23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir19°C

GAZİ ORTAOKULUNUN ÇOCUK MUCİTLERİ TÜRKİYE 1.Sİ OLDU

Akhisar Gazi Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Mustafa Ayhan ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Feyiz Candan Işık rehberliğinde 7. Sınıf öğrencileri oğuzhan AYDIN ve Meriç Değirmencioğlu ile birlikte geliştirdikleri “Atık Kodu” adlı proje Türkiye çapında ge

Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu

12 Mayıs 2016 Perşembe 18:25

Bu haber toplam 13072 defa okunmuştur

Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Haber Merkezi

Akhisar Gazi Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Mustafa Ayhan ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Feyiz Candan Işık rehberliğinde 7. Sınıf öğrencileri oğuzhan AYDIN ve Meriç Değirmencioğlu ile birlikte geliştirdikleri “Atık Kodu” adlı proje Türkiye çapında gerçekleştirilen Bursa Bilim Şenliği proje yarışmasında Çocuk Mucitler kategorisinde birinciliğe adını yazdırarak 6 bin TL’lik para ödülü kazandı.

Atık Kodu ekibi; projenin hayata nasıl geçirilebileceği konusunda en ufak bir fikirleri yokken 2,5 aydır mesai kavramı nedir bilmeden amatör bir ruhla fakat “ortak akıl, iş birliği, iş bölümü,  azim ve kararlılıkla” inanarak çalışmanın meyvesini almış olmanın haklı gururunu yaşıyorlar.

Geçen sene Tubitak bilim fuarında okula kazandırdıkları Geri Dönüşüm kutularının amacına uygun kullanılmadığını gördükten sonra atıkları %100 doğrulukla ayrıştırabilen elektronik bir sistem geliştirdiler. Bu sistemi çalışır hale getirebilmek için “Arduino” adlı programlanabilir devre kartı ile renk sensörü, servo motor ve power supply kullandılar. Sensör ve motorların uyumlu çalışabilmesi için yaklaşık 200 satır kod yazdılar.

Mustafa Ayhan “Projemiz Bursa Bilim Şenliğinde herkesin beğenisini kazandı. Özellikle çocuklar Atık Kodu adlı e-Geri Dönüşüm kutusuna büyük ilgi gösterdi.  Bu ilgi projenin aynı zamanda Türkiye’de geri dönüşüm alanında yapılan çalışmalarda büyük bir farkındalık yaratacağının da bir göstergesiydi” dedi.

Jürilerden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Sibel Zorlu Partal Proje ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Üniversite öğrencilerimi bu projeye benzer uygulamaya yönelik projeler ile ödevlendiriyorum fakat ne yazık ki “Atık Kodu”  niteliğinde bir proje göremiyorum. Siz 7. Sınıf öğrencilerini üniversitedeki öğrencilerime örnek göstereceğim. Amatör bir ruhla çalışıp profesyonel ve özgün bir iş çıkartan Atık Kodu ekibini tebrik ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.”

Feyiz Candan Işık “ Birincilik ödülünün yanı sıra projenin patent işlemleri de Bursa Bilim Şenliği tarafından yapılarak bizlere hediye edilecek. Ayrıca projemizi sunarken bizleri dinlemeye gelen Çevre mühendisleri, bazı yatırımcı ve girişimciler tarafından projemizin hayata geçirilmesi adına tekliflerde bulunuldu.  31 Mayıs 2016 tarihinde okulumuzda 2.si düzenlenecek 4006 Tübitak Bilim Fuarından sonra projemizi hayata geçirmek için gerekli adımları atmaya başlayacağız” dedi. Sözlerine şöyle devam etti: Bu proje dört kişinin emeği ile hayata geçti. Her birimiz bu projenin ayrı bir ayağıydık. Ekip ruhu ve birbirimize verdiğimiz sinerji ile başarıya ulaşan projemizde içimizden biri olmasaydı proje belki de hayata geçemeyecekti.  

Mustafa Ayhan “Atık türlerini (cam, plastik, metal, kağıt) ayrıştırabilmek için ürünlerin arkasında bulunan barkodları geliştirerek kullanmak istedik. Bu amaçla TOBB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlıkları ile iletişime geçtik. Özellikle TOBB bizimle ortak bir proje yürütebileceklerinin müjdesini verdi.  Atık Kodu Projesi çok yakında tüm Türkiye de ilerleyen zamanlarda uygulanabilir hale gelecek gibi gözüküyor.”  dedi.

Meriç Değirmencioğlu:  “Kendime sürekli neden olmasın sorusunu sordum. İnsansız hava araçları, üç boyutlu yazıcılar, kendi kendine giden arabalar yapılabiliyorsa bizim projemiz neden yapılamasın. Projemizin başında hiçbir fikrimiz olmamasına rağmen araştırmalarımız ve deneme yanılmalarımız sonucunda başarıya ulaşmanın eşsiz hazzını tattık. Projemizi gözden geçirdikten sonra açıklarının olduğunu fark ettik ve bu açığı kapatmak için bir mobil uygulama geliştirdik. Ayrıca projemize ait tüm görselleri kendi tasarladık.” dedi.

Oğuzhan Aydın: “Aklıma gelen fikrin öğretmenlerim ve Meriç arkadaşım tarafından desteklenerek hayata geçirilmesinden dolayı çok mutluyum. Bu sebeple öğretmenlerim Mustafa AYHAN, Feyiz CANDAN IŞIK, arkadaşım Meriç DEĞİRMENCİOĞLU’na ayrıca okulumuzda bize çalışma fırsatı veren ve projemizi destekleyen müdürümüz Şaban Ozan CANERLİ’ye ve diğer bütün öğretmenlerime teşekkür ediyorum.  Yaşadıklarımın diğer arkadaşlarıma ve öğretmenlere örnek olacağını düşünüyorum.” Dedi.

Okul Müdürü Şaban Ozan Canerli: “Öncelikle bu başarıda emeği geçen öğretmen arkadaşlarımı ve öğrencilerimi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Büyük uğraşlar sonucu kazanılan 1.lik ödülü olan 6000TL’yi gönüllerince harcamalarını temenni ediyorum.” dedi.

Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu
Gazi Ortaokulunun Çocuk Mucitleri Türkiye 1.si Oldu

Yorumlar