ERKEN TEŞHİS İLE ARTRİT’TEN KURTULMAK MÜMKÜN
Artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak anılmaktadır. Artrit, Eklem İltihabı anlamına gelmektedir.
12 Ekim 2016 Çarşamba 10:25
Erken teşhis ile Artrit’ten kurtulmak mümkün
Haber Merkezi
Artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak anılmaktadır. Artrit, Eklem İltihabı anlamına gelmektedir.
Özel Doğuş Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ali Sallı, Dünya Artrit Günü nedeniyle, Artrit hakkında bilgi verip tedavi yöntemlerini anlattı.
Artrit, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir. Yaşla birlikte artritin görülme sıklığı da artmaktadır, her 5 hastadan yaklaşık 3’ü 65 yaşın altındadır diyen Doç Dr. Ali Sallı, “Yaşa bağlı olarak ve eklem iltihabına yol açan asıl romatizmal hastalıktan etkilenerek değişiklik göstermektedir. Artrit; Tutukluk, ağrı, şişlik ve eklem hareketlerinin kısıtlanması şeklinde görülür.” dedi.
Vücudun herhangi bir bölümünde oluşan artrit nedeniyle inflamasyon görülebilir. Artrit sıklıkla SLE (sistemik lupus eritematozus), Gut, Romatoid Artrit, Osteoartrit gibi romatizmal hastalıklara eşlik eder diyen Dr. Ali Sallı; Bu hastalıklar güçten düşürücü, hatta yaşamı tehdit edici olaylara neden olduğunu; kaslar, kemikler ve iç organlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerini de etkileyebildiğini söyledi.
Doç. Dr. Ali Sallı “Artritin oluşma mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Artrit tanısının konulmasında kişilerin şikayetleri ve fizik muayenesi yol gösterici olup; hekim gerekli gördüğü takdirde ileri tetkikler isteyebilir. Ayrıca genetik ve çevresel faktörlerin artrit oluşumunda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Tedavinin temelinde doğru ve erken teşhis yatmaktadır. Hastalığın ilk belirtileri çoğunlukla fark edilmemektedir, bu nedenle kişi kendisini dikkatle izlemelidir. Sabah tutulmalarının olup olmadığı, ne kadar sürdüğü, hangi eklemlerde olduğu ve bu şikayetlerinin nasıl bir seyir izlediğini takip etmeli ve doktoruna bildirmelidir. Artrit tedavisinde kullanılan yöntemler ağrıyı gidermeye, iltihabı ve eklem hasarını azaltmaya ya da durdurmaya yöneliktir. Tedavide asıl amaç hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Artrit, ilaç tedavisi, yaşam şekli değişiklikleri ve kişiye uygun egzersiz biçiminin belirlenmesi ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Doktor hasta iletişiminin kuvvetli olması ve egzersizin sürdürülmesi başarının artmasına yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, sağlıklı beslenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak, iyi dinlenmek artrit ile yaşamı kolaylaştırır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber