulama ile birlikte Seviye Belirleme ve Yönlendirme Sınavları birinci kademe 4. sınıfa kadar inecek, çocukların kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyen, yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini körelten sınav odaklı eğitim sistemimiz daha da çekilmez bir hal alacaktır. Buna bağlı olarak özel dershane sayıları çığ gibi artacak, veliler üzerindeki eğitim maliyeti de yükselecektir.













Yorumlar