10 Ocak 2025
  • Manisa8°C
  • İzmir11°C

EN PRATİK ÇÖZÜM SAÇ KURUTMA MAKİNESİ

Kulaklarınızı enfeksiyondan korumak için kuru olması çok önemli. Kulağı kurutmanın en doğru yolu ise; ne kulak çubuğu, ne de kibrit çöpü kullanmak!

En pratik çözüm saç kurutma makinesi

10 Mayıs 2018 Perşembe 10:00

Bu haber toplam 2788 defa okunmuştur

En pratik çözüm saç kurutma makinesi
Basın Bülteni

Kulaklarınızı enfeksiyondan korumak için kuru olması çok önemli. Kulağı kurutmanın en doğru yolu ise; ne kulak çubuğu, ne de kibrit çöpü kullanmak! En sağlıklı yöntem; düşük ayardaki saç kurutma makinesini kulağa 20-30 santim uzaktan tutup kurutmak!

Havalar ısınmaya başladı. İnsanlar hafta sonu da olsa bir-iki gün deniz tatiline çıkıyor. 
Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte görülme sıklığı artan dış kulak iltihabı hakkında bilgi verdi…

“Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde dış kulak yolu enfeksiyonlarına, özellikle de mantara yakalanma riski artıyor. Dış kulak enfeksiyonu; kulak kanalının banyo veya suya girme sonrasında nemli kalıp mikropların üremesi sonucunda ortaya çıkan bir iltihaptır. Genellikle dış kulak egzaması olanlarda, kulağını pamuklu çubuklarla temizlerken zedeleyenlerde, kulak kanalına kimyasal madde girenlerde görülür. Hafif dereceli dış kulak iltihabında antibiyotikli kulak damlaları yeterlidir. Uygun tedavi ile dış kulak iltihabı, genellikle 7-10 günde iyileşmektedir.”

Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Eksternal otit; dış kulak yolu ve kulak kepçesinin enfeksiyonudur, ‘yüzücü kulağı’ olarak da bilinir. Kulak-burun-boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir. Yaz aylarında sık görülür” diyerek uyardı.

KULAK KİRİ İŞİTME KAYBINA SEBEP OLUR

Dış kulak yolu cilt altı dokusunda zengin bir damar ağı ve yağ bezleri vardır ki bunlar ‘serümen’ denilen koruyucu yağlı bir örtü salgılarlar. Serümenin az üretilmesi enfeksiyon riskini artırır, fazla üretilmesi de tıkaç oluşumu ve buna bağlı işitme kaybı, tıkaç arkasında biriken materyalin enfekte olması gibi riskler taşır. Serümen salgısına deri döküntüleri, dışarıdan gelen toz partikülleri, ölü mikroplar ilave olduğunda bir tıkaç oluştururlar ki buna buşon (kulak kiri) denir.

İŞİTME CİHAZINIZI SIK SIK TEMİZLEYİN

“İşitme cihazı kullananlarda özellikle yaz aylarında daha çok dış kulak yolu enfeksiyonları sık görülme eğilimindedir” diyen Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Kulak içi cihazlarda cihazın kendisi, kulak arkası olanlarda kulak kalıbı dış kulak yolunu tıkayarak dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozar. Yazın özellikle terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulması, bu enfeksiyona zemin hazırlar. Bu nedenle cihazınızı sık sık temizlemekte yarar vardır” diyerek işitme cihazı kullananlara önerilerde bulundu.

KULAĞA KİBRİT ÇÖPÜ SOKMAYIN

“Şeker hastalarında; dış kulak yolu iltihabı ve dış kulak yolunda mantar üreme riski daha fazladır” diyen Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar,” Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk, kibrit çöpü gibi maddeler ile tahriş eder biçimde temizlemek; mantara bağlı dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlayabilir. Enfeksiyondan korunmak için kulağın kuru kalması çok önemli. Kulağı kurutmanın en doğru yolu ise; saç kurutma makinesi kullanmaktır. Kulaklarda oluşan nemi, düşük ayardaki saç kurutma makinesini kulağa 20-30 santim uzaktan tutarak kurutun” dedi.

YEMEK YERKEN BİLE AĞRIR

Dış kulak yolu iltihabı geliştiğinde hastanın en temel şikâyeti şiddetli kulak ağrısıdır. Kulağa dokunmakla, kulak memesini aşağı doğru çekmekle, yemek yeme sırasında çene hareketleriyle ağrı artar. Bunun yanı sıra dış kulak yolunun şişmesine bağlı kulakta tıkanma, enfeksiyon şiddetine göre akıntı, bazen şiddetli enfeksiyonlarda kulak kepçesinde kızarıklık ve şişme görülebilir. Bu durumdaki bir hasta mutlaka bulak-burun-boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar