GELECEĞİMİZİ DİYABETTEN KORUYALIM
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” yürütülmektedir.
13 Kasım 2013 Çarşamba 10:30
Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Bakanlığımızca “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” yürütülmektedir.
Bu kapsamda diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla her yıl 14 Kasım’da “Diyabet Günü” çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon kişinin diyabetli olduğu,yaklaşık 3.2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir.Bunların yanı sıra diyabet riski yüksek olan nüfusumuzun ise 14 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir.Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır.
Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu devam eden ve insülin üreten hücrelerin azalması ile oluşan bir hastalıktır.
Diyabet, gelişimiyle birlikte çeşitli komplikasyonlar da ortaya çıkmaktadır. Bunlar; kalp-damar hastalıkları, diyabetik ayak yaraları, diyabete bağlı görme bozuklukları, böbrek yetersizliği, diyabetin sinirlerde yol açtığı bozukluklar ve birçok organda fonksiyon bozuklukları olarak sayılabilir.
Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabette bu amaca yönelik olarak tedavi,
Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile ,
Sağlıklı beslenme ,ağızdan alınacak ilaçlar ve egzersiz ile,
Sağlıklı beslenme, insülin tedavisi ve egzersiz ile sağlanabilmektedir.
Diyabette Beslenme: Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanız gerekir. Vücudunuz için gerekli olan besinlerin zaman ve miktar olarak belirli bir denge içinde alınması kan şekeri kontrolü sağlayacak, kan şekerinin kontrol altına alınması da kısa ve uzun dönemde gelişebilecek komplikasyonları önleyecek veya geciktirecektir.
Diyabette Egzersiz: Egzersiz fiziksel aktivite olarakta bilinir ve sizi harekete sevk eden her türlü aktiviteyi içine alır; örneğin yürümek, dans etmek, bahçenizde çalışmak gibi… Fiziksel olarak aktif olmak kandaki glikoz seviyesini, kan basıncını ve kolesterolü düşürebilir; ayni zamanda kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltır, stresle başa çıkmaya yardım eder, kalbi, kasları ve kemikleri güçlendirir.Bunlara ek olarak, düzenli aktivite insülinin daha iyi çalışmasına yardım eder
Diyabetli bireyler her açıdan özel ve özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Diyabetli bireylerde cilt bakımı, tırnak bakımı, insülin yapılan yerlerle ilgili ve insülin pompası kullananlarda ise enjeksiyon yerleri ile ilgili özel bakıma ve bakım bilgilerine ihtiyaç vardır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber