FUTBOL OKULUNA PSİKOLOG DESTEĞİ
Akhisar Belediyespor spor okulu öğrencileri ayda bir kez Psikolojik danışman eşliğinde dram eğitimi alıyor. Akhisar Belediyespor spor okulunun Haziran ayında başlayan Cumartesi ve Pazar günleri Karabulut Stadında, Antrenörler Harun Tayfun, Selahattin Elbi
07 Kasım 2009 Cumartesi 16:39
Futbol Okuluna Psikolog desteği
Akhisar: (Kenan MOLLA)
Akhisar Belediyespor spor okulu öğrencileri ayda bir kez Psikolojik danışman eşliğinde dram eğitimi alıyor. Akhisar Belediyespor spor okulunun Haziran ayında başlayan Cumartesi ve Pazar günleri Karabulut Stadında, Antrenörler Harun Tayfun, Selahattin Elbir nezaretinde devam eden çalışmalarına Psikolog desteği başladı. Akhisar Belediyesi Halk Konağında, Ayda bir kez 50 öğrenciye Psikolog desteği eğitimini, Adnan Menderes Lisesi Psikolojik Danışman öğretmeni Esra Gürlek tarafından veriliyor.
Akhisar Belediyespor Futbol okuluna Psikolog desteği veren Adnan Menderes Lisesi Psikolojik Danışman öğretmeni Esra Gürlek;Futbol okulunun minik öğrencileriyle drama dersleri yapacağız. Doğal olarak anne babalar dramının ne olduğunu merak edeceklerdir. Drama, 'yaparak, yaşayarak öğrenme' bakımından en etkili yöntemlerden biridir. Drama; bir düşünceyi beden diliyle, hareket ederek, devinimle anlatımdır. İçsel bir durumun, bir tasarımın, bir düşüncenin eyleme dönüşmesidir. Dramayla birey düşünür, plan yapar, organize eder ve düşüncesini eyleme dönüştürerek uygular. Bu süreçte de yaşantılar yoluyla yeni davranış ve duyguları öğrenir, deneyim sahibi olur. Böylece birey duygularını kontrol edebilme, değiştirebilme, düşüncelerini ifade edebilme, konuşarak iletişim kurabilme gibi yeteneklerini geliştirir. Drama bir bakıma oyundur. Çocuk ve oyunun birbirine ne kadar çok yakışan iki olgu olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Çocuk, çevresiyle iletişim kurmaya başladığı andan itibaren oyun oynar ve bu oyunlar içinde hoşça vakit geçirip eğlenirken bir taraftan da hayatı tanır. Ancak drama da amaç çocuğu oyalamak, ona hoşça vakit geçirtmek, eğlendirmek değildir. Amaç söz konusu oyun sürecinde çocuğun kendini geliştirmesi bakımından yaşantılar yoluyla yeni öğrenimler kazanmasıdır. Drama yönteminde bütün duyu organları etkin bir şekilde kullanıldığı için çocuğun dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişir.
Böylece çocuk kendini ve sorunlarını ifade edebilmeyi ve yorumlamayı öğrenir. Drama, çocuğun utangaçlık, çekingenlik vb. olumsuz duygulardan arınmasını sağlar. Drama oyun oynayarak yapıldığından soyut ve teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı olur. Böylece olaylar karmaşık bile olsa çocuk kolayca anlar ve yorumlar, çatışmalarla olumlu biçimde baş etmesini öğrenir. Çocuğun düş gücünü geliştirir ve zenginleştirir. Bilim ve teknolojideki buluşların, onları bulan kişilerin öncelikle düş güçlerinin bir ürünü olduğunu düşünürsek dramının çocukların düş gücünü geliştirmesinin ne kadar önemli olduğu kolayca anlaşılacaktır. Ayrıca sanatın ve sanat eserlerinin oluşturulmasında da düş gücü olmazsa olmaz bir koşuldur. Drama, çocukların sanatçı ruh taşıyan bireyler olarak yetişmesinde de önemli rol oynar. Çocuklarda estetik duygusunun ve bilincinin gelişmesine katkıda bulunur. Böylece çocuk iyi, güzel, doğru gibi kavramları daha sağlıklı algılar ve yorumlar.
Çocuğun eleştirel düşünme yeteneğinin gelişmesine katkıda bulunur. Çocuk, olaylara ve hayata eleştirel bir gözle bakmayı, yorumlamayı öğrenir. Böylece çocukta olay, olgu ve kavramları bir mantık süzgecinden geçirme yeteneği oluşur ve kendisine sunulan her şeyi olduğu gibi kabullenmeden araştırıcı olmaya yönelir. Drama çok önemli bir öğrenme yoludur. Drama arcılığıyla çocuk, olaylar ve durumları, bunların arasındaki bağlantıları kolayca öğrenebilir. Böylece çocuğun problem çözme yeteneği gelişir ve kendi ayakları üzerinde durabilme becerisi kazanır. Drama grupla yapılan bir etkinlik olduğundan çocuğun işbirliği yapma, sosyal ilişkiler, iletişim kurma gibi sosyal yönlerinin gelişmesine katkıda bulunur, çoğun sosyal gelişimini hızlandırır. Yapılan etkinlikler sırasında duygular da yansıtıldığından çocuğun duygusal gelişimini olumlu yönde etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur. Çocuğun günlük sıkıntılardan kurtulup deşarj olmasını sağlar. Çocuk drama etkinlikleri içinde kendini ve çevresini, çevresindeki insanları daha iyi tanır. Böylece çocuğun empati kurma becerisi gelişir ve çevresindeki diğer bireyleri ve olayları anlaması kolaylaşır. Yapılan etkinlerde ele alınan konuların içeriği bakımından çocukta ahlaki, milli ve manevi değerlerin gelişmesi sağlanabilir. Dramanın öncelikli amacı çocukları eğlendirmek olmasa da, drama etkinliği sırasında çocuk eğlenir ve mutlu olur. Drama çocukları neşelendirir, umut ve iyimserlik duyguları yaratır. Biz bu doğrultuda ayda bir cumartesi olmak üzere drama dersleri ile çocuklarımıza olumlu davranışları kazandırmayı amaçlıyoruz.Hayatımızın her aşamasında bulunması gereken spor ile birlikte çocuklarımızın kişiliklerine olumlu katkılarda bulunmaya çalışacağız dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber