22 Kasım 2024
  • Manisa23°C
  • İzmir21°C

ERDEM; HALK EĞİTİM AİLESİ İLE BİRLİKTE VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

2 yıldır Akhisar Halk Eğitim Merkezi müdürlüğünü görevini sürdüren Süleyman Erdem, geçen 2 yılda yaptıklarını ve bu yıl neler yapacağı hakkında ki bilgileri Akhisar Haber Ajansı Genel yayın yönetmeni Kenan Molla'ya anlattı.

Erdem; Halk Eğitim ailesi ile birlikte var gücümüzle çalışıyoruz

02 Eylül 2016 Cuma 18:50

Bu haber toplam 4774 defa okunmuştur

Erdem; Halk Eğitim ailesi ile birlikte var gücümüzle çalışıyoruz
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar Haber Halk Eğitimi Merkezi Özel Röportaj

2 yıldır Akhisar Halk Eğitim Merkezi müdürlüğünü görevini sürdüren Süleyman Erdem, geçen 2 yılda yaptıklarını ve bu yıl neler yapacağı hakkında ki bilgileri Akhisar Haber Ajansı Genel yayın yönetmeni Kenan Molla'ya anlattı.

K.M-Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü görevine ne zaman başladınız. Bu görevden önce meslek hayatınızda hangi görevlerde bulundunuz?

S.E-Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü görevine 1 Temmuz 2014 Tarihinde vekaleten başlamak nasip oldu. Aralık 2014'te kadrolu olarak atandım. Bundan önce 2004 yılında ilk atama olarak Muğla Kavaklıdere Nebiler Köyü'nde Müdür Yetkili Öğretmen olarak göreve başladım. Burada iki yıl çalıştıktan sonra Manisa Demirci Üşümüş İlköğretim Okulu'na Müdür Yetkili öğretmen olarak atandım. Burada görev sürem devam ederken Manisa Demirci Kargınışıklar İlköğretim Kurumu'na Müdür olarak görevlendirildim 3 yıl gibi bir süre çalışmamız oldu. 2009 Yazılı müdürlük sınavlarında aldığım yazılı sınav puanıyla Akhisar Ballıca İlköğretim Okulu'na Müdür olarak atanmak nasip oldu. Burada kısa bir süre çalıştıktan sonra yine yazılı müdür yardımcılığı sınavı puanını kullanarak Akhisar 75.Yıl-Aysun Karalar İlköğretim Kurumu'na Müdür Yardımcısı olarak atandım ve orada da 3 yıl gibi çalışmamız oldu. En son 2011 yılında yapılan yazılı müdürlük sınavından aldığım puanla Akhisar Atatürk İlköğretim Okulu'na müdür olarak atanmak nasip oldu. Burada 1 yıl çalıştıktan sonra Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürlüğü'ne atanmak kısmetmiş. 2014'ten bu yana Allah'ın izni ile görevimize devam ediyoruz. İnşallahta Akhisar'ımız, Manisa’mız için Ülkemiz için en güzel biçimde görevimizi yapmak için tüm Halk Eğitimi ailesi ile birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz.

K.M -Halk Eğitimi Merkezi ve ASO.'da göreve başladığınızda durumu analiz ettiniz mi? Rakamlarla bize durumdan bahsedebilir misiniz?

S.E -Halk Eğitimi Merkezi ve ASO.'da göreve başlayınca doğal olarak bir izleme, inceleme ve analiz süreci yaşadık. Bizler daha önceki meslek yaşantımızda ilkokul ve ortaokullarda çalıştığımız için Halk Eğitimi faaliyetleri bizim için yeni bir durumu ortaya çıkıyordu. Vücudun daha önce alışmadığı ortamı tanımaya çalışması ve adapte olması gibi bizde bu ortamı tanımak adapte olmak için bir çaba içinde olduk belli bir dönem tanıma evresi geçirdik. Durumu tahlil ettikten sonra da gelecek planlamalarımız için çalışmalarımıza başladık. Görevi devraldığımızda 2013/2014 Eğitim -Öğretim yılı sonunda Halk Eğitimi Merkezi ve ASO. Yaklaşık 393 kurs ve 9500 vatandaşa hizmet vermekteydi.

K.M -Halk Eğitimi Merkezi ve ASO'da göreve başladıktan sonra ne gibi çalışmalarda bulundunuz? Hangi dinamikleri harekete geçirdiniz? Şu anda geldiğiniz nokta nedir?

S.E -Halk Eğitimi Merkezi ve ASO. Müdürlüğü görevine geldikten hemen sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kurum ve Okul Müdürleri'nin kendi çalışacağı ekibi seçmesi ile ilgili yaptığı yönetmelik değişikliği  aslında Halk Eğitimin ve diğer tüm kurumların elini güçlendirdi. Bu mevzuatsal durum bizim işimizi kolaylaştırdı. Kurum müdürleri olarak bizlerin kendi ekiplerini belirleme hakkı doğmuş oldu. Bizde Halk Eğitimin bünyesine en uygun idarecileri İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerimiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ile belirledik. Halk Eğitimi Merkezi'nde öncelikle aile ortamı, ekip olma ruhu en üst seviyeye çıktı. Tüm idareci arkadaşlarımızla " Halka hizmet; Hakka hizmettir. “anlayışı çevresinde kenetlendik ve en güzel hizmetleri sunmaya çalışıyoruz. Tabii geldiğimiz nokta hiç bir zaman yeterli değildir. Önemli olan daima daha iyisini ve verimlisini hedeflemek gerekiyor. Rakamsal olarak durumu fotoğraflayacak olursak; 2013/2014 Eğitim-Öğretim yılında 393 kurs ve 9500 kursiyerle devraldığımız bayrağı, 2014/2015 Eğitim-Öğretim yılında 500 kurs 13000 kursiyere;2015/2016 Eğitim-Öğretim yılında da 800 kurs ve 20000 kursiyere yükselttik. Bu kursların açılmasında bizlere desteklerini daima yanında hissettiğimiz İlçe Kaymakamımız Sayın Kaan Peker’e, İlçe Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürümüz Mustafa Akkuyu'ya, Müdür Yardımcılarımız Kamil Yılmaz, İlker İyilikeden, Fulya Kumbaracı, Kayhan Arıkan, Keziban Keskin ve Halime Tanrıverdi'ye, kurs açmakta daima yolumuzu açan okullarında kurumlarında bizlere yer gösteren okul-kurum müdürlerimize, vakıf, dernek, oda başkanlarımıza ve tabii işbirliğinden kaçınmayan Akhisar Belediyesine, Okul-Aile Birliğimize ve bizleri daima dinamik tutan halkımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

K.M -Halk Eğitimi Merkezi olarak açtığınız kurslara başvuru şartları nelerdir? Kurslarınıza katılan kursiyerlerin başarısı ile belgelendirilmesi için nelere dikkat etmesi gerekir?

S.E -Halk Eğitimi Merkezi'ne başvurular yetişkinler için şahsen kurumumuza gelerek başvuru formunun doldurulması yolu ile yapılıyor.15 yaşından küçüklerde ailelerin yine Halk Eğitimi Merkezimize şahsi bizzat başvuru formu doldurmaları yolu ile yapılıyor. Halkımız tarafından talep edilen kurslarımız Halk Eğitimi Merkezi ve ASO. Müdürlüğümüzün kurs açma en alt limiti olan 12 kişi sayısına ulaşınca ve gerekli uzman, usta öğretici bulunur bulunmaz başvuru sırasına göre bu kurslarla ilgili planlamalar derhal yapılıp kurslarımız açılıyor. Başlayan kurslarımızdan sertifika almak isteyen kursiyerlerimizin kursun ders saati sayısının 1/5'i(beşte biri)'nden fazla devamsızlık yapmaması ve yapılan sınavlarda başarılı olması gerekmektedir. Bu sınavlar kursun durumuna göre bazen yazılı, bazen uygulamalı bazen her iki sınav çeşidi de uygulanarak yapılmaktadır.

K.M -Kurumunuzda en fazla talep gören, en ilgi çekici kurslarınız nelerdir? Bu kursların dışında ne gibi kurslar açılıyor. Kursların istihdama katkısı var mıdır?

S.E-Halk Eğitimi Merkezimizde en yoğun talep alan kurslarımız El Sanatları, Hasta ve Yaşlı Refakatçisi, Özürlü Bakım, Bilgisayar Kullanımı, İngilizce, İşaret Dili, Ağaç Kesme ve Boylama, Ahşap Hediyelik Eşya Yapımı olarak belirtilebilir. Tabii okullarımızda öğrencilerimize yönelik açtığımız 120 saatlik ve 2 etkinlikten oluşan Okullar Hayat Olsun Projesi etkinlikleri de yoğun talep alan sertifikalandırdığımız kurslardandır. Bu kurslar dışında Osmanlıca Öğretimi, Arapça öğretimi, Keçecilik, Çinicilik, Aoutocat, Evde Çocuk Bakımı, Photoshop, Aşçılık, Fotoğrafçılık, Resim, Müzik, Zeytin ağacı Budama, Kurban Kesimi, Cenaze Hizmetleri, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Diksiyon açtığımız başlıca kurslardır. Tabii vatandaşlarımızın talebinin olması durumunda Halk Eğitimi Sisteminde Kayıtlı 2000'den fazla kurs çeşitliliğini açma durumumuz vardır. Açılan kurslarımızı başarı ile bitiren ve  sertifikalarını alan kursiyerlerimizden özellikle aşçılık, özürlü ve yaşlı bakımı,hasla ve yaşlı refakatçisi,bilgisayar kullanımı, aoutocat, Photoshop, ağaç kesme ve boylama, zeytin ağacı budama gibi kurslardan yararlananlar istihdam açısından oldukça olumlu dönüt aldığımız kursiyerlerimizdir. Bizim amacımız kurslarımızdan yararlanan vatandaşlarımızın ülkemiz istihdamından en üst seviyede yararlanmalarını sağlamak ve kurumumuz bünyesinde sertifika aldıktan sonra işe yerleşme oranını istatistiksel olarak net olarak belirlemek.

K.M -Kurumunuz bünyesinde önem verdiğiniz projeleriniz var mı? Bunlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

S.E -Tabii ki bizim kurum olarak verdiğimiz kurslarla ve kurslar dışında da farklı faaliyetlerle önem verdiğimiz projelerimiz var. Bunlardan en önemlisi geçen yıl uygulamaya konulan ve Yeşilay Derneği ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen Akhisar Kaymakamımız Sayın Kaan Peker'in de özel önem verdiği ve desteklediği; 1.sınıftan başlamak üzere 12. sınıfa kadar tüm okullarımızdaki öğrencilerimizin aşamalı olarak eğitimden geçirileceği  "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi" Projesidir. Bu projeye bağlı olarak eğitimlerimiz Akhisar genelinde neredeyse tüm kurumlarda şu ana kadar 420 kurs ile 11500 öğrencimiz eğitimden geçirilmiştir. Burada bu kursumuzun başarı ile yürütülmesinde en fazla hassasiyet gösteren Bağımlılıkla Mücadeleden Sorumlu Rehber Öğretmenlerimize de bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bunun dışında önemsediğimiz projelerden biri de Okullar Hayat Olsun Projesi çerçevesinde bu yıl uygulamaya koymayı planladığımız ve okullarımızdaki sınıf öğretmenlerimizle birlikte çalışacağımız "Geleneksel Çocuk Oyunları"  projesidir. Bu proje ile evde, okulda, kursta dört duvar arasında sürekli teknoloji ile iç içe kalan özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerimizin; hem geleneksel kültürümüzün bir ögesi olan geleneksel çocuk oyunlarını öğrenmelerini sağlamak hem de gelecek nesillerimizi çağımızın en büyük problemlerinden olan Teknoloji Bağımlılığı'ndan kurtarılması sağlamak hedeflenmektedir. Bu projenin uygulanması gerekliliğini özellikle Sayın Kaymakamımız Kaan Peker ve İlçe Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenmeden sorumlu Şube Müdürümüz Mustafa Akkuyu önemsemektedir. Bununla birlikte Akhisar Halk Eğitimi Merkezi ve Akhisar Milli Eğitim Müdürlüğü olarak birlikte yürüttüğümüz "Akhisar'dan Yükselen Değerler" projesinde de 6 okulda 6 önemli değer işlenmiş ve proje başarı ile tamamlanmıştır. Bu komisyonda görev alan tüm idarecilerimize ve desteklerini esirgemeyen idareci, öğretmen ve öğrencilerimize de bir kez daha teşekkür ediyoruz.

K.M - Kurslarda görev verdiğiniz Uzman ve Usta öğreticileri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz. Uzman ve Usta Öğretici olabilmenin şartları nelerdir? Hangi yeterliliklere sahip olmak gerekiyor?

S.E -Halk Eğitim Merkezi olarak Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğine tabii olduğumuzu öncelikle belirtmem gerekiyor. Halk Eğitim Merkezinde görevlendirilmek isteyen Uzman ve Usta öğreticiler, Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Planlanmasına Dair Yönerge hükümleri doğrultusunda aşağıda belirtilen yeterliliklerden önceliğine göre en az birisine sahip olmak durumdadırlar. Öncelikle alanında eğitim fakültesi mezunu olmak, Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarından veya Yüksek Öğretim Kurulunca denkliği kabul edilmek kaydıyla yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının ilgili alanlarından sırasıyla yüksek lisans, lisans ve ön lisans mezunu olmak, Alanında en az meslek lisesi mezunu olmak, Ortaöğretim kurumu mezunu olup alanında ustalık belgesi sahibi olmak, En az ilkokul, ortaokul veya ilköğretim okulu mezunu olup alanında ustalık belgesi sahibi olmak, En az lise düzeyinde öğrenim görmüş olup uzman ve usta öğreticilik yapacağı alanında/branşın tüm yetkinliğine sahip olduğunu belgelendirmek, Geleneksel sanatların yaşatılması, yaygınlaştırılmasına yönelik kurslarda yaş ve öğrenim düzeyine bakılmaksızın çevrede ustalığı kabul görmüş usta ve sanatkârların bilgi ve deneyimlerinden azami ölçüde yararlanılır. Bu durumda olanlardan ayrıca diploma, ustalık belgesi ve benzeri belgeler istenmez. Müdürlüğümüzce bu şartlar göz önüne alınarak kurumumuza yapılan başvurular arasından ihtiyacımız doğrultusunda Uzman ve Usta Öğretici görevlendirmesi yapmaktayız.

K.M - Bilindiği üzere Akhisar’da ki Açık Öğretim Lisesi ve Açık öğretim Ortaokulu iş ve işlemleri Halk Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor. Bununla ilgili olarak yürütülen çalışmalar nelerdir? Açık öğretim ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

S.E -Geçtiğimiz yıl 2015 Temmuz ayı sonlarından itibaren Açık öğretim ile ilgili iş ve işlemler Müdürlüğümüz tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Yaklaşık bir yılı aşkın süredir Akhisar geneli Açık öğretim Lisesi ve Açık öğretim Ortaokulu kayıtlı öğrencilerinin iş ve işlemleri aksatılmadan yürütülmektedir. İstatistik verecek olursak 5100 (Beş bin yüz) tane Açık öğretim Lisesi öğrencisi, 2300 (İki bin üç yüz) tane de Açık öğretim ortaokulu öğrencisi sistemimizde kayıtlıdır. Bu öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, her dönem ders seçimleri, kitap işlemleri ve sınav giriş iş ve işlemleri Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde zorunlu eğitim kapsamında İlkokul sonrası Ortaokul, Ortaokul sonrası da Lise eğitimini tamamlamak zorunluluğu vardır. Bu sebeple merkezi sınavlar ile hiçbir okula yerleşmeyen öğrenciler mutlaka Açık öğretim Lisesine kayıt olmak zorundadırlar. Son olarak tüm bu veriler ve bilgiler ışığında kısaca Akhisar Halk Eğitim Merkezi için Açık öğretim öğrencileri ile Akhisar’ın en büyük okulu diyebiliriz.

K.M -Halk Eğitimi Müdürlüğü ve ASO Müdürlüğü olarak son olarak Halkımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

S.E -Evet Kenan Bey burada Hz Mevlana'nın şu mısralarından esinlenerek vermek istediğimiz bir mesajımız var. Mevlana diyor ya:

Gel, Gel, Ne Olursan Ol Yine Gel,
İster Kafir, İster Mecusi,
İster Puta Tapan Ol Yine Gel, ,
Bizim Dergahımız, Ümitsizlik Dergahı Değildir,
Yüz Kere Tövbeni Bozmuş Olsan Da Yine Gel...
 İşte Cennetmekân Hazreti Mevlana'dan Esinlenerek Bizde Akhisar Halk Eğitim Kurumumuz İçin, Gel, Gel, Kaç Yaşında Olursan Ol, Yine Gel. İster Ev Hanımı, İster Öğrenci, İster Okumaz Yazmaz Ol, Yine Gel.

Bizim Kurumumuz, Eğitim Yolunda Vazgeçmişlerin Mekanı Değildir.

7 Yaşındaysan da, 77 Yaşına Merdiven Dayamışsan da, Öğrenemem, Beceremem Ben Deyip, Caysan da, Yine Gel.

Bu vesile ile bir kez kurumumuzun faaliyetlerinin duyurulması ve halkımıza aktarılmasında emeği ve çalışmalarını belirtmeden geçemeyeceğimiz siz basın mensuplarımıza; desteğini daima yanında hissettiğimiz Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürümüz Mustafa Akkuyu'ya, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Süleyman Mermer'e, Akhisar Belediye Başkanımız Salih Hızlı'ya, Kaymakamımız Sayın Kaan Peker'e ve tabii ki halkımıza; bir kez daha teşekkür ediyoruz. Sizlere de hayırlı çalışmalar diliyoruz" dedi.

kmo_8483.jpgkmo_8488.jpgkmo_8493.jpgkmo_8498.jpgkmo_8501.jpg

Yorumlar