GENEL ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİLERİ NEDİR?
Özel Akhisar Prestij Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği doktoru olan Uzman Diş Hekimi Fulya Tadık Gümüşel genel anestezi altında diş tedavileri konusunda bilgiler verdi.
12 Aralık 2022 Pazartesi 22:04
Genel anestezi altında diş tedavileri nedir?
Haber Merkezi
Özel Akhisar Prestij Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği doktoru olan Uzman Diş Hekimi Fulya Tadık Gümüşel genel anestezi altında diş tedavileri konusunda bilgiler verdi.
Genel anestezi ile diş tedavisi; damar içi ilaçlar ve gaz uygulanarak tam uyku durumunda ameliyata hazır hale getirilmesine verilen isim olduğunu ifade eden Uzman Diş Hekimi Fulya Tadık Gümüşel, “Genel anestezi, hastane koşullarında yapılması gereken bir uygulamadır” dedi.
Sedasyon Anestezisi Nedir?
Sedasyon anestezisi; anestezi uzmanları tarafından, damar içine verilen sakinleştirici ilaçlar ile yapılan bir işlemdir. Sedasyon anestezisinde amaç; ortaya çıkabilecek endişe, korku, mide bulantısı ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Hasta işlem sırasında uyumaz ve verilen komutları yerine getirir. Ancak hasta tedavi sonrasında, işlemin içeriğini hatırlamaz. Bazı hastalarda sedasyon anestezisi sonrası, diş hekimi fobisinin ortadan kalktığı da gözlemlenmiştir.
Genel Anestezi İle Diş Tedavisi Hangi̇ Durumlarda Tercih Edilir?
Diş hekimi korkusu yaşayan çocuk ve engelli hastaların diş tedavilerini diş hekimi koltuğunda gerçekleştirmek zaman zaman mümkün olamayabiliyor. Bu durumda herhangi bir stres yaşamadan sedasyon ya da genel anestezi ile tüm diş tedavileri tek seferde gerçekleştirilebiliyor.
Genel anestezi sayesinde çürük dişlerin tedavisinden diğer tüm koruyucu uygulamalara kadar her işlem tek bir seansta yapılabiliyor. Böylelikle tedavi sürecinde hastaların yıpranması engellenmiş oluyor. Özellikle küçük yaştaki çocukların diş tedavileri esnasında yapacakları olası ani hareketlerle oluşabilecek yaralanma riskleri ortadan kalkmış oluyor. Diş hekimi korkusu yaşayan hastalarda, bulantı veya öğürme refleksi fazla olan kişilerde bu tür cerrahi işlemler rahatlıkla uygulanabilir.
Genel anestezi altında diş tedavisi uygulanan ve uyanan çocukta herhangi bir ağrı yaşanmaz. Çocuğun uyanmasını takiben bir-iki saat gözlem altında tutulduktan sonra aynı gün içinde taburcu edilebilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen diş tedavileri sonrasında önemli olan; kontrol randevularının aksatılmaması, beslenme ve ağız hijyeniyle ilgili diş hekiminin verdiği önerilere uyulmasıdır. Genel anestezi ile diş tedavilerinin bireye hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Genel Anestezi İle Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Bulantı refleksi olanlara,
- Dental fobisi olanlara,
- Hem fiziksel hem de zihinsel engelli çocuklara,
- Restoratif ya da cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan fakat akut enfeksiyon veya alerjik sebeplerden ötürü lokal anestezi uygulanamayan çocuklara,
- Biberon çürüğü ve yaygın çürükleri olan küçük yaştaki çocuklara,
- Genel anestezi gerektiren gömülü diş, kist gibi cerrahi girişime ihtiyacı olan hastalara,
- Mental veya fiziksel engeli bulunan çocukların diş tedavileri yalnızca genel anestezi altında yapılabilmektedir.
Diş Hekimliğinde Hangi̇ Durumlarda Genel Anestezi̇ Uygulanmaz?
Diş hekimliğinde genel anestezi, hastanın genel sağlık durumunda anestezi uygulamasının yapılamayacağı koşullarda uygulanmamaktadır. Genel anestezi altında diş tedavilerinizin uygulanabilirliğini mutlaka doktorunuza danışın.
Genel Anestezi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Genel anestezi uygulanmış hasta, uyandıktan sonra birkaç saat müşahede altında tutulmalıdır. Hastanın kontrollerine düzenli gelmesi, hastanın diş sağlığı açısından çok önemlidir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber